özös házelnökjelöltet állít a jobbközép ellenzék
Utoljára módositva: 2019-05-29 09:58:05

Raluca Turcant, az európai néppárti tagsággal rendelkező Nemzeti Liberális Párt (PNL) frakcióvezetőjét jelölték a jobbközép ellenzéki pártok kedden a bukaresti képviselőház elnöki tisztségére, amely Liviu Dragnea szociáldemokrata pártelnök előző napi elítélése és bebörtönzése nyomán üresedett meg.

 

A vasárnapi európai parlamenti (EP-) választásokat Romániában megnyerő PNL jelöltjét a centrista Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) és Traian Basescu volt államfő szintén ellenzéki Népi Mozgalom Pártja (PMP) is támogatja.

Az ellenzék szerint az EP-választáson és a vasárnap rendezett korrupcióellenes népszavazáson a román választók megvonták a bizalmat a kormányon lévő szociálliberális koalíciótól.

Az ellenzéki pártok kedden közölték: bizalmatlansági indítvánnyal próbálják megbuktatni a kormányt.

A 2016-os romániai parlamenti választásokat több mint 46 százalékos eredménnyel megnyerő Szociáldemokrata Párt (PSD) vasárnap a voksok alig 23 százalékát kapta, második helyre szorulva a Klaus Iohannis államfőhöz közel álló, ellenzéki Nemzeti Liberális Párt (PNL) mögött. Koalíciós partnere, a liberális ALDE nem lépte át az ötszázalékos bejutási küszöböt.

Ludovic Orban, a PNL elnöke szerint a román választók vasárnap arra hatalmazták fel pártját, hogy “szabadítsa meg őket” a PSD-kormánytól. Orban ismételten lemondásra szólította fel Viorica Dancila miniszterelnököt, hozzátéve, hogy ha nem távozik önként, akkor újabb bizalmatlansági indítványt terjesztenek be a kormány ellen június folyamán.

A választások másik üzenete szerinte az volt, hogy a választók elutasítják a korrupciót, európai Romániát és korrekt, becsületes, törvénytisztelő vezetőket akarnak. A PNL Románia legnagyobb támogatottságot élvező pártjaként kész vállalni a kormányzás felelősségét – tette hozzá Ludovic Orban pártelnök.

A vasárnapi választásokon szintén jól szereplő ellenzéki Mentsétek meg Romániát (USR) szövetség előrehozott választásokat sürgetett, elnökük, Dan Barna azonban elismerte, hogy erre leghamarabb jövő tavasszal, alig fél évvel a rendes választások előtt nyílik alkotmányos lehetőség. Barna szerint addig egy “PSD nélküli koalíció” által támogatott átmeneti kormánynak kellene átvennie Románia irányítását.

Az RMDSZ korábban bejelentette, hogy saját jelöltet állít a házelnöki posztra Kelemen Hunor szövetségi elnök személyében. Saját házelnökjelöltje lesz a PSD-ből kizárt Victor Ponta volt miniszterelnök baloldali ellenzéki pártjának, a Pro Romaniának is. A PSD-ALDE koalíciónak az RMDSZ és nem magyar kisebbségek frakciója nélkül nincs már többsége a képviselőházban.

A PSD irányítását átvevő Viorica Dancila miniszterelnök közölte: kormánya nem mond le, és a házelnöki tisztségre is igényt tart. A PSD végrehajtó bizottsága kedd este válságtanácskozáson értékeli ki a pártelnök bebörtönzése és a választási vereség nyomán előállt helyzetet.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
 • Nincs kapcsolodó cikk
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
NINCS POLL
SEBESSÉGMÉRÉS
 • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
 • Az összes megtekintése
  Radarok Szatmár megyében
  (2020. január 29.)


  KONYHA
  Hozzávalók: 1 csokor újhagyma, 6 ek. olívaolaj, 1–2 szelet szikkadt kenyér, 50 dkg csirkemellfilé (darálva), 1 db tojás, só, ...