Óvatosan a medvehagymával!
Utoljára módositva: 2014-04-11 18:54:23

Békéssy Erzsébet kifogásolta, hogy engedély nélkül, tövestől árulják a medvehagymát

Nem árt a körültekintés medvehagyma-fogyasztáskor, a tavaszi finomság levele ugyanis nagyon hasonlít a súlyosan mérgező gyöngyvirágéhoz, ugyanakkor a felelőtlen gyűjtés a növény kipusztulásához vezethet erdeinkben. Szatmárnémeti piacain is sokan kínálnak medvehagymát, azonban kevesen tudják, hogy erre csak a speciális engedéllyel rendelkezők jogosultak. A hozzá nem értők összekeverhetik a leveleket a gyöngyvirágéval, melyhez nagyon hasonlít. A két növény ráadásul azonos élőhelyeken található meg, és mindkettő megjelenik már kora tavasszal. Megyénkben gondot jelentenek a felelőtlen gyűjtők is, akik lapunk értesülései szerint tömegesen, a föld alatti részeivel együtt tépik ki a medvehagymát, ami a telepek eltűnéséhez vezet. Piaci vásárláskor ezért ajánlatos elkérni az árus engedélyét. Olyan növényt pedig, melyet a föld alatti hagymájával együtt árulnak, természetvédelmi szempontból nem ajánlatos vásárolni. Békéssy Erzsébet, a megyei környezetvédelmi ügynökség vezetője egyébként pénteken felhívta a

nagypiac adminisztrátorának figyelmét a szabálytalanságra. Az illetékes megígérte, hogy fellép az illegális kereskedőkkel szemben, azonban hétfőn délelőtt is lehetett látni a piacon árusokat. A két növényt egyébként az különbözteti meg, hogy míg a gyöngyvirág levélzete, szára szagtalan, vagyis nincs jellegzetes illata, addig a medvehagyma levele átható, fokhagymás illatot áraszt. Ha bizonytalanok vagyunk, ujjaink között morzsoljunk el egy darabka levelet, a dörzsölés hatására ugyanis a levélben található illatok felerősödnek. A medvehagymánál egyértelmű és nagyon erős a „fokhagymabűz”.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP

Helyfoglalás
Bűbáj herceg és a nagy varázslat
Ma, 15:00
Bűbáj herceget szörnyű átok sújtja, Bűbájos kisugárzásától a királyság minden nőnemű lakója egyből beleszeret, ám mivel ez csak varázslat, képtelen megtalálni így az igaz szerelmet. És ha a 21. születésnapjáig nem lel rá az igaz szerelemre, az átok végérvényesen beteljesedik.
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Figyelemmel követed-e a VB-t?
Nem kérdés, ez az év eseménye
Figyelemmel követem, de azért nem mindenáron
Ha olyan meccs van, ami érdekel, azt megnézem
Legfeljebb a társaság miatt nézek focit
Nem érdekel a foci, a VB-t sem nézem
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
SEBESSÉGMÉRÉS
  • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
  • Az összes megtekintése
    Radarok Szatmár megyében
    (2018. június 19.)


    KONYHA
      Hozzávalók: 1 csomag rétestészta (de leveles tésztával is jó), 10 dkg spenót, 20 dkg túró, 1 db tojás, ...