Pályázati pénzből újulhat meg a Kováts-kúria
Utoljára módositva: 2020-01-23 10:17:55

Újabb finanszírozásszerzési lehetőséget igyekszik kihasználni a lázári önkormányzat; négyországos partnerségben szerezne félmillió eurót a sándorhomoki Kováts Miklós-kúria felújítására.

Új lehetőség nyílt a sándorhomoki Berencei Kováts Miklós által építtetett kúria felújításának finanszírozására, nyilatkozta lapunknak az ügyben Lengyel István, Lázári község polgármestere; a magyarországi, romániai, szlovákiai és ukrajnai önkormányzatokra érvényes kiírásban az ukrajnai Nagyszőllőssel pályáznak közösen. Lázári a sándorhomoki kastélyra költené, ha megszerzi a támogatást, Nagyszőllős járás pedig a tiszaújlaki sóházat újítaná fel; mindkét épületben kulturális célzatú intézmény működne ezután. A pályázat értéke egymillió euró, amelyen egyenlő mértékben osztoznának a felek. A lázári községházán ott a felújítás beavatkozási műveleteinek dokumentációja (DALI) és a részleges megvalósíthatósági tanulmány, ami a pályázáshoz szükséges; a polgármester szerint az elbíráló bizottság részéről pozitív a visszajelzés, ezért bíznak a sikerben.

A pályázatot február 13-ig kell leadnia a lázári önkormányzatnak, s a bizottság ezután legtöbb hat hónapon belül kell állást foglaljon, hogy elnyerte-e a község a támogatást. Ha sikerrel járnak, a sándorhomoki épület teljes felújítására sor kerülhet, annak ellenére, hogy félmillió euró nem lesz elég, úgyhogy a lázári elöljáró tetemes önrészre számít, de vállalja a kiadást. Ha elkészül az épület, lényegében kulturális központként működik majd, sokféle rendezvénynek, tevékenységnek otthont adva.

Négy éve már volt egy próbálkozás, hogy pénzt szerezzenek az omlófélben lévő patinás épület rendbehozására, de akkor nem sikerült határidőre B-kategóriás műemléképületté nyilváníttatni a kúriát a kulturális minisztériummal. Azóta sem lett az, de ez most nem jelent gondot, mert az aktuális pályázat kulturális infrastruktúra felújítására vonatkozik.

Princz Csaba

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
 • Nincs kapcsolodó cikk
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
NINCS POLL
SEBESSÉGMÉRÉS
 • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
 • Az összes megtekintése
  Radarok Szatmár megyében
  (2020. február 25.)


  KONYHA
  Hozzávalók: 50 dkg liszt, 10 dkg vaj, 2 db tojás, 2 dl tej, 2,5 dkg friss élesztő, 10 dkg ...