Párthű önkormányzatoknak tettek félre
Utoljára módositva: 2019-08-23 13:20:36

„Nem adták vissza, amit tavasszal elvettek” — summázza Pataki tanácselnök a költségvetés-kiigazítás kapcsán. Ráadásul „eldugtak” 1,5 milliárd lejt a párthű önkormányzatok számára.

Pár nappal ezelőtt jelent meg a Hivatalos Közlönyben a 2019-es költségvetés kiigazítására vonatkozó kormányrendelet, amelyet még a laikusok számára is nyilvánvaló megszorításai ellenére Teodorovici pénzügyminiszter és a kormány már megvitatásakor s azóta is „jóként és pozitívként” próbál eladni. „Valakiknek biztosan jó és pozitív is, de hogy nem az önkormányzatok számára, az biztos. A hangzatos ígérgetések ellenére nem adták vissza, amit tavasszal elvettek, azaz nem pótolták a kiesést, amit az önkormányzatok annak nyomán szenvedtek el, hogy későn fogadták el az állami költségvetést — pedig erre a pótlásra a pénzügyminisztériumtól kaptak biztosítékot az önkormányzati vezetők… A kiesés egyébként abból ered, hogy idén a személyi jövedelemadó 60%-a marad az azt begyűjtő önkormányzatoknál (korábban csak 41,5 százalék), az év első hónapjában viszont — költségvetés nem lévén — még a tavalyi büdzsé alapján kellett gazdálkodni, így a különbözet nem maradt az önkormányzatoknál, pontosabban az állam magánál tartotta. Szatmárnémeti városa például 8,5 millió lejt „bukott” ennek az ígéretnek a be nem tartásával, és most csak 3,6 millió lejt fog kapni” — mondja Pataki Csaba megyei tanácselnök. Mint magyarázza, a költségvetés-kiigazítás első és gyors olvasatra valóban „jól néz ki”, és úgy tűnhet, a kormány ténylegesen visszaadja a jövedelemadóból azt a különbözetet, amelyet gyakorlatilag magánál tartott, és valóban hajlandó áldozni arra, hogy a helyi költségvetéseket is egyensúlyba hozza — de alaposabban megnézve látszik, hogy ilyesmiről szó sincs. „Abból a 2,6 milliárd jelből, amit az önkormányzatoknak kellene kapniuk, több mint 700 milliót kap egymagában Bukarest, a maradék 420 milliót pedig szétosztják az ország több mint 3200 közigazgatási egysége között. Lehet számolni, mennyi is fog jutni. Ugyanis eldugtak 1,5 milliárd lejt — amit majd átláthatatlan kormányrendelkezésekkel akarnak úgymond elbírálás alapján szétosztani a párthű önkormányzatoknak, valószínűleg már a választásokra készülődve” — mondja.

S hogy mennyit kap most a megyei tanács? „750 000 lejt — hát mit tudunk csinálni belőle? Működési gondjaink nem lesznek ugyan, de semmi több. Útfelújításokra nem adtak egy banit sem, miközben csak az Amaci út munkálataira 3 millió lej kellene. Tavaly 200 kilométernyi megyei út tízéves garanciája járt le, ami az jelenti, hogy a javítások költségeit most már mi kell fedezzük — s ahogy az már Murphy törvénye szerint történni szokott: lejárt a garancia, azonnal kezdődik a meghibásodás. A már aláírt útfelújítási szerződések esetében sem épp úgy mennek a dolgok, mint ahogy kellene — a már járhatatlan tövisháti főútvonal kátyúzására kedden írtam alá egy 600 000 lejes szerződést. Az összességében 39 km hosszú útszakasz (Krasznabéltek–Bélteki fürdő–Dobra–Nántű–Korond–Bogdánd–Hadad–Szilágy megye határa) felújításának műszaki terve kész van már, erre azonban még a finanszírozó, a Regionális Operatív Program is rá kell bólintson — közben viszont több ezer embernek közlekednie kell ott, naponta kétszer is, muszáj kátyúzni” — magyarázza.

 

Szabó Kinga Mária

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
 • Nincs kapcsolodó cikk
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
NINCS POLL
SEBESSÉGMÉRÉS
 • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
 • Az összes megtekintése
  Radarok Szatmár megyében
  (2020. január 27.)


  KONYHA
  Hozzávalók: 1 csokor újhagyma, 6 ek. olívaolaj, 1–2 szelet szikkadt kenyér, 50 dkg csirkemellfilé (darálva), 1 db tojás, só, ...