Pályázati pénzből újítanák fel a templomot
Utoljára módositva: 2018-06-22 14:16:22

Amennyiben pozitív elbírálásban részesül a Piskolti Református Egyházközség uniós pályázata, elkezdődhet a helyi műemléktemplom felújítása, tudtuk meg Csáki Gedeon lelkipásztortól.

Nagy volumenű munkálat kezdődhet a közeljövőben az 550 lelket számláló piskolti református gyülekezetben, amennyiben zöld utat kap az egyházközség azon uniós pályázata, amely révén a templomot újítaná fel.

A pályázatról és az egyházközség egyéb terveiről Csáki Gedeon lelkipásztorral beszélgettünk.

A lelkipásztor elsőként beszámolt arról, hogy tervben van a 2004-ben felszentelt reszegei református templom tetőjének cseréje. Az évek során a templomra került gyengécske tetőszerkezet mára már beázik, és igaz, a piskolti református egyházközség leányegyházaként működő reszegei reformátusság csak alig huszon-egynéhány főt számlál, a templomot semmiképp nem szeretnék elhanyagolni.

A nagyjából 20 000 lejre taksált beruházást a polgármesteri hivatal mellett támogatja még az egyházkerület, több helyi vállalkozó és magánszemély is. Egyelőre a támogatások megszerzésén dolgoznak, ami időigényes folyamat, de a remények szerint a nyár folyamán sikerül megvalósítani ezt a munkálatot.

Piskolton még nagyobb beruházás valósulhat meg, amennyiben megnyeri a gyülekezet azt a 200 000 euró értékű uniós pályázatot, amely révén a helyi református templom belső részét újítanák fel.

„Mivel egy B-kategóriás műemléktemplomról van szó, ezért teljes felújítás fog zajlani, amely magában foglal egy régészeti feltárást, falfeltárást, restaurálási munkálatokat, illetve a templomhajó tetőzetének a cseréjét is végrehajtanák” — foglalta össze a terveket a lelkipásztor.

Elmondta azt is, hogy már tavaly régészek látogatták meg a templomot, akik egyelőre az épületen kívül végeztek feltárásokat, illetve egy falkutató csoport is a helyszínre látogatott, amelynek tagjai az esetlegesen megmaradt festmények és freskók után kutattak a templom falfestése alatt, sőt, mindenki csodálkozására több freskó- és falképmaradványt is találtak. „Köszönhető ez annak, hogy a templomnak egy része az 1300-as években épült, a falfreskók pedig vélhetően az 1400-as években készülhettek” — magyarázta a lelkipásztor.

Ezért felújítás esetén komoly falfeltárások történhetnek, hiszen nagy esély van arra is, hogy egész nagy falképek is előkerüljenek, amelyeket azután restaurálási és konzerválási munkafolyamatoknak fognak alávetni.

„Hogy mit ábrázolnak a képek, és milyen állapotban maradtak meg, egyelőre nem tudni, viszont több helyen is találtak kis részleteket a falfeltárásokkal foglalkozó szakemberek, ez pedig mindenképpen bizakodásra adott nekik okot” — számolt be a lelkész.

A pályázattal kapcsolatosan elmondta, hogy a szükséges dossziét nagyjából egy éve adták le, idén már lezajlott a helyszíni ellenőrzés, illetve mivel a dokumentáció helyenként hiánypótlást igényelt, ez is megtörtént, így már teljes a pályázati dokumentumcsomag. A szakemberek szerint most már csak jóváhagyásra vár a pályázat. Amennyiben pedig zöld utat kap a beruházás, nagyjából két év leforgása alatt valósulhat meg a munkálat.

A kisebb volumenű munkálatokkal kapcsolatban a gyülekezet lelkipásztora elmondta, hogy felújítások zajlanak a parókián is, nemrég a térkövezett járda készült el, illetve zajlik a régi melléképületek lebontása, amelyek helyére a jövőben újat szeretnének építeni.

 

 

Bajnai Botond

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
 • Nincs kapcsolodó cikk
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Milyen filmeket nézel szívesen a moziban?
Vígjáték
Horror
Sci-fi
Romantikus
Nem járok moziba
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
SEBESSÉGMÉRÉS
 • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
 • Az összes megtekintése
  Radarok Szatmár megyében
  (2019. február 23.)


  KONYHA
  Hozzávalók: 3 dkg élesztő, 3 dl tej, 1 tk. cukor, 50 dkg liszt (+ a szóráshoz), 2 tojás sárgája, ...