Öveket bekapcsolni!
Utoljára módositva: 2017-10-12 09:24:02

Minden szónál többet ér a tapasztalat, tartja a mondás — nem is alaptalanul —, és jól tudják ezt a rendőrök is, akik jó ideje már nem csak verbális figyelmeztetésekkel és elrettentő balesethelyszíni fényképekkel színesítik figyelemfelkeltő, baleset-megelőzési, felvilágosító kampányaikat, hanem például azokkal a „részegszemüvegekkel”, amelyek az ittasság különböző fokozatainak bizonytalanság-imbolygó érzését keltik a felcsatolójukban.

Ezen érzékeltető eszközök tára bővül — igaz, csak ideiglenesen — azzal a baleset-szimulációs eszközzel, amelybe beleülve átélhetik, milyen az, amikor az autó 30 km/h-s sebességgel egy szilárd tárgynak, például villanyoszlopnak, betonkerítésnek vagy falnak ütközik. A szimuláció lényege ez esetben is a figyelemfelhívás a biztonsági öv használatára. A Romániában egyedülálló, katapultszerű gép Marosvásárhelyről érkezett Szatmárnémetibe, a Rotary Club ifjúsági tagozatának, a Rotaractnak a szervezésében, akik főleg a fiatalok, a jogosítvány megszerzése előtt állók vagy a friss sofőrök figyelmét akarják ily módon is felhívni a biztonsági öv bekapcsolásának fontosságára. Hétfőn a Ion I. C. Brătianu Műszaki Líceum, kedden a Gheorghe Dragoş Közgazdasági Szakközépiskola diákjai próbálhatták ki a szimulációs eszközt — tegnap délben pedig minden vállalkozó szellemű arra járó, ugyanis a régi főtéri nagy parkban állították fel. „Húsz éve vezetek, hál’ Istennek soha nem volt még balesetem, de koccanásom sem, s ha már alkalom adódott, hát kipróbáltam. Nem volt egy kellemes élmény! Az öv rántását még most is érzem” — mondta az egyik középkorú férfi, miután kiszállt a szimulációs gépből, hozzátéve: eddig a legtöbbször becsatolta ugyan a biztonsági övet, de most már tudatosan fog nagyon figyelni arra, hogy ne mulassza el azt. Sorra próbálták ki az „ütközést” a kölcseys tizenkettedikesek is, egyöntetű véleményük szerint nem kellemes érzés, „pedig az öv megtartott” — mondták, elgondolkodva azon, hogy vajon mekkorát „koppanhatnak”, és az mennyire lehet kellemetlen-fájdalmas, ha nincsenek bekötve.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
 • Nincs kapcsolodó cikk
APRÓHIRDETÉS
Állás
Németországi munkalehetőség Bayern-Nürnberg környékén. Beteggondozót, házi ápolót keresünk...
Tovább >>>
SZATMÁRI NAP

Helyfoglalás
Előzetes
Szörnyen boldog család
Ma, 16:55
Wishbonék messze nem a legboldogabb család. Emma, egy csőd szélén álló könyvesboltot vezet, míg férje, Frank túl sokat dolgozik és szenved zsarnok főnökétől. Öntudatos lánya, Fay, épp az első szerelmet éli meg, míg fiát, a kis zsenit, Maxot csúfolják az iskolatársai. De ez még nem minden! Egy jelmezes buliban egy gonosz boszorkány szörnyekké varázsolja őket: Emma vámpírrá, Frank Frankenstein szörnyévé, Fay egy múmiává, Max pedig egy vérfarkassá változik. Kalandos hajsza indul a banya után a fél
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Felkészítetted-e már autódat a télre?
Igen, mindig időben felkészítem
Még nem, de a napokban már esedékes
Nem sietem el a dolgot, még van rá időm
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
HOROSZKÓP
Válassza ki csillagjegyét:
2017. október 17.
Ha csak a saját feje után akar menni, ne csodálkozzon, ha környezete ingerült és türelmetlen lesz egy idő után. Maradjon nyitott mások véleményére!
SEBESSÉGMÉRÉS
 • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
 • Az összes megtekintése
  Radarok Szatmár megyében
  (2017. október 17.)


  KONYHA
  Hozzávalók: 40 dkg pulykamell, 40 dkg fusilli tészta, 1 db citrom reszelt héja és leve, 2 gerezd fokhagyma, 1 ...