Őszi nagytakarítási akció
Utoljára módositva: 2018-09-06 17:57:03

A jóérzésű embereket szeptember 15-én várják, hogy összeszedjék a szemetet, amit a rosszindulatúak szórtak szét. Akciók az egész megyében.

A Let´s do it mozgalom aktivistái és pártoló szervezetei tartottak megbeszélést csütörtökön Szatmár megyei polgármesterek számára a szeptember 15-re tervezett nagy szemétgyűjtési akció részleteiről. Aznap, már ami Szatmárnémetit érinti, biciklikkel, kajakokkal és gyalogosan is fogják szedni a szemetet a Szamos ártérben és a folyómederben, a megye más településein a polgármesterek a következő napokban fognak dönteni arról, hogy a település melyik részén szervezik meg a tisztogatást. A szatmárnémeti akció szeptember 15-én, szombaton, a volt Luceafărul mozi előtti parkolóból indul majd reggel kilenckor, a gyalogosok a két híd közötti szakaszon dolgoznak majd, hogy zsákba szedve a szemetet rendet rakjanak mások után, a biciklisek Vetésig kerekezve, meg-megállva gyűjtik majd a hulladékot. A szatmárnémeti Caiac Smile csapat tagjai által vezetett evezősök a folyó víz felőli oldaláról szedik majd össze a parton fennakadt szemetet, „teher-kajakba” gyűjtik majd ezt a partra szállításig. Békéssy Erzsébet, az eseményre meghívott Szatmár Megyei Környezetvédelmi Igazgatóság vezetője elmondta, a Szatmárnémetivel szomszédos településen összegzik majd mennyi hulladék gyűlt, innen viszik majd el azokat a hulladék típusa alapján a megfelelő helyre hulladékgazdálkodási szakcégek munkatársai. Alina Perşa, a Let´s do it Romania akciót Szatmár megyében koordináló Act for You egyesület elnöke elmondta, a kezdeményezők a gyűjtési akció lefolytatására felkészültek, a zsákok és kesztyűk készenlétben vannak, az állandó önkéntesek pedig készek még több önkéntest és rendszerető embert mozgósítani a részvételre.

Hasonló lépéseket várnak el a szervezők a megye más településein is, ahol a polgármesterek fogják összefogni a csapatokat, bár az akció iránt az érdeklődés az elöljárók részéről nem nagy, az esemény előtt kiadott közlemény szerint mind a 66 közigazgatási egység vezetőjét meghívták a tegnapi egyeztető ülésre, mégis alig voltak ezek tucatnyian ott.

Dumitru Pop, a szatmárudvari polgármester ott volt, aki szerint megfogni kell a szemetelőket és nem takarítani utánuk. Meg is kérdezte, miért a jóérzésű embereknek kell szedniük a szemetet rendetlen sorstársaik után, miért nem fektetnek hangsúlyt az önkéntesek az év hosszabb időszakában elejét venni a szemetelésnek, vagy tetten érni a köztisztasági törvényt megszegőket. A polgármesteri hivatalok és a rendőrség, vagy az állami környezetvédelem erőforrásai végesek, jól jönne a civil segítség akkor is. Ha nem vesszük elejét a szemetelésnek tudatosítással vagy büntetésekkel, évről évre mindig lesz mit összeszedni a szeptember 15-i takarítási világnapon.

Princz Csaba

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Melyik a kedvenc téli sportod?
A síelés
A snowboardozás
A korcsolyázás
A szánkózás
A jégkorongozás
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
SEBESSÉGMÉRÉS
  • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
  • Az összes megtekintése
    Radarok Szatmár megyében
    (2020. január 19.)


    KONYHA
    Hozzávalók: 1 csokor újhagyma, 6 ek. olívaolaj, 1–2 szelet szikkadt kenyér, 50 dkg csirkemellfilé (darálva), 1 db tojás, só, ...