Ötödik töltés és Hagyományok Napja
Utoljára módositva: 2017-11-23 13:34:12

Ismét tekeredik a kolbász a Borókagyökér Egyesületnél a Szejke-tanyán, ahol ízes falatok, a disznóalkatrészekből alkotott Mesterségem címere, kézművestermékek, néptánc, népzene és sok meglepetés vár mindenkit szombaton.

Ha november és szombat, akkor kolbász! Minden év Szent András havában ugyan, de sajnos nem minden szombaton, csak november 25-én, amikor a Borókagyökér Egyesület a Szejke-tanyán, a Lépésházban — hihetetlen, de már — az V. Kolbásztérinbábát és Hagyományok Napját szervezi. Mert bár a főszereplő a kolbász (no meg a szalonna, sonka, hurka) lesz, színre engedi a hagyományos készítésű ételeket, kézműveseket és néptáncosokat is. A verseny 10 órakor startol, a négytagú zsűri pedig ez alkalommal sem csak a különféle módon készített-fűszerezett kolbászokat pontozza a szervezés, a higiénia, az öltözet, a jókedv és humor mellett, hanem a „vendéglátói módon díszesen megterített” asztalt is — a disznóságokból alkotott Mesterségem címere alkotások közül pedig külön verseny keretében döntik el, melyik címer is a legszebb, legötletesebb; a zsűrizés 13, a díjak átadása pedig 15 óra 30 perckor kezdődik. A megmérettetésre 19 csapat nevezett be, köztük hat „idegenlégiós”, azaz megye- és országhatáron túlról érkező, de a többiek sem csak szatmárnémetiek, hiszen Tamásváraljáról is neveztek, sőt, lesz egy három magyar és három román tagú vegyes csapat is, amelynek tagjai mély meggyőződéssel vallják: ha motorozni tudnak együtt, akkor a kolbásztöltéssel is elbánnak közösen.

A nézelődni-kóstolgatni akaró nagyközönséget 11 órától várják, de azok se maradjanak otthon, akiknek rendeznivalójuk van a Mikulással, angyallal, hiszen a Lépésház emeleti galériájában várja őket a kézműveskiállítás (ásványékszerektől és drótékszerektől kezdve fafaragásokon, festett üvegtárgyakon, textil- és csipketárgyakon át különféle bőrdíszműves, kovácsoltvas termékig szebbnél szebb alkotások). A méltán közkedvelt rendezvényről természetesen ez alkalommal sem hiányoznak a kulturális mozzanatok: 12 órától perdül táncra a nagykárolyi Ceatăra, a bogdándi Rozsmalint, a szamoskrassói Ifjú Galagonya, az ököritófülpösi Fergeteges, a Gemeinsam és a Röpike néptáncosai, csodálatos hangjával megörvendezteti a jelenlévőket Miklovics Anna Pálma, virtuóz játékával pedig Székely Attila erdődi cigányprímás is.

Szabó Kinga Mária


KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
 • Nincs kapcsolodó cikk
APRÓHIRDETÉS
Állás
Nürnberg környékén (Bayern) otthoni, 24 órás idősápolás-háztartásbeli személyek...
Tovább >>>
SZATMÁRI NAP

Helyfoglalás
A Grincs
Ma, 15:00
Az Illumination nyolcadik egészestés animációs filmje A GRINCS, amely Dr. Seuss közkedvelt karácsonyi klasszikusa alapján készült. A Grincs egy cinikus, zsémbes zöld szőrmók története, aki el akarja lopni a karácsonyt, ám végül egy kislány őszinte ünnepi lelkesedése szívhez téríti. Vicces és szívmelengető történet a karácsony lényegéről és az optimizmus megtörhetetlen erejéről. A Grincs magányosan éldegél barlangjában a Kobak hegyen, egyetlen társasága hűséges kutyája, Max. A barlang tele van mi
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2

Helyfoglalás
Robin Hood
Ma, 20:10
Felejts el mindent, amit a legendás tolvajról eddig hallottál. Azt hiszed, ismered őt, de nem is tévedhetnél nagyobbat. Robin of Loxley és egy mór harcos szilaj története ölt testet ebben a vakmerő és vagány históriában... A keresztes háború véres csatamezőin edződött nemes, Robin of Loxley (Taron Egerton) nem is sejti milyen kegyetlen és korrupt erővel kell szembenéznie, mikor visszatér angol földre, ahol a Nottingham-i seriff a szent háború ürügyén alatt teljesen kisemmizte alattvalóit. Robin
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Szoktál-e karácsonyi vásárba járni?
Természetesen, nemcsak a helyi, környékbeli vásárokba is elmegyek
A közelben lévő vásárokban szoktam nézelődni, hozzátartozik a karácsonyhoz
A helyi vásárba nézünk ki a családdal
Nem szeretem a karácsonyi vásárt
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
SEBESSÉGMÉRÉS
 • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
 • Az összes megtekintése
  Radarok Szatmár megyében
  (2018. december 17.)


  KONYHA
  Hozzávalók a tésztához: 35 dkg finomliszt, 4 db tojás, 15 dkg kristálycukor, 25 dkg méz, 1 tk. szódabikarbóna, 1 ...