Óvatosan a medvehagymával!
Utoljára módositva: 2014-04-11 18:54:23

Békéssy Erzsébet kifogásolta, hogy engedély nélkül, tövestől árulják a medvehagymát

Nem árt a körültekintés medvehagyma-fogyasztáskor, a tavaszi finomság levele ugyanis nagyon hasonlít a súlyosan mérgező gyöngyvirágéhoz, ugyanakkor a felelőtlen gyűjtés a növény kipusztulásához vezethet erdeinkben. Szatmárnémeti piacain is sokan kínálnak medvehagymát, azonban kevesen tudják, hogy erre csak a speciális engedéllyel rendelkezők jogosultak. A hozzá nem értők összekeverhetik a leveleket a gyöngyvirágéval, melyhez nagyon hasonlít. A két növény ráadásul azonos élőhelyeken található meg, és mindkettő megjelenik már kora tavasszal. Megyénkben gondot jelentenek a felelőtlen gyűjtők is, akik lapunk értesülései szerint tömegesen, a föld alatti részeivel együtt tépik ki a medvehagymát, ami a telepek eltűnéséhez vezet. Piaci vásárláskor ezért ajánlatos elkérni az árus engedélyét. Olyan növényt pedig, melyet a föld alatti hagymájával együtt árulnak, természetvédelmi szempontból nem ajánlatos vásárolni. Békéssy Erzsébet, a megyei környezetvédelmi ügynökség vezetője egyébként pénteken felhívta a

nagypiac adminisztrátorának figyelmét a szabálytalanságra. Az illetékes megígérte, hogy fellép az illegális kereskedőkkel szemben, azonban hétfőn délelőtt is lehetett látni a piacon árusokat. A két növényt egyébként az különbözteti meg, hogy míg a gyöngyvirág levélzete, szára szagtalan, vagyis nincs jellegzetes illata, addig a medvehagyma levele átható, fokhagymás illatot áraszt. Ha bizonytalanok vagyunk, ujjaink között morzsoljunk el egy darabka levelet, a dörzsölés hatására ugyanis a levélben található illatok felerősödnek. A medvehagymánál egyértelmű és nagyon erős a „fokhagymabűz”.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
APRÓHIRDETÉS
Állás
Németországi munkalehetőség Bayern-Nürnberg környékén. Beteggondozót, házi ápolót keresünk...
Tovább >>>
SZATMÁRI NAP
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Felkészítetted-e már autódat a télre?
Igen, mindig időben felkészítem
Még nem, de a napokban már esedékes
Nem sietem el a dolgot, még van rá időm
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
HOROSZKÓP
Válassza ki csillagjegyét:
2017. október 17.
Ha csak a saját feje után akar menni, ne csodálkozzon, ha környezete ingerült és türelmetlen lesz egy idő után. Maradjon nyitott mások véleményére!
SEBESSÉGMÉRÉS
  • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
  • Az összes megtekintése
    Radarok Szatmár megyében
    (2017. október 17.)


    KONYHA
    Hozzávalók: 40 dkg pulykamell, 40 dkg fusilli tészta, 1 db citrom reszelt héja és leve, 2 gerezd fokhagyma, 1 ...