Ötszáz szabad állás a börzén
Utoljára módositva: 2019-10-19 08:08:44

Foglalkoztatásügyi rendezvény volt péntek délelőtt a szatmárnémeti Nicolae Porumbescu Művelődési Házban, félezer állással várta a munkakeresőket több mint negyven szatmári cég ez alkalomból.

Negyvenkét cég jelent meg a péntek délelőtti szatmárnémeti állásbörzén, mintegy ötszáz betöltésre váró állást felajánlva a nagyjából ugyanilyen számú munkakeresőnek. Simona Derşidan, a börzét szervező Szatmár Megyei Munkaerő-foglalkoztatási Ügynökség (AJOFM) vezérigazgatója az intézmény egyik legfontosabb teendőjeként kezeli az állásbörzét, mert szerinte itt egy asztalhoz lehet ültetni a munkaerőpiaci keresletet a kínálattal. A munkaadók egy helyen, egy időben sok munkavállalóval tudnak kapcsolatba lépni, és a munkát keresők is rövid időn belül jutnak nagyon sok, az elhelyezkedéssel kapcsolatos információhoz. Az ügynökség zárójelentése szerint 125 főt választottak ki a helyszínen egy későbbi állásinterjún való részvételre.

Az igazgató a Nicolae Porumbescu Művelődési Ház földszintjén megtartott börzén a sajtónak elmondta, hogy az utóbbi időben tovább nőtt az elhelyezkedés a megyében, amit főleg a cégeknek nyújtott állami támogatásnak tudnak be az ügynökségnél. Két kategóriába tartozóknak van nehéz dolguk a munkaerőpiacon, mutatott rá Derşidan: a pályakezdőknek és a 45 éven felülieknek, előbbieket tapasztalatlanságuk miatt kerülik a munkaadók, utóbbiakat a koruk miatt. De a havi 2250 lejes, tényleges összegként a cégek államkincstári számláira folyósított állami szubvenciónak köszönhetően az ehhez a két kategóriához tartozók is sikeresebbeknek érezhetik magukat, ha munkavállalásról van szó. A börzén is arra buzdították a cégek képviselőit, ne legyenek restek, és használják ki az állami támogatás nyújtotta előnyöket.

Vannak adatok arról is, hogy hány személy alkalmazása nyomán részesültek ebben a fajta, az alkalmazást katalizáló állami támogatásban szatmári cégek: jelenleg 1600 fő után van folyamatban ilyen jellegű kifizetés. A közeljövőben még több ilyenre lehet számítani, mert tavalyhoz képest háromszor annyi a cégek által benyújtott igénylés ebben az évben. A foglalkoztatásügyi információk szerint gyarapodnak a hazatérő vendégmunkások is, de sajnos ezt a vetületét a munkaerő-vándorlásnak nem tudják pontosan mérni, nem sokan osztanak meg ilyen fajta információt a munkaügyi beszélgetéseken.

Princz Csaba

 

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
 • Nincs kapcsolodó cikk
APRÓHIRDETÉS
Eladó Ház
Eladó kertes ház főúton, 25 méteres utcafronttal, 35...
Tovább >>>
SZATMÁRI NAP
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
NINCS POLL
SEBESSÉGMÉRÉS
 • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
 • Az összes megtekintése
  Radarok Szatmár megyében
  (2019. november 18.)


  KONYHA
  Hozzávalók a húsgolyóhoz: 1 db vöröshagyma (kisebb), 2 gerezd fokhagyma, 1 csokor petrezselyemzöld, 50 dkg darált sertéscomb, 1 db ...