Parázs vita a felelősségről
Utoljára módositva: 2014-04-12 14:39:15

A szakszervezetek a munkaügyi joghézagokra, a befektetők pedig a szakképzett munkaerő hiányára panaszkodnak. Pataki Csaba szenátor szerint említettek között „nem egészséges” a viszony.

 

Tegnap Aurelia Cristea társadalmi párbeszédért és civil társadalomért felelős miniszterrel tartott találkozón a szakszervezeti vezetők arra panaszkodtak, hogy a 2012/62-es, a társadalmi párbeszéd törvényeként ismert jogszabály nem kötelezi a munkáltatókat a kollektív munkaszerződések megkötésére, emiatt pedig a vállalatok jelentős részénél nem alakítanak szakszervezetet, így sérül a beosztottak érdekérvényesítő képessége. Arra kérték a tárcavezetőt, hogy támogassa a törvény módosítása érdekében benyújtott javaslataikat. A beruházók ugyanakkor a számtalan adó- és illetékterhet kifogásolták, illetve azt, hogy nem találnak a piacon szakképzett munkaerőt, ami — szerintük — főképp a szakmunkásképzés hiányosságai miatt van. A szakszervezetek elnökei ezt másképp látták — ők úgy vélték, hogy az alacsony bérekkel van gond, ezért a romániai képzett munkások külföldön keresik inkább boldogulásukat. A szindikátusok megyei elnökei Pataki Csaba szenátorral is összezördültek, miután azt vetették a politikusok — többek között az RMDSZ szemére — hogy ellenzékben ígérgetnek, azonban ha kormányra kerülnek, nem tesznek semmit a kisemberekért. „Az RMDSZ nem írt alá semmiféle megállapodást a szakszervezetekkel, nem is masíroztunk együtt, úgyhogy nem tartozunk” — hangsúlyozta Pataki Csaba, utalva az érdekvédelmi képviseletek egyes vezetőinek a szociálliberális szövetség (USL) 2012-es kampányában való részvételére. Hozzátette ugyanakkor: ez azonban nem jelenti azt, hogy ne foglalkoznánk az általuk felvetett problémákkal. A szenátor megjegyezte továbbá: abból kiindulva, hogy Szatmár határ menti megye, erősen kellene érződnie a külföldi konkurenciának a munkaerőpiacon, magasabb átlagbért eredményezve, mint amekkora az ország belsőbb régióira jellemző. Ehhez képest itt nagyon alacsony mind a munkanélküliségi ráta, mind az átlagbér. „Ez azt jelenti, hogy önök (a szakszervezetek és a munkáltatók – a szerk. megj.) között nem egészséges a viszony” — vonta le a következtetést a szenátor.

 

 

Babos Krisztina

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Melyik a kedvenc téli sportod?
A síelés
A snowboardozás
A korcsolyázás
A szánkózás
A jégkorongozás
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
HOROSZKÓP
Válassza ki csillagjegyét:
2018. március 24.
Az átlagosnál jobban élvezi ma az élet ajándékait, a szépséget, a finom ízeket, az érzéki örömöket. Használja ki és ossza meg másokkal örömét!
SEBESSÉGMÉRÉS
  • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
  • Az összes megtekintése
    Radarok Szatmár megyében
    (2018. március 24.)


    KONYHA
    Hozzávalók: 10 db tojás, só, 6 szelet bacon, 1 ek. mustár, 1 csokor petrezselyemzöld, 8–10 szál snidling, 1 szál ...