Ötvenöt osztály a Véndiáktalálkozón
Utoljára módositva: 2017-07-13 10:00:06

Ebben az évben is gazdag program várja mindazokat, akik részt kívánnak venni a Véndiáktalálkozón, melyre több kontinensről érkeznek olyan véndiákok, akik Szatmárnémeti magyar középiskoláiban végezték tanulmányaikat és olyan tanárok, akik itt tanítottak.

 

A rendezvény programjait tegnap sajtótájékoztató keretében ismertette Gönczy Gábor, a Véndiákszövetség elnöke és Tóth Géza alelnök.

Ma délután a Kölcsey Ferenc Főgimnázium tornatermében szervezik meg a Ligeti L. Zoltán Vándorkupát. Ligeti László Zoltán (1920–1996), a főgimnázium egykori magyar irodalom szakos tanára az 1950-es években a szatmári A-osztályos asztalitenisz-csapat tagja volt (1959-ben esett ki a csapat az A-osztályból), majd az 1960-as években edzőként készítette fel a fiatalokat. Olyan játékosokat nevelt, mint Murvai Buci (egyéni országos ifjúsági bajnok), dr. Böhm József (a kétszeres ifi Eb-győztes, a német felnőttválogatott játékosának, Böhm Zsoltnak az édesapja), Terebesi Imre (kétszeres BEK-győztes, pingpongedző), majd később a Ligeti fivérek (László és Zoltán), Antall Ádi (sokszoros felnőtt román bajnok).

Ugyancsak ma 17.30 órától a Kölcsey Ferenc Főgimnázium tornatermében a szatmári asztalitenisz egykori véndiákjai találkoznak és mérkőznek meg egy meghívásos egyéni bajnokságon. Itt lesznek a 1977-es kadett ob-csapat tagjai (Hodász László, Makoldi Gábor, Foghel László, Murvai István), az 1978-as kadett ob-n 4. helyezett csapat tagjai (Murvai István, Bartha Miklós, Pataki János), valamint dr. Szakál László és Budizsa László, akik tagjai voltak az 1980-as ifjúsági ob-n ezüstérmes csapatnak, illetve az 1981-től a román felnőtt A-osztályban szereplő diákcsapatnak is. A többszörös országos bajnok, román ifjúsági válogatott Murvai István sajnos már nem lehet jelen, hisz egy súlyos betegség 2014. augusztus 14-én végleg elszakította közülünk. Versenybíróként természetesen részt vesz a rendezvényen Terebesi Imre kétszeres BEK-győztes asztalitenisz-edző is. A várható színvonalról annyit talán érdemes megjegyezni, hogy Hodász László (54 évesen) a magyar NBI-ben, Makoldi Gábor (54 évesen) a Bundesliga IV-ben, Illi János az olasz National Ligában, Bartha Miklós (52 évesen) pedig az NB III-ban játszik.

Pénteken 18 órától komolyzenei koncertre várják az érdeklődőket Szatmárnémetiben, a Dinu Lipatti Filharmóniában. Gönczy Gábor, a Véndiákszövetség elnöke köszönti majd az egybegyűlteket, majd Kruzlics János szavalja el a hagyományoknak megfelelően a Tanárköszöntőt. A megnyitó műsorában koncertezni fog Tiszolczki Nikoletta hegedűművész és Boda Balázs zongoraművész, a Debreceni Egyetem hallgatói.

A koncertet követően László Zita színművésznő egy verses összeállítással készül „Pedig tudtam a szót…” címmel. Közreműködik Hencz József és Hencz Márk. Idén a szatmári vívósport két olimpiai hőse, Pop Simona és Osváth Richárd lesznek a megnyitó vendégei, akik vetítéssel egybekötött beszámolót tartanak majd riói élményeikről. Pop Simona Románia színeiben csapatban aranyérmet szerzett, Osváth Richárd pedig a legutóbbi paralimpián kerekesszékes kardban és tőrvívásban is ezüstérmet szerzett Magyarországnak, de már a londoni játékokról is éremmel tért haza. A két sikersportoló az ötkarikás élményei mellett az interaktív beszélgetésben szóba kerül majd a szatmári vívóiskola múltja, jelene és jövője is, illetve a közönség szabadon kérdezhet majd a vendégektől, a moderátor Pesek Attila lesz. Az élménybeszámolókon természetesen jelen lesznek a riói hősök szatmári edzői, mentorai is, azaz a Simonát évekig edző Csiszár Ferenc és a Richárdot évekig edző, majd a parasport felé irányító Lengyel Éva.

