Parkolás: kétmilliós bevétel
Utoljára módositva: 2019-07-26 11:35:25

Lapunk kérésére összeszámolta a szatmárnémeti parkolási felügyelet, mekkora bevételt termeltek idén a közterület-fenntartóhoz tartozó szolgálatnak a városközponti fizetéses parkolók.

A szatmárnémeti parkolási felügyelet az idei első fél évben 1,92 millió lejes bevételre tett szert a fizetéses parkolás üzemeltetéséből; a pénzt a rendszer fenntartására, új parkolók kialakítására, a meglévők felfestésére, karbantartására fogja költeni. A bevétel nagyobbik hányadát a parkolóbérletek értékesítése termelte, a központban lévő B övezetekben való parkolásra való havi, féléves és éves cédulák 702 ezer lejt hoztak a parkolási szolgálat konyhájára. A két központi parkolási zónában való parkolásért kiváltott kaparós parkolójegyek 77 ezer lejes bevételt termeltek az idei év első hat hónapjában. Érdekes, hogy a parkolásért fizetők az SMS-ben való parkolójegyváltást preferálják leginkább, pedig ez a drágábbik megoldás, 478 ezer lejt fizettek be a telefonon megváltott digitális parkolójegyekért Szatmárnémetiben. A második legnépszerűbb fizetési megoldás az automatahasználat, a napelemes robotokba idén már több mint 457 ezer lejt tömködtek be a parkoló autósok.

 

Kevés befizetett bírság

 

Szép összegnek tűnik a szinte kétmillió lej bevétel, de ez lehetne jóval több is, ha tényleg minden parkoló autóra kiváltanák a parkolójegyet, vagy lenne a kocsikra bérlet. Hat hónap alatt közel ötezer esetben találtak érvényes parkolójegy nélküli autót a fizetős övezet valamelyik helyén a parkolóőrök. De mivel nem lehetnek ott mindenhol, nem is bírságolják meg az összes jegy nélkül parkoló kocsit; az ellenőrök úgy becsülik, a rajtakapottaktól körülbelül háromszor többen parkolnak úgy, hogy nem fizetnek. Az is jellemző, hogy nem sietnek kifizetni az autósok a kapott parkolási bírságot, a büntetéseknek alig több mint felét fizették be a mulasztók.

A tavalyi év első felében nagyjából hasonló összegekből gazdálkodhatott a parkolásfelügyelet, parkolóbérletek eladásából 733 ezer lejes bevétele származott, parkolójegyekből pedig 77 ezer lej. Közel 430 ezer lejes bevétele származott az automatákból vett jegyek nyomán, SMS-ben vett parkolási bilétákból pedig 356 ezer lej volt a bevétele a tavalyi év első hat hónapjában.

 

 

Princz Csaba

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
 • Nincs kapcsolodó cikk
APRÓHIRDETÉS
Eladó Ház
Eladó kertes ház főúton, 25 méteres utcafronttal, 35...
Tovább >>>
SZATMÁRI NAP
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
NINCS POLL
SEBESSÉGMÉRÉS
 • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
 • Az összes megtekintése
  Radarok Szatmár megyében
  (2019. november 12.)


  KONYHA
  Hozzávalók a húsgolyóhoz: 1 db vöröshagyma (kisebb), 2 gerezd fokhagyma, 1 csokor petrezselyemzöld, 50 dkg darált sertéscomb, 1 db ...