Pályázatok által fejlesztenék Erdődöt
Utoljára módositva: 2018-03-05 10:40:33

Mivel 2018-ban jóval szerényebb költségvetésből gazdálkodik az erdődi polgármesteri hivatal a megszokotthoz képest, a tervek szerint pályázatok révén indítana el fontos beruházásokat az idei évben. Önerős beruházásokra ebben az esztendőben csak keveset fordítanak.

Negatívan hatottak Erdőd város költségvetésére az idei évtől bevezetett pénzügyi módosítások. Ovidiu Duma polgármester szerint nagyjából 3 millió lejjel csökkent az előző évekhez képest a város költségkerete, ami több szempontból is módosítja az önkormányzat beruházásokra vonatkozó terveit. A polgármester szerint ebben az évben a város működtetésére fognak tudni koncentrálni, illetve pályázatok révén szeretnék fejleszteni Erdődöt és a hozzá tartozó településeket.

Még 2016 végén vezetett be adócsökkentést a polgármesteri hivatal, ekkor a megengedett minimumra csökkentette a helyi illetékeket. Ez a 2017-es évre vonatkozóan 600 000 lejes bevételkiesést jelentett az erdődiek számára, viszont a 2018 januárjától országosan bevezetett új adó- és bértörvények még nagyobb terhet rónak az önkormányzatra, a tavalyi 12 milliós költségvetés helyett mindössze 9 millióból gazdálkodik idén Erdőd városa.

„A profitadó csökkentése nagyjából 1,2 milliós kieséssel sújtja költségvetésünket, sőt, mivel a közalkalmazotti fizetések is nőttek az idei évtől, nagyjából 3 millió lejes kieséssel számolhat a hivatal. Ezt természetesen nagyon megérzi az önkormányzat, jóval kevesebb pénzt tudunk emiatt fejlesztésekre fordítani, sok tervünket és számításunkat keresztülhúzza, viszont a működtetésre és pályázásra így is megfelelő összeggel rendelkezünk” — nyilatkozta Ovidiu Duma polgármester.

Már a 2017-es év is nehéz volt, akkor mintegy 11,7 millió lej volt Erdőd költségvetése, amiből 11 millió lejt a működési költségekre, 700 000 lejt pedig beruházásokra lehetett fordítani. Általában 1,2 milliót szoktak beruházásokra fordítani Erdődön, de mivel 600 000 lej kiesett az adócsökkentés miatt, kevesebb volt az erre fordítható keret. Az idei év várhatóan nem lesz könnyebb, viszont még januárban több pályázatot is sikerült benyújtania a városvezetésnek, amelyek kapcsán több területen is beruházhatnak, feltéve, ha sikerül megnyerni azokat.

A HUSKROUA, azaz Magyarország–Szlovákia–Románia–Ukrajna közös, határon átívelő uniós pályázati tengelyen két pályázatot is leadott Erdőd városa. Az egyik esetben egy ukrán településsel közösen nyújtott be kulturális pályázatot a polgármesteri hivatal, amely révén az erdődi vár parkját modernizálnák és szerelnék fel új eszközökkel. Ugyanezen a kiíráson egy másik pályázatot egy magyarországi településsel közösen sikerült leadni. Ez a pályázat az erdődi ügyeleti központ belső felújítását és modern eszközökkel történő felszerelését tenné lehetővé. Az önkormányzat áprilisra várja a két HUSKROUA-pályázat elbírálását.

Továbbá az Országos Regionális Fejlesztési Program keretében közvilágítás-bővítésre és útmodernizálására pályáztak, míg egy másik határon átívelő pályázat révén szintén Ukrajnával közösen az Erdődi Technológiai Líceum és a helyi óvoda felújítását célozza meg a városvezetés. Mindkét esetben tetőcserére, az épületek hőszigetelésére és gyakorlatilag azok teljes felújítására pályáztak.

Végül a polgármester elmondta, hogy az említett pályázatok mellett az Országos Vidékfejlesztési Program (PNDL) kiírásán is benyújtottak néhány projektet, amelyek révén modernizálnák az Erdőd és Erdődhegy közötti, valamint az Oláhgyűrűs és Sóspuszta közötti községi utakat, illetve több utcát is felújítanának az említett településeken.

Ugyancsak egy PNDL-s pályázatból építenének egy új 3 csoportos óvodát Erdődön, illetve külső felújításokat eszközölnének a helyi ügyeleti központon is, ez utóbbi belső felújítását a korábban említett uniós pályázatból fedeznék.

Ami a megnyert pályázatokat illeti, egyelőre egyet tudott megemlíteni a polgármester, amely révén Oláhgyűrűsön ivóvíz- és szennyvízhálózat kiépítésébe kezdhetnek idén, ugyanis a 6,7 millió lejes pályázat nyertesnek lett hirdetve, a kivitelező kiválasztására közbeszerzést írnak ki.

Duma elmondta, hogy a tavalyi évben több önerőből finanszírozott beruházásra volt lehetőség, így több utcát modernizáltak vagy leköveztek, megépült egy éjszakai világítással ellátott műfüves sportpálya, felújították a nagymadarászi kultúrotthont, és új mellékhelyiségeket létesítettek a nagymadarászi és erdődi iskolában. Idén ennél kevesebb saját forrásból finanszírozott beruházásra lesz képes a városvezetés, de azért a várnál idén is elvégzik a szükséges karbantartási munkálatokat, ugyanakkor az önkormányzathoz tartozó több épület karbantartását is naprendre tűzik idén, viszont a nagyobb volumenű beruházásokat pályázatokból szeretnék végrehajtani.

 

 

Bajnai Botond

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
 • Nincs kapcsolodó cikk
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Melyik a kedvenc őszi italod?
Forró, citromos tea
Jó meleg kakaó
Isteni forrócsoki
Fűszeres forralt bor
Egyik sem
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
HOROSZKÓP
Válassza ki csillagjegyét:
2018. szeptember 25.
Párkapcsolata és hivatása közül néha csak az egyikkel, azután csak a másikkal foglalkozik minden erejével és nem találja az arany középutat.
SEBESSÉGMÉRÉS
 • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
 • Az összes megtekintése
  Radarok Szatmár megyében
  (2018. szeptember 25.)


  KONYHA
  Hozzávalók: 2-3 db padlizsán, 2 fej lila hagyma, 2 db paradicsom, 1 dl olívaolaj, 4 gerezd fokhagyma, só, bors, ...