Őszi szüret az óvodában
Utoljára módositva: 2017-10-11 17:44:47

Tegnap tartották meg a hagyományos őszi szüretet a Hám János Óvodában. A gyerekek nagy érdeklődéssel figyeltek az intézmény udvarán, majd meg is kóstolhatták a frissen préselt mustot.

A Hám János Óvodában nagy hagyománynak örvend az őszi szüreti nap évről évre történő megszervezése. Ilyenkor minden gyermek egy apró kézi kosárral érkezik az óvodába, néhány fürt szőlőt hozva magával, amit a nap folyamán együtt darálnak le, majd préselnek ki, hogy közösen kóstolhassák meg a friss must zamatos ízét.

Így történt ez tegnap is, amikor az óvoda 183 óvodása és 31 előkészítő osztályos diákja a beosztásnak megfelelően egymás után látogatott ki az udvarra, ahol az egyik nagyapa közreműködésével együtt tekinthették meg a szüretelés és mustkészítés fortélyait.

Lieb Andrea óvodavezető szerint fontos, hogy a gyerekek testközelből is megismerjék ezeket a műveleteket, saját kezükkel tegyék a szőlőt a darálóba, majd onnan át a présbe, amellyel maguk sajtolhatják ki a valódi, friss szőlőlevet, ezért már évek óta hagyományosan megrendezik a Hám János Óvoda őszi szüretét.

Ilyenkor szalmabálát, kukoricát, csutkát, különböző méretű „disznó”- és sütőtököket is kiállítanak, hogy a kicsik megismerkedjenek az ősz gazdag adományaival. Sőt, minden csoport termében összeállítanak egy őszi sarkot is a gyerekek, ahol óvónőik segítségével mindent megtanulnak az őszi betakarítással kapcsolatban.

A gyerekek többsége szemmel láthatóan nagyon élvezte a tegnapi programot, és hogy ők dobálhatták be a szőlőfürtöket a darálóba, sőt, aki erővel is bírta, nyugodtan hajthatott néhányat a daráló karján is.

Voltak olyanok is, akik inkább a szőlőszemek csipegetését használták ki, mielőtt szőlőlé készült volna azokból, a legjobban azonban mindenki annak örült, amikor ihattak egy-egy pohárral az édes, frissen préselt mustból.

Természetesen nem csak a tegnapi nap szólt az őszi szokásokról, hanem az elmúlt két hétben zajló tevékenységek során is ez volt a központi téma. Minden csoportban tanultak a zöldségekről és gyümölcsökről, a betakarítás szerepéről, sőt, volt, ahol őszi salátát is készítettek az óvónők a gyerekekkel, amit együtt meg is kóstoltak.

A tegnapi szüreti napot meglátogatta nm. és ft. Schönberger Jenő megyéspüspök is, valamint Ádámkó István, a Hám János Római Katolikus Teológiai Líceum igazgatója, akik örömmel szemrevételezték a gyerekek remek hozzáállását és ügyes munkáját a szüret idején. A látogatás során a vendégek is megkóstolták a gyerekek által készített mustot, majd elégedetten dicsérték meg úgy a kicsik, mint az óvónők munkáját.

Bajnai Botond

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
 • Nincs kapcsolodó cikk
APRÓHIRDETÉS
Állás
Németországi munkalehetőség Bayern-Nürnberg környékén. Beteggondozót, házi ápolót keresünk...
Tovább >>>
SZATMÁRI NAP

Helyfoglalás
Előzetes
Szörnyen boldog család
Ma, 15:00
Wishbonék messze nem a legboldogabb család. Emma, egy csőd szélén álló könyvesboltot vezet, míg férje, Frank túl sokat dolgozik és szenved zsarnok főnökétől. Öntudatos lánya, Fay, épp az első szerelmet éli meg, míg fiát, a kis zsenit, Maxot csúfolják az iskolatársai. De ez még nem minden! Egy jelmezes buliban egy gonosz boszorkány szörnyekké varázsolja őket: Emma vámpírrá, Frank Frankenstein szörnyévé, Fay egy múmiává, Max pedig egy vérfarkassá változik. Kalandos hajsza indul a banya után a fél
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Felkészítetted-e már autódat a télre?
Igen, mindig időben felkészítem
Még nem, de a napokban már esedékes
Nem sietem el a dolgot, még van rá időm
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
HOROSZKÓP
Válassza ki csillagjegyét:
2017. október 18.
Ma valahogy nem tud rendet tartani maga körül, ami a belső zűrzavar kivetülése. Ne keseredjen el, ezután a rendrakás megnyugtató fázisa következik majd.
SEBESSÉGMÉRÉS
 • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
 • Az összes megtekintése
  Radarok Szatmár megyében
  (2017. október 18.)


  KONYHA
  Hozzávalók: 40 dkg pulykamell, 40 dkg fusilli tészta, 1 db citrom reszelt héja és leve, 2 gerezd fokhagyma, 1 ...