Ötödik töltés és Hagyományok Napja
Utoljára módositva: 2017-11-23 13:34:12

Ismét tekeredik a kolbász a Borókagyökér Egyesületnél a Szejke-tanyán, ahol ízes falatok, a disznóalkatrészekből alkotott Mesterségem címere, kézművestermékek, néptánc, népzene és sok meglepetés vár mindenkit szombaton.

Ha november és szombat, akkor kolbász! Minden év Szent András havában ugyan, de sajnos nem minden szombaton, csak november 25-én, amikor a Borókagyökér Egyesület a Szejke-tanyán, a Lépésházban — hihetetlen, de már — az V. Kolbásztérinbábát és Hagyományok Napját szervezi. Mert bár a főszereplő a kolbász (no meg a szalonna, sonka, hurka) lesz, színre engedi a hagyományos készítésű ételeket, kézműveseket és néptáncosokat is. A verseny 10 órakor startol, a négytagú zsűri pedig ez alkalommal sem csak a különféle módon készített-fűszerezett kolbászokat pontozza a szervezés, a higiénia, az öltözet, a jókedv és humor mellett, hanem a „vendéglátói módon díszesen megterített” asztalt is — a disznóságokból alkotott Mesterségem címere alkotások közül pedig külön verseny keretében döntik el, melyik címer is a legszebb, legötletesebb; a zsűrizés 13, a díjak átadása pedig 15 óra 30 perckor kezdődik. A megmérettetésre 19 csapat nevezett be, köztük hat „idegenlégiós”, azaz megye- és országhatáron túlról érkező, de a többiek sem csak szatmárnémetiek, hiszen Tamásváraljáról is neveztek, sőt, lesz egy három magyar és három román tagú vegyes csapat is, amelynek tagjai mély meggyőződéssel vallják: ha motorozni tudnak együtt, akkor a kolbásztöltéssel is elbánnak közösen.

A nézelődni-kóstolgatni akaró nagyközönséget 11 órától várják, de azok se maradjanak otthon, akiknek rendeznivalójuk van a Mikulással, angyallal, hiszen a Lépésház emeleti galériájában várja őket a kézműveskiállítás (ásványékszerektől és drótékszerektől kezdve fafaragásokon, festett üvegtárgyakon, textil- és csipketárgyakon át különféle bőrdíszműves, kovácsoltvas termékig szebbnél szebb alkotások). A méltán közkedvelt rendezvényről természetesen ez alkalommal sem hiányoznak a kulturális mozzanatok: 12 órától perdül táncra a nagykárolyi Ceatăra, a bogdándi Rozsmalint, a szamoskrassói Ifjú Galagonya, az ököritófülpösi Fergeteges, a Gemeinsam és a Röpike néptáncosai, csodálatos hangjával megörvendezteti a jelenlévőket Miklovics Anna Pálma, virtuóz játékával pedig Székely Attila erdődi cigányprímás is.

Szabó Kinga Mária


KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
 • Nincs kapcsolodó cikk
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP

Helyfoglalás
Bűbáj herceg és a nagy varázslat
Ma, 17:00
Bűbáj herceget szörnyű átok sújtja, Bűbájos kisugárzásától a királyság minden nőnemű lakója egyből beleszeret, ám mivel ez csak varázslat, képtelen megtalálni így az igaz szerelmet. És ha a 21. születésnapjáig nem lel rá az igaz szerelemre, az átok végérvényesen beteljesedik.
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2

Helyfoglalás
Örökség
Ma, 21:00
Miután Ellen, a Graham család nagymamája meghal, lánya egyre több megmagyarázhatatlan eseménnyel szembesül anyja múltjából. Minél többet fedeznek fel az elhunyt asszony életéből, annál baljósabb változások következnek be a család élő tagjainak életében. Ari Aster első nagyjátékfilmje egy család szétesésének mesterien bemutatott, lidércnyomásos látomása, bővelkedik hátborzongató jelenetekben. A családi gyász baljós, mélyen nyugtalanító események elindítója. És mi lehet a vérfagyasztó örökség?
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Figyelemmel követed-e a VB-t?
Nem kérdés, ez az év eseménye
Figyelemmel követem, de azért nem mindenáron
Ha olyan meccs van, ami érdekel, azt megnézem
Legfeljebb a társaság miatt nézek focit
Nem érdekel a foci, a VB-t sem nézem
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
HOROSZKÓP
Válassza ki csillagjegyét:
2018. június 21.
Hihetetlen belső érzékkel észreveszi saját önbecsapási kísérleteit. Igazán őszinte önmagához és ezt környezetének sokszor nehéz követnie.
SEBESSÉGMÉRÉS
 • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
 • Az összes megtekintése
  Radarok Szatmár megyében
  (2018. június 21.)


  KONYHA
    Hozzávalók: 1 csomag rétestészta (de leveles tésztával is jó), 10 dkg spenót, 20 dkg túró, 1 db tojás, ...