Ötödik töltés és Hagyományok Napja
Utoljára módositva: 2017-11-23 13:34:12

Ismét tekeredik a kolbász a Borókagyökér Egyesületnél a Szejke-tanyán, ahol ízes falatok, a disznóalkatrészekből alkotott Mesterségem címere, kézművestermékek, néptánc, népzene és sok meglepetés vár mindenkit szombaton.

Ha november és szombat, akkor kolbász! Minden év Szent András havában ugyan, de sajnos nem minden szombaton, csak november 25-én, amikor a Borókagyökér Egyesület a Szejke-tanyán, a Lépésházban — hihetetlen, de már — az V. Kolbásztérinbábát és Hagyományok Napját szervezi. Mert bár a főszereplő a kolbász (no meg a szalonna, sonka, hurka) lesz, színre engedi a hagyományos készítésű ételeket, kézműveseket és néptáncosokat is. A verseny 10 órakor startol, a négytagú zsűri pedig ez alkalommal sem csak a különféle módon készített-fűszerezett kolbászokat pontozza a szervezés, a higiénia, az öltözet, a jókedv és humor mellett, hanem a „vendéglátói módon díszesen megterített” asztalt is — a disznóságokból alkotott Mesterségem címere alkotások közül pedig külön verseny keretében döntik el, melyik címer is a legszebb, legötletesebb; a zsűrizés 13, a díjak átadása pedig 15 óra 30 perckor kezdődik. A megmérettetésre 19 csapat nevezett be, köztük hat „idegenlégiós”, azaz megye- és országhatáron túlról érkező, de a többiek sem csak szatmárnémetiek, hiszen Tamásváraljáról is neveztek, sőt, lesz egy három magyar és három román tagú vegyes csapat is, amelynek tagjai mély meggyőződéssel vallják: ha motorozni tudnak együtt, akkor a kolbásztöltéssel is elbánnak közösen.

A nézelődni-kóstolgatni akaró nagyközönséget 11 órától várják, de azok se maradjanak otthon, akiknek rendeznivalójuk van a Mikulással, angyallal, hiszen a Lépésház emeleti galériájában várja őket a kézműveskiállítás (ásványékszerektől és drótékszerektől kezdve fafaragásokon, festett üvegtárgyakon, textil- és csipketárgyakon át különféle bőrdíszműves, kovácsoltvas termékig szebbnél szebb alkotások). A méltán közkedvelt rendezvényről természetesen ez alkalommal sem hiányoznak a kulturális mozzanatok: 12 órától perdül táncra a nagykárolyi Ceatăra, a bogdándi Rozsmalint, a szamoskrassói Ifjú Galagonya, az ököritófülpösi Fergeteges, a Gemeinsam és a Röpike néptáncosai, csodálatos hangjával megörvendezteti a jelenlévőket Miklovics Anna Pálma, virtuóz játékával pedig Székely Attila erdődi cigányprímás is.

Szabó Kinga Mária


KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
 • Nincs kapcsolodó cikk
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP

Helyfoglalás
The Disaster Artist
Ma, 17:45
Leírás
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2

Helyfoglalás
Előzetes
Nincs kiszállás
Ma, 19:40
Egy életunt biztosítási ügynök egyhangú, mindennapi ingázása hirtelen izgalmas fordulatot vesz, amikor egy titokzatos idegen leszólítja a vonaton, és arra kéri, találjon meg egy utast, még mielőtt beérnek a végállomásra. Miközben versenyt fut az idővel, hogy megoldja a rejtélyt, egy halálos terv körvonalazódik, ami veszélyezteti nemcsak saját, de utastársai életét is.
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Mit teszel szíved egészségének megóvása érdekében?
Naponta legalább 20 percert sétálok
Sok gyümölcsöt fogyasztok
Figyelek arra, hogy eleget aludjak
Megválogatom, milyen ételeket fogyasztok
Nem foglalkozom különösebben ilyesmivel
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
HOROSZKÓP
Válassza ki csillagjegyét:
2018. január 16.
Valaki a környezetében folyamatosan igyekszik kitérni a véleménynyilvánítás elől és ezzel az Ön dolgát nehezíti meg. Követeljen tőle állásfoglalást!
SEBESSÉGMÉRÉS
 • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
 • Az összes megtekintése
  Radarok Szatmár megyében
  (2018. január 16.)


  KONYHA
  Hozzávalók a szufléhoz: 2 dl zsíros tej, 8 dkg darált mák, 4 dkg porcukor, 4 db vajas kifli, 2 ...