Ötszörös vastaps Miskolcon
Utoljára módositva: 2019-02-23 18:12:14

A Szatmárnémeti Északi Színház Harag György Társulata volt a meghívottja a Miskolci Nemzeti Színház által február 7. és 9. között szervezett Határtalan Napok rendezvénysorozatnak.

A 2013-ban útjára indított Határtalan Napok Fesztivál meghatározó szerepet tölt be a magyarországi színházi és a határon túli magyar színházi élet közti kapcsolat fenntartásában és erősítésében. Emellett lehetőséget teremt arra, hogy a meghívott színházi műhelyek mellett a nekik otthont adó város és megye szélesebb körű kulturális életébe is betekintést nyerhessen a miskolci közönség és a szakma.

„Számos magyarországi színháznak van határon túli programja, de a miskolci rendezvény kiemelkedik ezek közül, hiszen nem csak a szatmári színjátszás értékeit tudtuk megmutatni, hanem betekintést nyerhettek a résztvevők Szatmárnémeti és Szatmár megye zenei, képzőművészeti és irodalmi életébe is. A miskolci színházzal alakuló partneri kapcsolatunk egyre erősödik, ennek részeként már vendégül láttuk őket a 2018-as TranzitFeszt keretében egy előadással, és ennek része a meghívás is erre az összművészeti fesztiválra, amely kulturális értelemben évek óta szisztematikusan bontja le a Trianoni egyezményben meghúzott határokat” — mondja Bessenyei Gedő István, a Harag György Társulat művészeti igazgatója.

A társulat és szatmári meghívottjai a Miskolci Nemzeti Színház impozáns épületének szinte minden játszóhelyét élettel töltötték meg a megyeszékhelyen töltött napok alatt, február 7. és 9. között.

A hétszáz férőhelyes Nagyszínházat háromszor töltötte meg a társulat: két alkalommal A dzsungel könyve című musical szerepelt a programban, egy alkalommal pedig a többszörös fesztiválszereplő Shakespeare-művet, a Bocsárdi László kétszeres UNITER- és Jászai-díjas alkotó által rendezett Tévedések vígjátékát adták elő a szatmáriak.

A Játékszínben a Burundanga, avagy a maszk, a baszk meg a cucc című előadás alapozta meg a fesztivál hangulatát az első napon, majd a másodikon a Tizenöt próbálkozás a színészetre című monodráma engedett betekintés a színészek őrlődő, olykor válságokkal terhelt, már-már tudathasadásos állapotaiba.

Az épület Kamaratermében Fátyol Rudolf, a Dinu Lipatti Filharmónia igazgatója és a FOURever kamarazenekar adott nagy sikerű koncertet, a nézői társalgóban pedig Szemák Zsuzsa festőművész, Nyiri Zoltán festőművész és Muhi Sándor grafikusművész tárlatát tekintették meg sokan — és tekinthetik meg március 14-ig az előadásokat látogatók.

Szatmárnémeti és a megye irodalmi életének fontos szereplői, is lehetőséget kaptak a bemutatkozásra: Kereskényi Sándor irodalomtörténész visszatekintését követően Végh Balázs Béla irodalomtörténész mutatta be a megye irodalmárainak alkotásaiból összeállított válogatás-köteteket. Simonfi József, Fischer Botond és Elek György, lírai és prózai művek alkotói néhány saját írásból idézve mutatkoztak be a résztvevőknek.

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
 • Nincs kapcsolodó cikk
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Szoktál-e karácsonyi vásárba járni?
Természetesen, nemcsak a helyi, környékbeli vásárokba is elmegyek
A közelben lévő vásárokban szoktam nézelődni, hozzátartozik a karácsonyhoz
A helyi vásárba nézünk ki a családdal
Nem szeretem a karácsonyi vásárt
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
SEBESSÉGMÉRÉS
 • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
 • Az összes megtekintése
  Radarok Szatmár megyében
  (2019. december 5.)


  KONYHA
  Hozzávalók: 1 db édeskömény, 1 db zöld alma, 1 db hagyma, 15 dkg sárgarépa, 2 ek. olaj, 6 dl ...