Őszi szüret az óvodában
Utoljára módositva: 2017-10-11 17:44:47

Tegnap tartották meg a hagyományos őszi szüretet a Hám János Óvodában. A gyerekek nagy érdeklődéssel figyeltek az intézmény udvarán, majd meg is kóstolhatták a frissen préselt mustot.

A Hám János Óvodában nagy hagyománynak örvend az őszi szüreti nap évről évre történő megszervezése. Ilyenkor minden gyermek egy apró kézi kosárral érkezik az óvodába, néhány fürt szőlőt hozva magával, amit a nap folyamán együtt darálnak le, majd préselnek ki, hogy közösen kóstolhassák meg a friss must zamatos ízét.

Így történt ez tegnap is, amikor az óvoda 183 óvodása és 31 előkészítő osztályos diákja a beosztásnak megfelelően egymás után látogatott ki az udvarra, ahol az egyik nagyapa közreműködésével együtt tekinthették meg a szüretelés és mustkészítés fortélyait.

Lieb Andrea óvodavezető szerint fontos, hogy a gyerekek testközelből is megismerjék ezeket a műveleteket, saját kezükkel tegyék a szőlőt a darálóba, majd onnan át a présbe, amellyel maguk sajtolhatják ki a valódi, friss szőlőlevet, ezért már évek óta hagyományosan megrendezik a Hám János Óvoda őszi szüretét.

Ilyenkor szalmabálát, kukoricát, csutkát, különböző méretű „disznó”- és sütőtököket is kiállítanak, hogy a kicsik megismerkedjenek az ősz gazdag adományaival. Sőt, minden csoport termében összeállítanak egy őszi sarkot is a gyerekek, ahol óvónőik segítségével mindent megtanulnak az őszi betakarítással kapcsolatban.

A gyerekek többsége szemmel láthatóan nagyon élvezte a tegnapi programot, és hogy ők dobálhatták be a szőlőfürtöket a darálóba, sőt, aki erővel is bírta, nyugodtan hajthatott néhányat a daráló karján is.

Voltak olyanok is, akik inkább a szőlőszemek csipegetését használták ki, mielőtt szőlőlé készült volna azokból, a legjobban azonban mindenki annak örült, amikor ihattak egy-egy pohárral az édes, frissen préselt mustból.

Természetesen nem csak a tegnapi nap szólt az őszi szokásokról, hanem az elmúlt két hétben zajló tevékenységek során is ez volt a központi téma. Minden csoportban tanultak a zöldségekről és gyümölcsökről, a betakarítás szerepéről, sőt, volt, ahol őszi salátát is készítettek az óvónők a gyerekekkel, amit együtt meg is kóstoltak.

A tegnapi szüreti napot meglátogatta nm. és ft. Schönberger Jenő megyéspüspök is, valamint Ádámkó István, a Hám János Római Katolikus Teológiai Líceum igazgatója, akik örömmel szemrevételezték a gyerekek remek hozzáállását és ügyes munkáját a szüret idején. A látogatás során a vendégek is megkóstolták a gyerekek által készített mustot, majd elégedetten dicsérték meg úgy a kicsik, mint az óvónők munkáját.

Bajnai Botond

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
 • Nincs kapcsolodó cikk
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP

Helyfoglalás
Star Wars: Az utolsó Jedik
Ma, 20:40
Leírás
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Te megvetted-e már a karácsonyi ajándékokat?
Igen, mindig jó előre készülök, hogy semmit se felejtsek el
Még folyamatban van az ajándékok beszerzése
Nem vásárolok, saját kezűleg készítem el azokat
Dehogy, majd utolsó percben kapkodok, mint általában
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
HOROSZKÓP
Válassza ki csillagjegyét:
2017. december 15.
Ne hagyja figyelmen kívül a környezetében élők véleményét, hiszen olyan kérdésben készül dönteni, amely őket is közelről érinti.
SEBESSÉGMÉRÉS
 • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
 • Az összes megtekintése
  Radarok Szatmár megyében
  (2017. december 15.)


  KONYHA
  Hozzávalók: 1 db sütőtök, 2–3 db cékla, olívaolaj, só, bors, 1 nagy marék dió, frissen reszelt szerecsendió, 4 szelet ...