Öveket bekapcsolni!
Utoljára módositva: 2017-10-12 09:24:02

Minden szónál többet ér a tapasztalat, tartja a mondás — nem is alaptalanul —, és jól tudják ezt a rendőrök is, akik jó ideje már nem csak verbális figyelmeztetésekkel és elrettentő balesethelyszíni fényképekkel színesítik figyelemfelkeltő, baleset-megelőzési, felvilágosító kampányaikat, hanem például azokkal a „részegszemüvegekkel”, amelyek az ittasság különböző fokozatainak bizonytalanság-imbolygó érzését keltik a felcsatolójukban.

Ezen érzékeltető eszközök tára bővül — igaz, csak ideiglenesen — azzal a baleset-szimulációs eszközzel, amelybe beleülve átélhetik, milyen az, amikor az autó 30 km/h-s sebességgel egy szilárd tárgynak, például villanyoszlopnak, betonkerítésnek vagy falnak ütközik. A szimuláció lényege ez esetben is a figyelemfelhívás a biztonsági öv használatára. A Romániában egyedülálló, katapultszerű gép Marosvásárhelyről érkezett Szatmárnémetibe, a Rotary Club ifjúsági tagozatának, a Rotaractnak a szervezésében, akik főleg a fiatalok, a jogosítvány megszerzése előtt állók vagy a friss sofőrök figyelmét akarják ily módon is felhívni a biztonsági öv bekapcsolásának fontosságára. Hétfőn a Ion I. C. Brătianu Műszaki Líceum, kedden a Gheorghe Dragoş Közgazdasági Szakközépiskola diákjai próbálhatták ki a szimulációs eszközt — tegnap délben pedig minden vállalkozó szellemű arra járó, ugyanis a régi főtéri nagy parkban állították fel. „Húsz éve vezetek, hál’ Istennek soha nem volt még balesetem, de koccanásom sem, s ha már alkalom adódott, hát kipróbáltam. Nem volt egy kellemes élmény! Az öv rántását még most is érzem” — mondta az egyik középkorú férfi, miután kiszállt a szimulációs gépből, hozzátéve: eddig a legtöbbször becsatolta ugyan a biztonsági övet, de most már tudatosan fog nagyon figyelni arra, hogy ne mulassza el azt. Sorra próbálták ki az „ütközést” a kölcseys tizenkettedikesek is, egyöntetű véleményük szerint nem kellemes érzés, „pedig az öv megtartott” — mondták, elgondolkodva azon, hogy vajon mekkorát „koppanhatnak”, és az mennyire lehet kellemetlen-fájdalmas, ha nincsenek bekötve.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
 • Nincs kapcsolodó cikk
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP

Helyfoglalás
Star Wars: Az utolsó Jedik
Ma, 21:00
Leírás
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Te megvetted-e már a karácsonyi ajándékokat?
Igen, mindig jó előre készülök, hogy semmit se felejtsek el
Még folyamatban van az ajándékok beszerzése
Nem vásárolok, saját kezűleg készítem el azokat
Dehogy, majd utolsó percben kapkodok, mint általában
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
SEBESSÉGMÉRÉS
 • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
 • Az összes megtekintése
  Radarok Szatmár megyében
  (2017. december 17.)


  KONYHA
  Hozzávalók: 1 db sütőtök, 2–3 db cékla, olívaolaj, só, bors, 1 nagy marék dió, frissen reszelt szerecsendió, 4 szelet ...