Partiumi címer és logópályázat
Utoljára módositva: 2014-05-28 16:21:00

A Partiumi Autonómia Tanács (PAT) nyílt pályázatot hirdet egyéni alkotók vagy alkotói közösségek számára Partium címerének és logójának megtervezésére — jelentette be tegnapi sajtótájékoztatóján Csomortányi István.

 

A tavaly augusztusban megalakult Partiumi Autonómia Tanács a partiumi regionális identitás megerősítését tartja egyik legfontosabb feladatának. Ennek érdekében számos rendezvényt bonyolított le: több helyszínt érintő térképbemutatót, autonómiakonferenciákat és tudományos értekezéseket szerveztek. A Partium jelképeinek megtervezéséről szóló pályázat meghirdetését komoly szakmai konzultáció előzte meg, számos szakember megkeresése után a legkézzelfoghatóbb forrás a marosvásárhelyi levéltárból érkezett.

Az Erdélyi Országgyűlés 1659. évi, Szászsebesen elfogadott határozata írja le az erdélyi nemzetek jelképeit és rendelkezik azok elkészítéséről és használatáról. A Partium pecsétnyomója és címere azonban — a váradi vár török kézre jutása miatt — sohasem készült el. „Itt az ideje, hogy több száz éves késéssel gyakorlatba ültessük az Erdélyi Országgyűlés ide vágó határozatát” — jelentette ki az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács szatmári székházában tartott tegnapi sajtótájékoztatóján Csomortányi István, az Erdélyi Magyar Néppárt Bihar megyei elnöke.

[ohballada-1]

A Partiumi Autonómia Tanács a pályázati felhívásban rámutat: cél a partiumi identitástudatot és együvé tartozást, közös történelmi múltat és hagyományokat kifejező jelképek megtervezése, amelyek egyúttal a Partiumnak mint gazdaságföldrajzi egységnek, mint a létrejövő új közigazgatási alakulatnak, a Partium régiónak egységét kifejező jelképek is lesznek. Olyan jelképterveket várnak, amelyek a lehető legszorosabb módon kötődnek a vonatkozó szűkös írásos forrásokban felelhető partiumi szimbólumokhoz, nem áll szándékukban történelmi alapokat nélkülöző, új címerrel és lobogóval terhelni a létező jelképrendszert. Éppen ezért minden beérkező munka mellé szöveges indoklást kérnek. A pályázók csak saját maguk által készített tervekkel pályázhatnak. A pályázó hozzájárul ahhoz, hogy az általa készített pályamunka nyilvánosságra kerüljön egy esetleges nyílt közönségszavazáson. A logópályázat nyertesének személyét csakis előzetes egyeztetés után, az érintett pályázó hozzájárulásával hozzák nyilvánosságra. A pályamunkákat május 26-tól 30 naptári napon át lehet benyújtani, azokat június 26–28. között, a nagyváradi Szent László Napokon kiállítják, majd június 26. és augusztus 30. között internetes szavazásra bocsátják. Az eredményhirdetés szeptember 8-án lesz, a nyertes díja nettó 2000 lej. A beküldött pályamunkának tartalmaznia kell: a címer és a zászló tervét; a címer és a zászló leírását (max. 2500 leütés); a kitöltött pályázati űrlapot (az űrlap a palyazat@emnt.org címen kérhető).

 

 

Elek György

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
APRÓHIRDETÉS
Eladó Növények
Eladó nagy étkezési burgonya nagy tételben Börvelyben, 0,70...
Tovább >>>
SZATMÁRI NAP

Helyfoglalás
Előzetes
Dzsungel-mentőakció
Ma, 15:00
A dzsungelben évek óta békesség honol, mióta Maurice, a Hatalmas tigris harcos és kis csapata tartja fenn a rendet. Egészen addig, amíg meg nem jelenik Igor, legveszedelmesebb ellenfelük, akinek egyetlen célja a világon, hogy megsemmisítse a dzsungelt. Hogy a gonosz koalát megállítsák, a kis csapatnak egyesítenie kell minden tudását és erejét, és segítségül kell hívniuk a Bajnokokat, a dzsungel legendás védelmezőit is.
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2

Helyfoglalás
Sokkal több mint testőr
Ma, 16:55
Nem könnyű a testőrök sorsa. Pláne, ha egy folyton rinyáló gyilkost kell pátyolgatniuk. A profi védelmi ügynököt (Ryan Reynolds) egy nap szokatlan küldetéssel bízzák meg: halálos ellenségét, a világ egyik leghírhedtebb és legkeresettebb bérgyilkosát (Samuel L. Jackson) kell az oltalmazó szárnyai alá vennie. Bár eddig a stukker másik végéről szagolták a puskaport, az eltökélt testőrnek és a stiklikben járatos gengszternek ezúttal össze kell fognia, hogy - lehetőleg élve - eljussanak a hágai bírós
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Melyik a kedvenc őszi italod?
Forró, citromos tea
Jó meleg kakaó
Isteni forrócsoki
Fűszeres forralt bor
Egyik sem
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
HOROSZKÓP
Válassza ki csillagjegyét:
2017. szeptember 21.
Mindenki barátságos és segítőkész ma Önnel, ami elsősorban kiegyensúlyozott és őszintén érdeklődő kisugárzásának köszönhető.
SEBESSÉGMÉRÉS
  • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
  • Az összes megtekintése
    Radarok Szatmár megyében
    (2017. szeptember 21.)


    KONYHA
    Hozzávalók: 40 dkg pulykamell, 40 dkg fusilli tészta, 1 db citrom reszelt héja és leve, 2 gerezd fokhagyma, 1 ...