Ötezer sertést pusztítanak el
Utoljára módositva: 2019-09-26 16:36:03

A Tasnád melletti Mastvet Kft. tulajdonában lévő farmon közel ötezer sertést semmisítenek meg, miután kimutatták az állatokban az afrikai sertéspestis vírusát. A cég bezárta a kapuit.

Az érszakácsi 5-ös számú, a Mastvet Kft. tulajdonában lévő sertésfarmon közel ötezer állatot kell elpusztítani, miután a Szatmár Megyei Állategészségügyi és Élelmiszer-biztonsági Igazgatóság szakemberei által végzett vizsgálatok során beigazolódott, hogy a telepen felütötte a fejét az afrikai sertéspestis — értesítette szerkesztőségünket a kormánymegbízotti hivatal. Igaz ugyan, hogy Romániában Szatmár megyében jelent meg először a vírus, még 2017. július 31-én, de ez az első eset, hogy egy állatfarmon ütötte fel a fejét a megbetegedés.

A szakemberek szerint mindez nem csak az érintett vállalkozás számára jelent órási veszteséget, de az ágazatot is jelentősen befolyásolja, hatalmas kiesést jelent a sertéstenyésztésben, és közben egyre több állattartó kerül csődközelbe, ami egyre több munkahely megszűnéséhez is vezet.

A Helyi Betegségmegelőzési Központ tagjai szerdán Altfatter Tamás alprefektus irányításával intézkedési tervet fogadtak el az érszakácsi farmon történtek kapcsán, ennek értelmében a mintegy ötezer sertés megsemmisítésén túl a telepről sem az állatoknak szánt takarmányt, sem egyéb eszközöket nem lehet kihozni, ugyanakkor három kilométeres körzetben vesztegzár alá vonták a területet — Csög, Gánáspuszta, Érszakácsi és Tasnádszarvad körzete —, míg a farm tíz kilométeres körzetét — Tasnád, Tasnádbalázsháza, Érkávás, Tasnádszántó, Érmindszent, Érszentkirály, Malomszeg, Krasznamihályfalva, Balázsháza, Szekerestanya, Újnémet és Kegye — megfigyelés alatt tartják.

A hatályos jogszabályok értelmében a sertéspestissel fertőzött területen hat hónapig nem lehet újraindítani az állattartást.

Elek György

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
 • Nincs kapcsolodó cikk
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Mit teszel szíved egészségének megóvása érdekében?
Naponta legalább 20 percert sétálok
Sok gyümölcsöt fogyasztok
Figyelek arra, hogy eleget aludjak
Megválogatom, milyen ételeket fogyasztok
Nem foglalkozom különösebben ilyesmivel
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
SEBESSÉGMÉRÉS
 • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
 • Az összes megtekintése
  Radarok Szatmár megyében
  (2019. október 16.)


  KONYHA
  Hozzávalók: 60 dkg sertéstarja, só, frissen őrölt bors, 3 ek. napraforgóolaj, 8 dkg füstölt szalonna, 2 fej vöröshagyma, 1 ...