Őszi szüret az óvodában
Utoljára módositva: 2017-10-11 17:44:47

Tegnap tartották meg a hagyományos őszi szüretet a Hám János Óvodában. A gyerekek nagy érdeklődéssel figyeltek az intézmény udvarán, majd meg is kóstolhatták a frissen préselt mustot.

A Hám János Óvodában nagy hagyománynak örvend az őszi szüreti nap évről évre történő megszervezése. Ilyenkor minden gyermek egy apró kézi kosárral érkezik az óvodába, néhány fürt szőlőt hozva magával, amit a nap folyamán együtt darálnak le, majd préselnek ki, hogy közösen kóstolhassák meg a friss must zamatos ízét.

Így történt ez tegnap is, amikor az óvoda 183 óvodása és 31 előkészítő osztályos diákja a beosztásnak megfelelően egymás után látogatott ki az udvarra, ahol az egyik nagyapa közreműködésével együtt tekinthették meg a szüretelés és mustkészítés fortélyait.

Lieb Andrea óvodavezető szerint fontos, hogy a gyerekek testközelből is megismerjék ezeket a műveleteket, saját kezükkel tegyék a szőlőt a darálóba, majd onnan át a présbe, amellyel maguk sajtolhatják ki a valódi, friss szőlőlevet, ezért már évek óta hagyományosan megrendezik a Hám János Óvoda őszi szüretét.

Ilyenkor szalmabálát, kukoricát, csutkát, különböző méretű „disznó”- és sütőtököket is kiállítanak, hogy a kicsik megismerkedjenek az ősz gazdag adományaival. Sőt, minden csoport termében összeállítanak egy őszi sarkot is a gyerekek, ahol óvónőik segítségével mindent megtanulnak az őszi betakarítással kapcsolatban.

A gyerekek többsége szemmel láthatóan nagyon élvezte a tegnapi programot, és hogy ők dobálhatták be a szőlőfürtöket a darálóba, sőt, aki erővel is bírta, nyugodtan hajthatott néhányat a daráló karján is.

Voltak olyanok is, akik inkább a szőlőszemek csipegetését használták ki, mielőtt szőlőlé készült volna azokból, a legjobban azonban mindenki annak örült, amikor ihattak egy-egy pohárral az édes, frissen préselt mustból.

Természetesen nem csak a tegnapi nap szólt az őszi szokásokról, hanem az elmúlt két hétben zajló tevékenységek során is ez volt a központi téma. Minden csoportban tanultak a zöldségekről és gyümölcsökről, a betakarítás szerepéről, sőt, volt, ahol őszi salátát is készítettek az óvónők a gyerekekkel, amit együtt meg is kóstoltak.

A tegnapi szüreti napot meglátogatta nm. és ft. Schönberger Jenő megyéspüspök is, valamint Ádámkó István, a Hám János Római Katolikus Teológiai Líceum igazgatója, akik örömmel szemrevételezték a gyerekek remek hozzáállását és ügyes munkáját a szüret idején. A látogatás során a vendégek is megkóstolták a gyerekek által készített mustot, majd elégedetten dicsérték meg úgy a kicsik, mint az óvónők munkáját.

Bajnai Botond

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
 • Nincs kapcsolodó cikk
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Melyik a kedvenc téli sportod?
A síelés
A snowboardozás
A korcsolyázás
A szánkózás
A jégkorongozás
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
HOROSZKÓP
Válassza ki csillagjegyét:
2018. március 23.
Figyelmetlen és kissé szétszórt. Egy új szerelem tereli el a figyelmét. Választottja nagyon megtisztelőnek érzi, hogy gondolt rá.
SEBESSÉGMÉRÉS
 • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
 • Az összes megtekintése
  Radarok Szatmár megyében
  (2018. március 23.)


  KONYHA
  Hozzávalók: 1 db hagyma, 1 db karfiol, 2 db burgonya, 5 dkg vaj, 7 dl zöldségleves-alaplé, 1 db bagett, ...