Ötödik töltés és Hagyományok Napja
Utoljára módositva: 2017-11-23 13:34:12

Ismét tekeredik a kolbász a Borókagyökér Egyesületnél a Szejke-tanyán, ahol ízes falatok, a disznóalkatrészekből alkotott Mesterségem címere, kézművestermékek, néptánc, népzene és sok meglepetés vár mindenkit szombaton.

Ha november és szombat, akkor kolbász! Minden év Szent András havában ugyan, de sajnos nem minden szombaton, csak november 25-én, amikor a Borókagyökér Egyesület a Szejke-tanyán, a Lépésházban — hihetetlen, de már — az V. Kolbásztérinbábát és Hagyományok Napját szervezi. Mert bár a főszereplő a kolbász (no meg a szalonna, sonka, hurka) lesz, színre engedi a hagyományos készítésű ételeket, kézműveseket és néptáncosokat is. A verseny 10 órakor startol, a négytagú zsűri pedig ez alkalommal sem csak a különféle módon készített-fűszerezett kolbászokat pontozza a szervezés, a higiénia, az öltözet, a jókedv és humor mellett, hanem a „vendéglátói módon díszesen megterített” asztalt is — a disznóságokból alkotott Mesterségem címere alkotások közül pedig külön verseny keretében döntik el, melyik címer is a legszebb, legötletesebb; a zsűrizés 13, a díjak átadása pedig 15 óra 30 perckor kezdődik. A megmérettetésre 19 csapat nevezett be, köztük hat „idegenlégiós”, azaz megye- és országhatáron túlról érkező, de a többiek sem csak szatmárnémetiek, hiszen Tamásváraljáról is neveztek, sőt, lesz egy három magyar és három román tagú vegyes csapat is, amelynek tagjai mély meggyőződéssel vallják: ha motorozni tudnak együtt, akkor a kolbásztöltéssel is elbánnak közösen.

A nézelődni-kóstolgatni akaró nagyközönséget 11 órától várják, de azok se maradjanak otthon, akiknek rendeznivalójuk van a Mikulással, angyallal, hiszen a Lépésház emeleti galériájában várja őket a kézműveskiállítás (ásványékszerektől és drótékszerektől kezdve fafaragásokon, festett üvegtárgyakon, textil- és csipketárgyakon át különféle bőrdíszműves, kovácsoltvas termékig szebbnél szebb alkotások). A méltán közkedvelt rendezvényről természetesen ez alkalommal sem hiányoznak a kulturális mozzanatok: 12 órától perdül táncra a nagykárolyi Ceatăra, a bogdándi Rozsmalint, a szamoskrassói Ifjú Galagonya, az ököritófülpösi Fergeteges, a Gemeinsam és a Röpike néptáncosai, csodálatos hangjával megörvendezteti a jelenlévőket Miklovics Anna Pálma, virtuóz játékával pedig Székely Attila erdődi cigányprímás is.

Szabó Kinga Mária


KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
 • Nincs kapcsolodó cikk
APRÓHIRDETÉS
Eladó Ház
Eladó ház Nagykároly központjában. Telefon: 0722521126.
Tovább >>>
SZATMÁRI NAP

Helyfoglalás
Gringo
Ma, 18:45
jóhiszemű és becsületes jenki, Harold Soyinka (David Oyelowo) látszólag egy zökkenőmentes üzleti útra indul Mexikóba. De ami a határon túl vár rá, az a legvadabb rémálmait is felülmúlja: hirtelen egy drogkartell és a kábítószer-ellenes ügyosztály kereszttüzében találja magát, és mire rádöbben, hogy sunyi kollégái bepalizták, a törvénytisztelő állampolgárból körözött bűnözővé válik. A világ egyik legveszélyesebb helyén mindenre elszánt gengszterek és morális dilemmával küzdő zsoldosok eszén kell
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2

Helyfoglalás
Tomb Raider
Ma, 20:45
A rettenthetetlen, független fiatal nő, Lara Croft kislány volt még, mikor édesapja, a különc kalandor nyomtalanul eltűnt. Most, 21 évesen, csak él bele a világba; East London nem túl bizalomgerjesztő utcáit rója biciklis futárként, miközben alig telik neki lakbérre, és alig ér oda időben a főiskolai előadásokra. Mindenáron a saját lábán kíván megállni, így nem hajlandó átvenni apja cégbirodalmának irányítását, ahogy az is szent meggyőződése, hogy Lord Croft még él. Hét év eltelte és a tényekkel
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Melyik a kedvenc téli sportod?
A síelés
A snowboardozás
A korcsolyázás
A szánkózás
A jégkorongozás
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
SEBESSÉGMÉRÉS
 • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
 • Az összes megtekintése
  Radarok Szatmár megyében
  (2018. március 19.)


  KONYHA
  Hozzávalók: 1 db hagyma, 1 db karfiol, 2 db burgonya, 5 dkg vaj, 7 dl zöldségleves-alaplé, 1 db bagett, ...