Szombaton 10 órától gyülekeznek a véndiákok a Szatmárnémeti Református Gimnázium udvarán. 11 órakor megszólal a csengő, felvonulnak a kerek évfordulós osztályok, eddig 55 osztály kért termet a gimnáziumban, de lesznek osztályfőnöki órák a Kölcsey Ferenc Főgimnáziumban és a Mihai Eminescu Nemzeti Kollégiumban is. Egyetlen személy lesz jelen a 70 éve érettségizettek közül. A felvonulók számára lehetőség lesz a véndiákzászló felszalagozására. Miután megszólal a harang, Király Lajos református esperes és Hársfalvi Ottó római katolikus plébános mond rövid imát. Ezt követik a köszöntők és az oklevelek átadásai, valamint az emléktáblák megkoszorúzása.

A tornateremben kiállításmegnyitók és könyvbemutatók várják az érdeklődőket.

Itt nyílik meg dr. Ábrám Zoltán Erdélyi református élet című fényképkiállítása, amely az ötszáz évvel ezelőtti reformációnak állít emléket. A kiállítás bővített anyagát külön kiadvány tartalmazza, amely a keresztelőtől a temetőig követi a református lelket. Megnyílik Muhi István Fogságnapló című kiállítása, a Koter László fafaragásait tartalmazó kiállítás, Podolyák Vilmos festménykiállítása, valamint a Tarczy István-emléksarok.

Könyvbemutatók: Zirkuli Péter: Nokturn, avagy a sánta ördög visszatér; Ábrám Zoltán: Az ige testté lett, Csodálatos tanúságtétel, Dél-amerikai szentháromságok; Ábrám Noémi: Máriazelltől Csíksomlyóig. Találkozás Istennel, emberekkel; Zagyva Miklós: Görbe tükör és miegymás, továbbá bemutatják a Tessék, kérem! és a Sugárút című lapokat.

18 órától vetítéssel egybekötve részletesen mutatják be Ábrám Noémi kötetét. A szerző gyalog járta meg az 1400 kilométeres Mária-utat, az erről szóló könyvet vetített képes előadás formájában ismerteti.

19 órától veszi kezdetét a szórakozás: fellép a Szatmár Megyei Hagyományőrző Forrásközpont néptáncegyüttese, énekel Mészáros Amanda. 20 órától népdalokat énekel Miklovics Anna, hegedűn Bertók Béla, a Bartók Béla Hagyományőrző Egyesület elnöke, zongorán Gyulai Lóránt kíséri.

20.30 órától a véndiák-találkozókon már ismert „The Phoenix” fiatal együttes első saját lemezéről mutat be néhány számot. A zenekar tagjai: Fehér Róbert, Szatmári Ádám, Garda Márk, Kallós András és Szilágyi Norbert. 21 órától Énekeljünk együtt! címmel operettrészletek és örökzöld melódiák csendülnek fel, hegedűn közreműködik Varga Miklós. 21.40 órától Fiatal tehetségek könnyűzenéje címen Hutzel Levente, a Hám János Római Katolikus Teológiai Líceum diákja zongorán kísért dalokat ad elő. 22 órától … és mi mégis… vagy Még mindig itt vagyunk! címmel buli Vargáékkal. Éjfélkor a Himnusz eléneklésével ér véget az idei Véndiáktalálkozó.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
 • Nincs kapcsolodó cikk
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP

