Óvoda és iskola a változások útján
Utoljára módositva: 2014-05-10 09:48:30

A szatmárnémeti tanítóképző jubileumi ünnepségének szakmai részében arra a kérdésre keresték a választ az előadók, hogyan lehet az oktatást a gyerekek új típusú látásmódjához és felfogásához alakítani, amikor a látvány, a képszerűség kerül előtérbe.

 

A Babeş-Bolyai Egyetem Pszichológia és Neveléstudományok Kara kihelyezett szatmárnémeti tagozatának 15 éves fennállása alkalmából tartott kétnapos rendezvényen az első nap az ünneplés jegyében folyt — foglalta össze a két nap eseményeinek lényegét Végh Balázs Béla egyetemi docens. A megjelent partnerintézmények Romániából és Magyarországról köszöntötték a tizenöt éves szatmárnémeti tanítóképzőt. Délután nagy sikert aratott Winkler Márta előadása, majd a különböző műhelybeszélgetések következtek. A szakmai részre tegnap került sor. A különböző plenáris előadások azt a témakört körvonalazták, amelyek a délutáni szekciókban alaposan és közelebbről is megtárgyalásra kerültek. Az előadások a pedagógia, a nyelv és az irodalom köré szerveződtek, de jelentős hangsúlyt kapott a művészeti nevelés is. Tizenegy szekcióban hangzottak el előadások, amelyeket viták követtek, illetve 14 hallgatói poszter került bemutatásra. A második nappal az volt a szervezők szándéka, hogy a magyar tanítóképzés aktuális kérdései kerüljenek napirendre. „Minden lehetséges helyről, ahol az egyetemnek kapcsolatai vannak, szakembereket, kollégákat hívtunk, akik hozzászóltak ehhez a kérdéshez. Felmerültek oktatáspedagógiai, módszertani, nyelvi, irodalmi, esztétikai neveléssel kapcsolatos kérdések, amelyeket megvitattak, majd az egészet összességében értékelték. Az előadások anyaga tanulmánykötetben jelenik meg, ötvenhét előadással, amihez majd bárki hozzájuthat” — számolt be Végh Balázs Béla.

 

Legfőbb problémák

 

„Többször szó esett arról, hogy melyek azok a pedagógiai szempontok, melyek azok az irányzatok és módszerek, amelyek a mai társadalmi, szociális kihívásoknak és a mai kor követelményeinek megfelelnek, amelyek modern szemlélettel tudnak választ adni a kortárs kérdésekre — folytatta Végh Balázs Béla. — A másik nagy kérdéscsomag a nyelvi és esztétikai irodalmi nevelés volt. Egyre inkább problémásnak tűnik a szövegértés: az olvasás és a szövegekkel való munka. Egyesek azt mondják, hogy nem a gyerekek képességeit kell visszaalakítani a hagyományos lineáris olvasáshoz és szövegértéshez, hanem az oktatást kell a gyerekek új típusú látásmódjához és felfogásához alakítani, amikor a látvány, a képszerűség kerül előtérbe. A fogalmi gondolkodás helyett a képlátás és az azonnali recepció és érzelmi reagálások a fontosak. Valahogy meg kell találni az utakat az internet és az elektronika új típusú világához. Voltak olyan előadások is, amelyek a játékos foglalkozásokkal, a játékpedagógiával foglalkoztak. Egyértelmű, hogy a gyerekek életéből hiányzik a játék, mert ma már egyre több az olyan varázseszköz, ami elvonja a legalapvetőbb tevékenységüktől is a gyerekeket (számítógép, telefon). Felvetődött az a kérdés, hogy az óvoda és az iskola mennyire tudja helyettesíteni azt, ami kimarad a gyerekek életéből. Ilyen a játék, a szeretet, a közösségben való lét.”

 

 

Elek György

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Te megvetted-e már a karácsonyi ajándékokat?
Igen, mindig jó előre készülök, hogy semmit se felejtsek el
Még folyamatban van az ajándékok beszerzése
Nem vásárolok, saját kezűleg készítem el azokat
Dehogy, majd utolsó percben kapkodok, mint általában
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
HOROSZKÓP
Válassza ki csillagjegyét:
2017. december 14.
Ma valahogy nem tudja kiszámítani, hogyan fognak viselkedni az emberek. Mind a magánéletében, mind hivatásában meglepő reakciókra számíthat.
SEBESSÉGMÉRÉS
  • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
  • Az összes megtekintése
    Radarok Szatmár megyében
    (2017. december 14.)


    KONYHA
    Hozzávalók: 1 db sütőtök, 2–3 db cékla, olívaolaj, só, bors, 1 nagy marék dió, frissen reszelt szerecsendió, 4 szelet ...