Ötéves a Szatmár Megyei Hegyközség
Utoljára módositva: 2018-02-02 14:31:12

Ünnepélyes keretek között értékelte ki eddigi tevékenységét a Szatmár Megyei Hegyközség — a találkozó alkalmával tisztújítást is tartottak, továbbá beszámoltak terveikről.

 

Huszti Gyula Szatmárhegyen, a volt céllövöldében látta vendégül kedden a Szatmár Megyei Hegyközség tagjait, valamint meghívott vendégeiket: Szatmárnémeti és a megye elöljáróit, illetve a mezőgazdasággal foglalkozó szakhatóságok vezetőit. Leiher Géza elnök röviden beszámolt a szőlőtermesztőket és bortermelőket tömörítő szervezet eddigi munkájáról. Amint a hozzászólásokból kiderült, az utóbbi pár hónap egyik legnagyobb eredményének az számít, hogy sikerült elérniük a Szatmár megyei borvidékek téves besorolásának megváltoztatását. Az itteni szőlősöket ugyanis az országos regiszterben a „Körös menti borvidékek” (Dealurile Crişanei) közé sorolták, ami nyilván nonszensz, hiszen más tájegységhez tartoznak. Az egyesület érdekérvényesítő munkájának eredményeként mostanra megoldották a problémát, így a Szatmár megyei borászok már azt írhatják a palackjaik címkéire, hogy „Szatmári borvidék” (Dealurile Sătmarului). A tervek között elhangzott, hogy a Szatmár Megyei Hegyközség partnerként részt vesz egy EU-s finanszírozású projektben, amelynek célja a borturizmus határon átívelő fejlesztése. A fő pályázó a Nyíregyházi Borbarátok Egyesülete, a szatmáriakon kívül pedig a Kárpátaljai Magyar Vállalkozók Szövetsége működik közre a kezdeményezésben. Amennyiben nyer a pályázat, a három régió borászai szakmai találkozókat, valamint borfesztiválokat szerveznek, és egy vándorkiállítást is összeállítanak annak érdekében, hogy fejlesszék és népszerűsítsék a turizmust, amelynek alapját a hagyományos eljárással készülő borok képezik majd. Leiher Géza arra kérte a megyei és a szatmárnémeti elöljárókat, hogy bocsássanak az egyesület rendelkezésére székháznak alkalmas helyiségeket, amire ígéretet is kaptak. Mint elhangzott, a Szatmár Megyei Hegyközség ez év tavaszán lesz ötéves, így az összejövetel születésnapi ünnepségnek számított. Tisztújítást is tartottak a szőlész-borász egyesületnél. Leiher Géza elnök indítványozta, hogy vegye át tőle valaki az elnökséget, a tagság azonban úgy vélte, nem indokolt a vezetőváltás, mivel az elnök kiválóan ellátta feladatait. Maradt tehát tisztségben az eddigi vezetőség: továbbra is Leiher Géza lesz a Szatmár Megyei Hegyközség elnöke, akinek alelnökként Huszti Gyula és Serli Csilla segíti a munkáját.

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
 • Nincs kapcsolodó cikk
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP

Helyfoglalás
Peppermint: A bosszú angyala
Ma, 18:40
Riley North (Jennifer Garner), szerető anya és feleség élete egy pillanat alatt összeomlik, mikor férjét és kislányát egy brutális támadásban megölik. A kómából felébredt nő igazságot akar, de az elkövetőket – egy befolyásos kartell tagjait – a korrupt bíróság felmenti. Riley nem nyugszik, amíg le nem számol a tettesekkel: vérbeli harcossá képezi ki magát, hogy egytől-egyig kiiktassa a családja haláláért felelős bűnözőket. A mindenre elszánt magányos harcosnak nem csak az alvilág felbőszült embe
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2

Helyfoglalás
Az apáca
Ma, 20:40
A démonok köztünk vannak – van, akinek egy életen át sikerül elkerülnie őket, és van, akinek az a foglalkozása, hogy szembenézzen velük. 1952-ben a napfényes Rómából kis küldöttség érkezik egy isten háta mögötti fogarasföldi kolostorba. Borzasztó dolgok történtek a szomorú falak között, a klastrom mindig félhomályos, mindig hideg és barátságtalan folyosóin, és a jövevények (egy apáca, egy szerzetes és egy novícius) bízik benne, hogy hamar kiderítik, ki állhat a háttérben, és hazatérhetnek bizton
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Melyik a kedvenc őszi italod?
Forró, citromos tea
Jó meleg kakaó
Isteni forrócsoki
Fűszeres forralt bor
Egyik sem
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
HOROSZKÓP
Válassza ki csillagjegyét:
2018. szeptember 25.
Párkapcsolata és hivatása közül néha csak az egyikkel, azután csak a másikkal foglalkozik minden erejével és nem találja az arany középutat.
SEBESSÉGMÉRÉS
 • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
 • Az összes megtekintése
  Radarok Szatmár megyében
  (2018. szeptember 25.)


  KONYHA
  Hozzávalók: 2-3 db padlizsán, 2 fej lila hagyma, 2 db paradicsom, 1 dl olívaolaj, 4 gerezd fokhagyma, só, bors, ...