Ötödik töltés és Hagyományok Napja
Utoljára módositva: 2017-11-23 13:34:12

Ismét tekeredik a kolbász a Borókagyökér Egyesületnél a Szejke-tanyán, ahol ízes falatok, a disznóalkatrészekből alkotott Mesterségem címere, kézművestermékek, néptánc, népzene és sok meglepetés vár mindenkit szombaton.

Ha november és szombat, akkor kolbász! Minden év Szent András havában ugyan, de sajnos nem minden szombaton, csak november 25-én, amikor a Borókagyökér Egyesület a Szejke-tanyán, a Lépésházban — hihetetlen, de már — az V. Kolbásztérinbábát és Hagyományok Napját szervezi. Mert bár a főszereplő a kolbász (no meg a szalonna, sonka, hurka) lesz, színre engedi a hagyományos készítésű ételeket, kézműveseket és néptáncosokat is. A verseny 10 órakor startol, a négytagú zsűri pedig ez alkalommal sem csak a különféle módon készített-fűszerezett kolbászokat pontozza a szervezés, a higiénia, az öltözet, a jókedv és humor mellett, hanem a „vendéglátói módon díszesen megterített” asztalt is — a disznóságokból alkotott Mesterségem címere alkotások közül pedig külön verseny keretében döntik el, melyik címer is a legszebb, legötletesebb; a zsűrizés 13, a díjak átadása pedig 15 óra 30 perckor kezdődik. A megmérettetésre 19 csapat nevezett be, köztük hat „idegenlégiós”, azaz megye- és országhatáron túlról érkező, de a többiek sem csak szatmárnémetiek, hiszen Tamásváraljáról is neveztek, sőt, lesz egy három magyar és három román tagú vegyes csapat is, amelynek tagjai mély meggyőződéssel vallják: ha motorozni tudnak együtt, akkor a kolbásztöltéssel is elbánnak közösen.

A nézelődni-kóstolgatni akaró nagyközönséget 11 órától várják, de azok se maradjanak otthon, akiknek rendeznivalójuk van a Mikulással, angyallal, hiszen a Lépésház emeleti galériájában várja őket a kézműveskiállítás (ásványékszerektől és drótékszerektől kezdve fafaragásokon, festett üvegtárgyakon, textil- és csipketárgyakon át különféle bőrdíszműves, kovácsoltvas termékig szebbnél szebb alkotások). A méltán közkedvelt rendezvényről természetesen ez alkalommal sem hiányoznak a kulturális mozzanatok: 12 órától perdül táncra a nagykárolyi Ceatăra, a bogdándi Rozsmalint, a szamoskrassói Ifjú Galagonya, az ököritófülpösi Fergeteges, a Gemeinsam és a Röpike néptáncosai, csodálatos hangjával megörvendezteti a jelenlévőket Miklovics Anna Pálma, virtuóz játékával pedig Székely Attila erdődi cigányprímás is.

Szabó Kinga Mária


KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
 • Nincs kapcsolodó cikk
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP

Helyfoglalás
Predator - A ragadozó
Ma, 20:50
Shane Black friss vért fecskendez a Predator-sorozatba ezzel a kirobbanó új résszel, amelyben a vadászat a világűr távoli zugaitól a külvárosi utcákig terjed. Az univerzum legveszedelmesebb ragadozói más fajok DNS-ét használva genetikailag módosították magukat, így most erősebbek, okosabbak és halálosabbak, mint bármikor. Mikor egy kisfiú tudtán kívül a Földre vonzza őket, csupán egy exkatonákból álló szedett-vedett csapat és egy morózus technikatanárnő állhat az emberiség pusztulásának útjába.
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Miért szereted az őszt?
A kellemes őszi színek miatt
Végre felvehetem a kedvenc pulcsiaimat, cipőimet
Végre nincs kánikula
Az iskolakezdés miatt
Nem szeretem az őszt
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
SEBESSÉGMÉRÉS
 • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
 • Az összes megtekintése
  Radarok Szatmár megyében
  (2018. szeptember 19.)


  KONYHA
  Hozzávalók: 2-3 db padlizsán, 2 fej lila hagyma, 2 db paradicsom, 1 dl olívaolaj, 4 gerezd fokhagyma, só, bors, ...