Otthont a denevéreknek!
Utoljára módositva: 2014-08-13 10:01:39

Denevérész munka közben

Tájékoztató kampány és épületfelújítási mintaprojektek kidolgozása révén igyekszik a Romániai Denevérvédelmi Egyesület megóvni az épületekben lakó repülő kisemlősök állományait.
Az egyházakkal tervezett együttműködés révén biztosítaná a Romániai Denevérvédelmi Egyesület az épületekben élő denevérkolóniák védelmét. Egy, a norvég kormány által támogatott Civil Alap Programból nyert körülbelül 130 ezer eurós költségvetésű projekt keretében öt megyében dolgoznak majd. Amint Szodoray-Parádi Abigél menedzsertől megtudtuk, Szatmár, Szilágy, Bihar, Kolozs és Hargita megyében készülnek felvenni a kapcsolatot az egyházközségekkel, mivel az épületlakó denevérek többsége templomok tornyaiban, padlásán él jelenleg, a felújítási munkálatok során viszont sok esetben elűzik a kisemlősöket otthonaikból. A projektvezető szerint olyan megoldásokat ajánlanak, melyek amellett, hogy biztosítják a védett állatok számára a menedéket, megszüntetik a kellemetlenségeket is, melyeket esetenként okoznak. A denevérek általában ürülékük miatt számítanak nemkívánatos vendégeknek, azonban a szakértők szerint egyszerűen és olcsón megoldható a probléma speciális fóliák kihelyezése révén. Szodoray-Parádi Abigél szerint egy-egy templomfelújítás során az jelenti a legnagyobb gondot, hogy megszüntetik azokat a nyílásokat, melyeken át az állatok berepülhetnek a tornyokba. Projektjük keretében azt kívánják elérni, hogy az egyházak tolerálják a denevéreket, legyenek tudatában annak, hogy ezek veszélyeztetett, védett állatok, és keressék a módját annak, hogy megtartsák a tornyokban az állományaikat. Mint megtudtuk, igen nagy szükség van a védelmi intézkedésekre, az állatok ugyanis — egy 10 évvel ezelőtti felmérés eredményeit és a mostani helyzetet alapul véve — egyre inkább kiszorulnak természetes élőhelyeikről, így az épületek egyre fontosabb szerephez jutnak a fennmaradásuk szempontjából. Az erdőkben egyre kevesebb az öreg, odvas fa, a barlangokban pedig főként az élénkülő turizmus jelent veszélyt a nálunk fellelhető 32, nemzetközi védelem alatt álló denevérfaj számára. A projektvezető elmondta: építészeket is be akarnak vonni a tevékenységeikbe, akikkel közösen kívánnak olyan módszereket kidolgozni, melyek alkalmazása révén megtarthatóak a denevérek, ugyanakkor az általuk okozott zavarás is megszűnik. Öt, felújítás előtt álló templom esetében a munkálatokból is ki kívánják venni részüket a denevérvédők annak érdekében, hogy a gyakorlatban is bebizonyítsák: lehetséges a harmonikus együttélés az állatok és az ember között. Mindemellett falunapokon és egyéb közösségi rendezvényeken is készülnek részt venni annak érdekében, hogy tudatosítsák a denevérek védelmének fontosságát a helyi közösségek tagjai körében. Diákok számára is szerveznek programokat, e hónap során pedig egy, a Vargyas völgyében tartandó tábor keretében közel 20 önkéntest képeznek ki, akik segítik majd az öt megyében folytatandó terepmunkát.

Babos Krisztina

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
 • Nincs kapcsolodó cikk
APRÓHIRDETÉS
Állás
Gyakorlattal rendelkező sofőrt keresünk nyergesvontatóra, uniós munkára, egygazdás,...
Tovább >>>
Állás
Németországi munkalehetőség Bayern-Nürnberg környékén. Beteggondozót, házi ápolót keresünk...
Tovább >>>
SZATMÁRI NAP

Helyfoglalás
Gnome alone
Ma, 15:00
Leírás
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2

Helyfoglalás
Megjött apuci 2
Ma, 21:25
Brad (Will Ferrell) és Dusty (Mark Wahlberg) elérték a lehetetlent: barátok és apatársak lettek. Minden simán megy, amíg Dusty régi motoros, macsó faterja, Kurt (Mel Gibson) és Brad ultraérzékeny és érzelmes apja, Don (John Lithgow) meg nem érkeznek a karácsonyi ünnepekre. Kurtnak feltett szándéka, hogy éket verjen Dusty és Brad közé. Vajon a fiúk össze tudnak-e dolgozni, hogy bebizonyítsák Kurtnak, hogy működik a modern nevelésük, és sikerül összehozniuk a nagy családi karácsonyt? A nagysikerű
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Szoktál-e adventi koszorút készíteni?
Igen, minden évben közösen készítünk adventi koszorút
Nem készítek, inkább megveszem az üzletből
Megvan tavalyról ezért nem készítek/vásárolok újat
Nincs adventi koszorúnk
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
HOROSZKÓP
Válassza ki csillagjegyét:
2017. november 21.
Komoly önmegismerési folyamaton megy most keresztül. Rájön, hogy ki és mi illik Önhöz, illetve mi az, amiben nem érzi jól magát.
SEBESSÉGMÉRÉS
 • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
 • Az összes megtekintése
  Radarok Szatmár megyében
  (2017. november 21.)


  KONYHA
  Hozzávalók: 1 db sütőtök, 2–3 db cékla, olívaolaj, só, bors, 1 nagy marék dió, frissen reszelt szerecsendió, 4 szelet ...