Őszi nagytakarítási akció
Utoljára módositva: 2018-09-06 17:57:03

A jóérzésű embereket szeptember 15-én várják, hogy összeszedjék a szemetet, amit a rosszindulatúak szórtak szét. Akciók az egész megyében.

A Let´s do it mozgalom aktivistái és pártoló szervezetei tartottak megbeszélést csütörtökön Szatmár megyei polgármesterek számára a szeptember 15-re tervezett nagy szemétgyűjtési akció részleteiről. Aznap, már ami Szatmárnémetit érinti, biciklikkel, kajakokkal és gyalogosan is fogják szedni a szemetet a Szamos ártérben és a folyómederben, a megye más településein a polgármesterek a következő napokban fognak dönteni arról, hogy a település melyik részén szervezik meg a tisztogatást. A szatmárnémeti akció szeptember 15-én, szombaton, a volt Luceafărul mozi előtti parkolóból indul majd reggel kilenckor, a gyalogosok a két híd közötti szakaszon dolgoznak majd, hogy zsákba szedve a szemetet rendet rakjanak mások után, a biciklisek Vetésig kerekezve, meg-megállva gyűjtik majd a hulladékot. A szatmárnémeti Caiac Smile csapat tagjai által vezetett evezősök a folyó víz felőli oldaláról szedik majd össze a parton fennakadt szemetet, „teher-kajakba” gyűjtik majd ezt a partra szállításig. Békéssy Erzsébet, az eseményre meghívott Szatmár Megyei Környezetvédelmi Igazgatóság vezetője elmondta, a Szatmárnémetivel szomszédos településen összegzik majd mennyi hulladék gyűlt, innen viszik majd el azokat a hulladék típusa alapján a megfelelő helyre hulladékgazdálkodási szakcégek munkatársai. Alina Perşa, a Let´s do it Romania akciót Szatmár megyében koordináló Act for You egyesület elnöke elmondta, a kezdeményezők a gyűjtési akció lefolytatására felkészültek, a zsákok és kesztyűk készenlétben vannak, az állandó önkéntesek pedig készek még több önkéntest és rendszerető embert mozgósítani a részvételre.

Hasonló lépéseket várnak el a szervezők a megye más településein is, ahol a polgármesterek fogják összefogni a csapatokat, bár az akció iránt az érdeklődés az elöljárók részéről nem nagy, az esemény előtt kiadott közlemény szerint mind a 66 közigazgatási egység vezetőjét meghívták a tegnapi egyeztető ülésre, mégis alig voltak ezek tucatnyian ott.

Dumitru Pop, a szatmárudvari polgármester ott volt, aki szerint megfogni kell a szemetelőket és nem takarítani utánuk. Meg is kérdezte, miért a jóérzésű embereknek kell szedniük a szemetet rendetlen sorstársaik után, miért nem fektetnek hangsúlyt az önkéntesek az év hosszabb időszakában elejét venni a szemetelésnek, vagy tetten érni a köztisztasági törvényt megszegőket. A polgármesteri hivatalok és a rendőrség, vagy az állami környezetvédelem erőforrásai végesek, jól jönne a civil segítség akkor is. Ha nem vesszük elejét a szemetelésnek tudatosítással vagy büntetésekkel, évről évre mindig lesz mit összeszedni a szeptember 15-i takarítási világnapon.

Princz Csaba

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP

Helyfoglalás
Halálos iramban: Hobbs & Shaw
Ma, 14:35
Nyolc film után – melyek összesen csaknem 5 milliárd dolláros bevételt hoztak világviszonylatban – a sorozat most bemutatja az első spinoff filmjét, melyben Dwayne Johnson és Jason Statham tér vissza, mint Luke Hobbs és Deckard Shaw. Amióta a kigyúrt Hobbs, az amerikai Diplomata Biztonsági Szolgálat lojális ügynöke, és a törvényen kívüli Shaw, az egykori brit elit kommandós először összecsaptak 2015-ben a Halálos iramban 7-ben, a duó sorra osztogatta egymásnak a beszólásokat és a pofonokat, mik
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2

Helyfoglalás
Volt egyszer egy... Hollywood
Ma, 21:00
1969, Los Angeles. Egy munka nélkül maradt, western tévésorozatából kikerült, munkanélküli színész (Leonardo DiCaprio) és jó barátja, kaszkadőre (Brad Pitt) együtt próbálnak boldogulni Hollywood kegyetlen világában. Ez a világ azért kegyetlen, mert változik: Rick és Cliff eddig kiismerte magát a showbizniszben, de most bármerre járnak, arra kell rácsodálkozniuk, hogy minden megváltozott: a szabályok, a főnökök és a nők is…. Nincs nagyobb esemény annál a filmes világban, mint amikor Tarantino re
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
NINCS POLL
SEBESSÉGMÉRÉS
  • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
  • Az összes megtekintése
    Radarok Szatmár megyében
    (2019. augusztus 18.)


    KONYHA
    Hozzávalók: 2 ek. vaj, 1 fej vöröshagyma, 10 dkg liszt, 3 bögre tej, 15 dkg bacon, 25 dkg cheddar ...