Helyfoglalás
Ferdinánd
Ma, 13:05
Mi dolga a világon egy bikának? Viadalokon való részvétel. És mire vágyik minden igazi bika? Természetesen arra, hogy végre a stadion közepén állhasson, a fűrészport kapargathassa, és megmutathassa, hogy ő az igazi, a legyőzhetetlen bajnok. Kivéve Ferdinándot. Ő nem ilyen bika. Nem érdekli a viadal, és nem akar senkit legyőzni. Ő a virágokat, a békességet és a végtelen mezőt szereti. Nem lesz könnyű dolga, míg meggyőzi a világot, hogy egyszer egy ilyen bikára is szükség lehet...
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2

Helyfoglalás
Előzetes
Jumanji - Vár a dzsungel
Ma, 15:10
A történelem nem ismétli magát, de néha újra próbálkozik. Négy középiskolás talál egy régi játék konzolt, amelyen egy olyan program fut, amiről még sosem hallottak: a Jumanji. Kipróbálják, és a játék rögtön beszippantja őket - de igazán. Átváltoznak saját avatárjukká: Spencer, a nagy gémer izomagyú kalandorrá válik (Dwayne Johnson), a focista Fridge "elveszti teste felső ötven centijét", cserébe okos lesz, mint Einstein (Kevin Hart), a nagymenő bombázó csajból középkorú, pocakos prof. válik (Jac
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2

Helyfoglalás
Előzetes
Nincs kiszállás
Ma, 17:25
Egy életunt biztosítási ügynök egyhangú, mindennapi ingázása hirtelen izgalmas fordulatot vesz, amikor egy titokzatos idegen leszólítja a vonaton, és arra kéri, találjon meg egy utast, még mielőtt beérnek a végállomásra. Miközben versenyt fut az idővel, hogy megoldja a rejtélyt, egy halálos terv körvonalazódik, ami veszélyezteti nemcsak saját, de utastársai életét is.
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2

Helyfoglalás
Előzetes
A legsötétebb óra
Ma, 19:25
Néhány nappal azelőtt, hogy Nagy-Britannia miniszterelnöke lett, Winston Churchill élete egyik legmeghatározóbb próbatétele elé került: megfontoljon egy kidolgozott békeszerződést a náci Németországgal, vagy határozottan kiálljon, és harcoljon az elveiért, a nemzet szabadságáért. A megállíthatatlan náci erők legázolták Nyugat-Európát, és az invázió veszélye a küszöbön állt; a közvélemény felkészületlen volt, a király szkeptikus, saját pártja pedig ellene szervezkedett. Churchill ilyen körülménye
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2

Helyfoglalás
Előzetes
Gengszterzsaruk
Ma, 21:45
Los Angelesben, a bankrablások fővárosában a bűnözőknél csak a Nagy Nick (Gerard Butler) által vezetett rendőrségi elit akciócsoport tagjai, a "Regulátorok" könyörtelenebbek. Mikor Nick megtudja, hogy a hírhedt mestertolvaj, Merrimen élete legvakmerőbb rablására készül, zsarolással ráveszi a banda leggyengébb láncszemét, hogy legyen a rendőrség besúgója. Merriman merész akciók sorozatát hajtja végre, hogy előkészítse a lehetetlent: a szigorúan őrzött Központi Bank kirablását. Elindul a versenyfu
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Mit teszel szíved egészségének megóvása érdekében?
Naponta legalább 20 percert sétálok
Sok gyümölcsöt fogyasztok
Figyelek arra, hogy eleget aludjak
Megválogatom, milyen ételeket fogyasztok
Nem foglalkozom különösebben ilyesmivel
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
HOROSZKÓP
Válassza ki csillagjegyét:
2018. január 20.
Végre olyan dologgal foglalkozhat, amiért meg is fizetik. Ha kevésnek érzi bevételeit, gondolja át, miért lennének hajlandóak többet fizetni az emberek!
SEBESSÉGMÉRÉS
 • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
 • Az összes megtekintése
  Radarok Szatmár megyében
  (2018. január 20.)


  KONYHA
  Hozzávalók a szufléhoz: 2 dl zsíros tej, 8 dkg darált mák, 4 dkg porcukor, 4 db vajas kifli, 2 ...