×
2020. 04 08.
Szerda
Dénes
13 °C
Derült
1EUR = 4.83 RON
1USD = 4.44 RON
100HUF = 1.34 RON
Nagykároly

Parkolási nehézségek Nagykárolyban

2019.10.09 - 13:45
Megosztas :
 • Parkolási nehézségek Nagykárolyban

  Az utóbbi időszakban Nagykárolyban is komoly nehézséget jelent a parkolás, Kovács Jenő polgármester jövő nyárra ígéri a probléma rendezését: a lakosok saját parkolóhelyet bérelhetnek majd az otthonaik mellett, de a városközpontban is lesznek fizetős parkolók.

   

  Több olvasónk is jelezte, hogy többek egyre-másra rosszul, helytelenül parkolnak a személygépjárműveikkel, például egyszerűen felállnak a zöldövezetekre. „Felháborító, hogy egyesek milyen 'pofátlanul' parkolnak fel a zöldövezetre. Ezt a képet az egyik este készítettem úgy, hogy még volt szabad hely a tömbház körül (csak épp a túlsó oldalon)” — fogalmaz az egyik olvasó. Felvetette, hogy a hatóságoknak szigorúbban kellene fellépniük. Mint hozzátette, nagyon is gyakori jelenség ez a tömbházak között. Elmondása szerint olykor ő is nehezen talál üres parkolóhelyet, „de csapok még egy kört, aztán mindig akad hely, és legfeljebb 10 méterrel többet gyalogolok…” — tette hozzá.

   

  Lesz megoldás

   

  Kovács Jenő nagykárolyi polgármestert kérdeztük arról, mikorra oldja meg a városvezetőség a parkolási gondokat. „Ezt az ügyet nem tudtuk megoldani, mivel a két nagyobb panelnegyedben, illetőleg a korzón uniós támogatás révén történtek felújítások. Sajnos egy rossz egyezség miatt — amit a kormány annak idején megkötött az Európai Unióval — azokon a területeken, amelyeken EU-s forrásokat is felhasználtak, nem hogy profitorientált, de semmiféle bevételeket generáló szolgáltatást nem lehet nyújtani. Ezért nem alkalmazzuk egyelőre a parkolási rendszert” — fejtette ki az elöljáró a kialakult helyzet okait. Hozzátette: „Azt meg tudom ígérni, hogy jövő nyártól rendezzük a helyzetet. Ugyan a projekt ötéves lefutási ideje korábban véget ér, de nem akarom elkapkodni a legoptimálisabb rendszer kigondolását. Semmiképpen sem akarunk kapkodni. A lényeg az, hogy a tömbháznegyedekben kijelölt parkolóhelyük lesz az ottani lakosoknak, amiért egy minimális összeget kell majd fizetniük. Ennek fejében a város óvni fogja a parkolóhely tisztaságát, nyilván amellett, hogy bejelöli azt. Úgy, mint ez Nagyváradon vagy Marosvásárhelyen stb. van. Ezenkívül a városban is lesznek különféle olyan helyek kijelölve, ahol fizetés ellenében lehet majd parkolni. Ugyebár sokan vagyunk, sok az autó, kénytelenek vagyunk bevezetni ezt a rendszert” — fogalmazott a polgármester.

   

  Jelentsék a rendőrségnek!

   

  Az olvasói panasz kapcsán is megkérdeztük. „Figyelmeztetném a lakosokat, hogy ha konstatálják, hogy rossz helyen parkol valaki, nyugodtan értesítsék erről a rendőrséget. Ha sorozatosan történik ez, az már olyan eset, amikor is fel kell vállalnia mindenkinek azt, hogy az illetőt, aki hibázik, meg fogják büntetni. Azt a lakosok ne várják el, hogy mindenhol ott legyen a rendőrség, ellenben ha észlelik, hogy szabálytalanság történik — és ez így működik Nyugaton is —, akkor szóljanak a hatóságnak! Ha valaki rendszeresen hibázik, azt fel kell jelentse a szomszédja. Ezt persze mi csúnya dolognak gondoljuk, de helytelenül. Fegyelmezni csak úgy tudunk, ha közösen lépünk fel az együttélési normákat be nem tartók ellenében. Ha esetleg úgy észlelik a lakosok, hogy a rendőrség nem intézkedik, akkor jelezzék ezt nekünk, az önkormányzatnak, de a bejelentésnek meg kell történnie, maradjon nyoma mindannak! Sajnos sokan vannak közöttünk olyanok, akik csak egy-egy ilyen büntetésből tanulnának. Ezt ki kell mondani. És ezt nem tudjuk megváltoztatni, csak akkor, ha közösen lépünk fel” — magyarázta Kovács Jenő nagykárolyi polgármester.

   

   

  Megyeri Tamás Róbert

   

  Cookie