Óvoda: csak három évtől
Utoljára módositva: 2020-01-20 11:12:03

A gyermeknevelési szabadság leteltével a legtöbb szülő munkába állna. A kétéves csemetének nem mindig akad hely bölcsiben, az ovik viszont csak a hároméveseket fogadhatják.

Egy elkeseredett királydaróci édesanya telefonált szerkesztőségünkbe az elmúlt héten, aki azt nehezményezte, hogy bár szóban megállapodott az intézményvezetővel, mégsem veszik fel a tasnádi óvodába kétéves gyermekét. A tanintézmény a magas gyermeklétszámmal indokolta a visszautasítást, annak ellenére is, hogy az apróság nagyobb, ötéves testvére már az intézménybe jár. Így pedig, hogy a gyerkőc nem járhat óvodába, bölcsőde pedig nincs a környéken, lehetetlen munkába állnia. Sajnos a helyzet nem egyedi: nagyon sok Szatmár megyei szülőnek volt része hasonló elutasításban az elmúlt évek folyamán.

A gyermeknevelési szabadságra az egyik szülő jogosult Romániában, ennek időtartama két év, sérült gyerek születése esetén pedig három. Az állam ugyanakkor fizetéskiegészítéssel ösztönzi a gyereknevelési szabadságon lévő szülőket, hogy hamarabb álljanak munkába. Ha a szülő a gyerek 2. születésnapja előtt 2–3 hónappal munkába áll, a gyerek 3 éves koráig havi 650 lej fizetéskiegészítésre jogosult. Nem csoda, ha a legtöbb szülő kihasználná ezt a lehetőséget, ekkor jön azonban egy újabb nagy kérdés: mi történjen a kétéves korhoz közeli csemetével?

Szatmárnémetiben például hét állami bölcsőde működik, ezek közül két intézmény már az 1–1,5 éves apróságokat is fogadja, míg a többibe két évtől járhatnak a kicsik, ha sikerül őket beíratni. A bölcsődei csoportok, akárcsak az óvodák, a hatályos jogszabályok szerint nem engedik meg a túlzsúfoltságot, így évről évre több gyermek is kimarad az ellátásból.

Óvodába hivatalosan hároméves koruktól járhatnak a gyermekek, csak a három évet betöltött gyerkőcökért kapják meg az intézmények a fejkvótát. Azokban a csoportokban, ahol nincs túlzsúfoltság, általában fel szokták venni a három év alatti kicsiket is, de csak akkor, ha maradnak szabad helyek. Az óvodák ugyanis nem írhatnak be több gyermeket, mint ahány helyet számukra a beiskolázási tervben jóváhagytak — magyarázta érdeklődésünkre Szejke Ottilia elemi oktatásért felelős Szatmár megyei szaktanfelügyelő. „Ez egy valós, komoly szociális probléma, nagyon sok szülő van ebben a helyzetben” — mondta a szakember.

Köztes megoldás: nagyi vagy dadus

Addig pedig, amíg az önkormányzatoknak nem sikerül újabb bölcsődei csoportokat indítani, az óvodákba pedig csak három évtől lehetséges a gyermekek beíratása, sok szülőnek pótmegoldás után kell néznie.

A legszerencsésebb helyzetben azok a családok vannak, ahol a nagyszülők már nyugdíjasok, és szívesen vigyáznak az unokákra, hiszen így a szülőknek nem kell folyamatosan azért aggódniuk, hogy kire hagyják a kicsit a munkába állást követően, míg az apróság óvodaérett lesz. Ráadásul nyugodtan indulhatnak a munkába, hiszen biztosak lehetnek benne, hogy az óvodásra, iskolásra szerető nagyik vigyáznak, akikkel biztosan nem eshet bántódásuk.

Ha a szülők anyagilag megengedhetik maguknak, akkor dadát is fogadhatnak. A Szatmár megyei internetes baba-mama klubokban gyakran keresnek bébiszittert az anyukák, gyakori téma az is, hogy mennyiért vállalják a ráérő hölgyek a gyermekfelvigyázást. Jelenleg legkevesebb 50 lejt kell fizetni a dadusnak napi 8 órára, illetve az útiköltségét is meg kell téríteni, és ebédet kell biztosítani, ezért az összegért pedig kizárólag csak a gyermekre vigyáz. Ez azonban a legalsó határ: a legtöbb dadus ennél magasabb összeget kér el a bébiszitterkedésért.

Beiratkozás tavasszal

A 2019/2020-as tanévben egyébként 10 511 három és hat év közötti gyermek felvételére volt lehetőség a Szatmár megyei óvodákban, ennyit hagytak jóvá a beiskolázási tervben: 3740 hely volt a kiscsoportokban, 2891 a középső csoportokban és 3880 a nagycsoportokban. A következő, 2020/2021-es tanévben még nem tudni, pontosan hány gyerkőc felvételére lesz lehetőség, és azt sem, hogy mikor rendezik meg a beiratkozást. „Egyelőre az előkészítő osztályokba való beiratkozás módszertanát várjuk, ez általában január végén szokott megjelenni. Az óvodákban a beiratkozás a tavasz folyamán szokott megtörténni: április végén, május elején a már óvodába járó gyermekek újrairatkozása történik meg, az először közösségbe induló gyermekek beiratkozását pedig május folyamán szokták megrendezni — ennek a módszertana szintén csak ezután fog megjelenni” — magyarázta Szejke Ottilia.

Bumbuluţ Krisztina

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
 • Nincs kapcsolodó cikk
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
NINCS POLL
SEBESSÉGMÉRÉS
 • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
 • Az összes megtekintése
  Radarok Szatmár megyében
  (2020. február 29.)


  KONYHA
  Hozzávalók: 50 dkg liszt, 10 dkg vaj, 2 db tojás, 2 dl tej, 2,5 dkg friss élesztő, 10 dkg ...