Óvatosan a vadon szedett gombával!
Utoljára módositva: 2019-06-04 11:04:42

Múlt héten többen is gombamérgezéssel kerültek kórházba Szatmár megyében. Gombaszedésre csak tapasztalt szakértők vállalkozzanak, vagy inkább vásároljanak engedélyezett helyről!

A sok csapadék, a meleg és nedves idő kedvez a gombáknak, ilyenkor nagy számban fordulnak elő az erdőkben és a réteken. Az ehető és mérges gombák elkülönítése nem könnyű feladat — az elmúlt időszakban pedig többen is a Szatmár Megyei Sürgősségi Kórházba kerültek a mérgező kalaposok miatt. Dr. Costea Cristian, az egészségügyi intézmény gasztroenterológiai osztályának szakembere szerint a gombamérgezés tünetei viszonylag gyorsan jelentkezhetnek, akár egy órán belül, de tíz nappal a gomba elfogyasztása után is. A későn jelentkező tünetek együtt járnak a máj és a vese károsodásával, hiszen a méreg a tünetek jelentkezése előtt elkezdi kifejteni ártalmas hatását, és ez is éppoly életveszélyes lehet, mint a hirtelen ható gombaméreg.

A leggyakoribb tünete a gombamérgezésnek az émelygés, hányinger, hányás, hasmenés, gyomor- és hasfájás, izzadási rohamok, szédülés, zavarodottság és észlelési zavarok, légzési nehézségek, légszomj, heves szívdobogás, egyensúlyzavarok. „Ha a mérgezés tüneteit észleli magán vagy családtagjain, azonnal hívjon mentőt! Fontos, hogy az orvost tájékoztassa róla, hogy gombát fogyasztott, mivel a tünetek könnyen összetéveszthetők az ételmérgezések és más gyomor- és bélrendszeri betegségek tüneteivel. Ha gomba fogyasztása után rosszul van és hányt, ajánlott a hányásból mintát eltenni, hogy az orvos, illetve a laborvizsgálat kimutathassa belőle, hogy milyen méreg okozta a panaszokat” — magyarázza a szakember. A legjobb lenne, ha magát a gombát is meg tudnák mutatni az orvosnak, akinek mindkettő nagy segítséget jelent.

A gasztroenterológus szakember szerint a legjobb az lenne, ha csak engedélyezett helyről vásárolnánk gombát, azt pedig frissen fogyasztanánk el, megfelelő hőkezelést követően. Az esős időben szedett gomba hamar megromlik, az öreg gombák pedig hamar férgesek lesznek, és a rovarok lárváinak ürüléke is összegyűl bennük — ezért ezeket ne fogyasszuk el, emeli ki a szakorvos.

„Arra is figyelmeztetném a lakosságot, hogy főzéssel, fagyasztással, szárítással, savanyítással vagy tartósítással, a külső rész alapos megmosásával sem lehet csökkenteni a mérgező gombák toxinjainak mennyiségét vagy teljesen megszabadulni tőlük. Ha fennáll a gombamérgezés gyanúja, semmiképp se kísérletezzen otthoni gyógymódokkal, azonnal hívjon mentőt!” — emelte ki dr. Costea Cristian.

 

Kevésben különböznek

 

Nagyon sok mérgező gomba csak apró tulajdonságokban különbözik ehető fajtájától, és a nem gyakorlott, nem eléggé tapasztalt gombaszedők ezeket a különbségeket nem tudják felismerni. A szakorvos szerint a legtöbb gombamérgezéssel kórházba került személy azt állította, hogy nagy őzlábgombát, sárga rókagombát vagy vargányát fogyasztott, de a mérgezés tünetei már nem ezt mutatták.

Ezért fontos, hogy mindig ellenőrzött gombát vásároljunk, vagy ellenőriztessük le szakértővel — ezt javasolja évről évre a Szatmár Megyei Közegészségügyi Igazgatóság is.

Minden évben történnek szerencsétlenségek, pedig a lakosság tisztában van azzal, hogy:

— az ehető gombák mellett léteznek mérgező fajok is, és össze lehet téveszteni őket, különösen, ha fiatal vagy csonka példányról van szó

— nem nagyon létezik 100 százalékos biztonságot garantáló megkülönböztető módszer (hiszen másként nem fordulna elő baleset a tapasztalt gombaismerőknél)

— elég, ha egyetlen mérges gomba jut a gombapaprikásba, hogy megbetegítsen vagy megöljön egy egész családot

— a gombamérgezés olyan súlyos is lehet, hogy vese- és májelégtelenséget okoz, az életmentésért folytatott kétségbeesett küzdelem pedig gyakran eredménytelen, mert az akut toxikus májgyulladás gyakorlatilag halált jelent válogatott kínok között.

 

 

Bumbuluţ Krisztina

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Szoktál-e adományozni ünnepekkor?
Igen, ilyenkor mindig nagyobb hangsúlyt fektetek az adományozásra.
Előfordul, hogy valamely felhívás kapcsán én is adományozok
Ugyanúgy adományzok egész évben
Nem adományozok se ünnepekkor, se máskor
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
SEBESSÉGMÉRÉS
  • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
  • Az összes megtekintése
    Radarok Szatmár megyében
    (2019. december 10.)


    KONYHA
    Hozzávalók: 1 db édeskömény, 1 db zöld alma, 1 db hagyma, 15 dkg sárgarépa, 2 ek. olaj, 6 dl ...