Ötezer sertést pusztítanak el
Utoljára módositva: 2019-09-26 16:36:03

A Tasnád melletti Mastvet Kft. tulajdonában lévő farmon közel ötezer sertést semmisítenek meg, miután kimutatták az állatokban az afrikai sertéspestis vírusát. A cég bezárta a kapuit.

Az érszakácsi 5-ös számú, a Mastvet Kft. tulajdonában lévő sertésfarmon közel ötezer állatot kell elpusztítani, miután a Szatmár Megyei Állategészségügyi és Élelmiszer-biztonsági Igazgatóság szakemberei által végzett vizsgálatok során beigazolódott, hogy a telepen felütötte a fejét az afrikai sertéspestis — értesítette szerkesztőségünket a kormánymegbízotti hivatal. Igaz ugyan, hogy Romániában Szatmár megyében jelent meg először a vírus, még 2017. július 31-én, de ez az első eset, hogy egy állatfarmon ütötte fel a fejét a megbetegedés.

A szakemberek szerint mindez nem csak az érintett vállalkozás számára jelent órási veszteséget, de az ágazatot is jelentősen befolyásolja, hatalmas kiesést jelent a sertéstenyésztésben, és közben egyre több állattartó kerül csődközelbe, ami egyre több munkahely megszűnéséhez is vezet.

A Helyi Betegségmegelőzési Központ tagjai szerdán Altfatter Tamás alprefektus irányításával intézkedési tervet fogadtak el az érszakácsi farmon történtek kapcsán, ennek értelmében a mintegy ötezer sertés megsemmisítésén túl a telepről sem az állatoknak szánt takarmányt, sem egyéb eszközöket nem lehet kihozni, ugyanakkor három kilométeres körzetben vesztegzár alá vonták a területet — Csög, Gánáspuszta, Érszakácsi és Tasnádszarvad körzete —, míg a farm tíz kilométeres körzetét — Tasnád, Tasnádbalázsháza, Érkávás, Tasnádszántó, Érmindszent, Érszentkirály, Malomszeg, Krasznamihályfalva, Balázsháza, Szekerestanya, Újnémet és Kegye — megfigyelés alatt tartják.

A hatályos jogszabályok értelmében a sertéspestissel fertőzött területen hat hónapig nem lehet újraindítani az állattartást.

Elek György

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
 • Nincs kapcsolodó cikk
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
NINCS POLL
SEBESSÉGMÉRÉS
 • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
 • Az összes megtekintése
  Radarok Szatmár megyében
  (2020. január 29.)


  KONYHA
  Hozzávalók: 1 csokor újhagyma, 6 ek. olívaolaj, 1–2 szelet szikkadt kenyér, 50 dkg csirkemellfilé (darálva), 1 db tojás, só, ...