Partiumi címer és logópályázat
Utoljára módositva: 2014-05-28 16:21:00

A Partiumi Autonómia Tanács (PAT) nyílt pályázatot hirdet egyéni alkotók vagy alkotói közösségek számára Partium címerének és logójának megtervezésére — jelentette be tegnapi sajtótájékoztatóján Csomortányi István.

 

A tavaly augusztusban megalakult Partiumi Autonómia Tanács a partiumi regionális identitás megerősítését tartja egyik legfontosabb feladatának. Ennek érdekében számos rendezvényt bonyolított le: több helyszínt érintő térképbemutatót, autonómiakonferenciákat és tudományos értekezéseket szerveztek. A Partium jelképeinek megtervezéséről szóló pályázat meghirdetését komoly szakmai konzultáció előzte meg, számos szakember megkeresése után a legkézzelfoghatóbb forrás a marosvásárhelyi levéltárból érkezett.

Az Erdélyi Országgyűlés 1659. évi, Szászsebesen elfogadott határozata írja le az erdélyi nemzetek jelképeit és rendelkezik azok elkészítéséről és használatáról. A Partium pecsétnyomója és címere azonban — a váradi vár török kézre jutása miatt — sohasem készült el. „Itt az ideje, hogy több száz éves késéssel gyakorlatba ültessük az Erdélyi Országgyűlés ide vágó határozatát” — jelentette ki az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács szatmári székházában tartott tegnapi sajtótájékoztatóján Csomortányi István, az Erdélyi Magyar Néppárt Bihar megyei elnöke.

[ohballada-1]

A Partiumi Autonómia Tanács a pályázati felhívásban rámutat: cél a partiumi identitástudatot és együvé tartozást, közös történelmi múltat és hagyományokat kifejező jelképek megtervezése, amelyek egyúttal a Partiumnak mint gazdaságföldrajzi egységnek, mint a létrejövő új közigazgatási alakulatnak, a Partium régiónak egységét kifejező jelképek is lesznek. Olyan jelképterveket várnak, amelyek a lehető legszorosabb módon kötődnek a vonatkozó szűkös írásos forrásokban felelhető partiumi szimbólumokhoz, nem áll szándékukban történelmi alapokat nélkülöző, új címerrel és lobogóval terhelni a létező jelképrendszert. Éppen ezért minden beérkező munka mellé szöveges indoklást kérnek. A pályázók csak saját maguk által készített tervekkel pályázhatnak. A pályázó hozzájárul ahhoz, hogy az általa készített pályamunka nyilvánosságra kerüljön egy esetleges nyílt közönségszavazáson. A logópályázat nyertesének személyét csakis előzetes egyeztetés után, az érintett pályázó hozzájárulásával hozzák nyilvánosságra. A pályamunkákat május 26-tól 30 naptári napon át lehet benyújtani, azokat június 26–28. között, a nagyváradi Szent László Napokon kiállítják, majd június 26. és augusztus 30. között internetes szavazásra bocsátják. Az eredményhirdetés szeptember 8-án lesz, a nyertes díja nettó 2000 lej. A beküldött pályamunkának tartalmaznia kell: a címer és a zászló tervét; a címer és a zászló leírását (max. 2500 leütés); a kitöltött pályázati űrlapot (az űrlap a palyazat@emnt.org címen kérhető).

 

 

Elek György

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP

Helyfoglalás
Előzetes
Nincs kiszállás
Ma, 17:05
Egy életunt biztosítási ügynök egyhangú, mindennapi ingázása hirtelen izgalmas fordulatot vesz, amikor egy titokzatos idegen leszólítja a vonaton, és arra kéri, találjon meg egy utast, még mielőtt beérnek a végállomásra. Miközben versenyt fut az idővel, hogy megoldja a rejtélyt, egy halálos terv körvonalazódik, ami veszélyezteti nemcsak saját, de utastársai életét is.
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2

Helyfoglalás
Előzetes
A legsötétebb óra
Ma, 19:05
Néhány nappal azelőtt, hogy Nagy-Britannia miniszterelnöke lett, Winston Churchill élete egyik legmeghatározóbb próbatétele elé került: megfontoljon egy kidolgozott békeszerződést a náci Németországgal, vagy határozottan kiálljon, és harcoljon az elveiért, a nemzet szabadságáért. A megállíthatatlan náci erők legázolták Nyugat-Európát, és az invázió veszélye a küszöbön állt; a közvélemény felkészületlen volt, a király szkeptikus, saját pártja pedig ellene szervezkedett. Churchill ilyen körülménye
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2

Helyfoglalás
Előzetes
Gengszterzsaruk
Ma, 21:25
Los Angelesben, a bankrablások fővárosában a bűnözőknél csak a Nagy Nick (Gerard Butler) által vezetett rendőrségi elit akciócsoport tagjai, a "Regulátorok" könyörtelenebbek. Mikor Nick megtudja, hogy a hírhedt mestertolvaj, Merrimen élete legvakmerőbb rablására készül, zsarolással ráveszi a banda leggyengébb láncszemét, hogy legyen a rendőrség besúgója. Merriman merész akciók sorozatát hajtja végre, hogy előkészítse a lehetetlent: a szigorúan őrzött Központi Bank kirablását. Elindul a versenyfu
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Mit teszel szíved egészségének megóvása érdekében?
Naponta legalább 20 percert sétálok
Sok gyümölcsöt fogyasztok
Figyelek arra, hogy eleget aludjak
Megválogatom, milyen ételeket fogyasztok
Nem foglalkozom különösebben ilyesmivel
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
SEBESSÉGMÉRÉS
  • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
  • Az összes megtekintése
    Radarok Szatmár megyében
    (2018. január 19.)


    KONYHA
    Hozzávalók a szufléhoz: 2 dl zsíros tej, 8 dkg darált mák, 4 dkg porcukor, 4 db vajas kifli, 2 ...