Otthont a denevéreknek!
Utoljára módositva: 2014-08-13 10:01:39

Denevérész munka közben

Tájékoztató kampány és épületfelújítási mintaprojektek kidolgozása révén igyekszik a Romániai Denevérvédelmi Egyesület megóvni az épületekben lakó repülő kisemlősök állományait.
Az egyházakkal tervezett együttműködés révén biztosítaná a Romániai Denevérvédelmi Egyesület az épületekben élő denevérkolóniák védelmét. Egy, a norvég kormány által támogatott Civil Alap Programból nyert körülbelül 130 ezer eurós költségvetésű projekt keretében öt megyében dolgoznak majd. Amint Szodoray-Parádi Abigél menedzsertől megtudtuk, Szatmár, Szilágy, Bihar, Kolozs és Hargita megyében készülnek felvenni a kapcsolatot az egyházközségekkel, mivel az épületlakó denevérek többsége templomok tornyaiban, padlásán él jelenleg, a felújítási munkálatok során viszont sok esetben elűzik a kisemlősöket otthonaikból. A projektvezető szerint olyan megoldásokat ajánlanak, melyek amellett, hogy biztosítják a védett állatok számára a menedéket, megszüntetik a kellemetlenségeket is, melyeket esetenként okoznak. A denevérek általában ürülékük miatt számítanak nemkívánatos vendégeknek, azonban a szakértők szerint egyszerűen és olcsón megoldható a probléma speciális fóliák kihelyezése révén. Szodoray-Parádi Abigél szerint egy-egy templomfelújítás során az jelenti a legnagyobb gondot, hogy megszüntetik azokat a nyílásokat, melyeken át az állatok berepülhetnek a tornyokba. Projektjük keretében azt kívánják elérni, hogy az egyházak tolerálják a denevéreket, legyenek tudatában annak, hogy ezek veszélyeztetett, védett állatok, és keressék a módját annak, hogy megtartsák a tornyokban az állományaikat. Mint megtudtuk, igen nagy szükség van a védelmi intézkedésekre, az állatok ugyanis — egy 10 évvel ezelőtti felmérés eredményeit és a mostani helyzetet alapul véve — egyre inkább kiszorulnak természetes élőhelyeikről, így az épületek egyre fontosabb szerephez jutnak a fennmaradásuk szempontjából. Az erdőkben egyre kevesebb az öreg, odvas fa, a barlangokban pedig főként az élénkülő turizmus jelent veszélyt a nálunk fellelhető 32, nemzetközi védelem alatt álló denevérfaj számára. A projektvezető elmondta: építészeket is be akarnak vonni a tevékenységeikbe, akikkel közösen kívánnak olyan módszereket kidolgozni, melyek alkalmazása révén megtarthatóak a denevérek, ugyanakkor az általuk okozott zavarás is megszűnik. Öt, felújítás előtt álló templom esetében a munkálatokból is ki kívánják venni részüket a denevérvédők annak érdekében, hogy a gyakorlatban is bebizonyítsák: lehetséges a harmonikus együttélés az állatok és az ember között. Mindemellett falunapokon és egyéb közösségi rendezvényeken is készülnek részt venni annak érdekében, hogy tudatosítsák a denevérek védelmének fontosságát a helyi közösségek tagjai körében. Diákok számára is szerveznek programokat, e hónap során pedig egy, a Vargyas völgyében tartandó tábor keretében közel 20 önkéntest képeznek ki, akik segítik majd az öt megyében folytatandó terepmunkát.

Babos Krisztina

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
 • Nincs kapcsolodó cikk
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP

Helyfoglalás
Előzetes
Nincs kiszállás
Ma, 21:55
Egy életunt biztosítási ügynök egyhangú, mindennapi ingázása hirtelen izgalmas fordulatot vesz, amikor egy titokzatos idegen leszólítja a vonaton, és arra kéri, találjon meg egy utast, még mielőtt beérnek a végállomásra. Miközben versenyt fut az idővel, hogy megoldja a rejtélyt, egy halálos terv körvonalazódik, ami veszélyezteti nemcsak saját, de utastársai életét is.
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Mit teszel szíved egészségének megóvása érdekében?
Naponta legalább 20 percert sétálok
Sok gyümölcsöt fogyasztok
Figyelek arra, hogy eleget aludjak
Megválogatom, milyen ételeket fogyasztok
Nem foglalkozom különösebben ilyesmivel
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
HOROSZKÓP
Válassza ki csillagjegyét:
2018. január 17.
Bár Ön egyébként is szereti, ha elismerik érdemeit, most olyan pozitív visszajelzéseket kap, hogy nem akar hinni a fülének és szinte zavarba jön a bókoktól.
SEBESSÉGMÉRÉS
 • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
 • Az összes megtekintése
  Radarok Szatmár megyében
  (2018. január 17.)


  KONYHA
  Hozzávalók a szufléhoz: 2 dl zsíros tej, 8 dkg darált mák, 4 dkg porcukor, 4 db vajas kifli, 2 ...