Partiumi címer és logópályázat
Utoljára módositva: 2014-05-28 16:21:00

A Partiumi Autonómia Tanács (PAT) nyílt pályázatot hirdet egyéni alkotók vagy alkotói közösségek számára Partium címerének és logójának megtervezésére — jelentette be tegnapi sajtótájékoztatóján Csomortányi István.

 

A tavaly augusztusban megalakult Partiumi Autonómia Tanács a partiumi regionális identitás megerősítését tartja egyik legfontosabb feladatának. Ennek érdekében számos rendezvényt bonyolított le: több helyszínt érintő térképbemutatót, autonómiakonferenciákat és tudományos értekezéseket szerveztek. A Partium jelképeinek megtervezéséről szóló pályázat meghirdetését komoly szakmai konzultáció előzte meg, számos szakember megkeresése után a legkézzelfoghatóbb forrás a marosvásárhelyi levéltárból érkezett.

Az Erdélyi Országgyűlés 1659. évi, Szászsebesen elfogadott határozata írja le az erdélyi nemzetek jelképeit és rendelkezik azok elkészítéséről és használatáról. A Partium pecsétnyomója és címere azonban — a váradi vár török kézre jutása miatt — sohasem készült el. „Itt az ideje, hogy több száz éves késéssel gyakorlatba ültessük az Erdélyi Országgyűlés ide vágó határozatát” — jelentette ki az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács szatmári székházában tartott tegnapi sajtótájékoztatóján Csomortányi István, az Erdélyi Magyar Néppárt Bihar megyei elnöke.

[ohballada-1]

A Partiumi Autonómia Tanács a pályázati felhívásban rámutat: cél a partiumi identitástudatot és együvé tartozást, közös történelmi múltat és hagyományokat kifejező jelképek megtervezése, amelyek egyúttal a Partiumnak mint gazdaságföldrajzi egységnek, mint a létrejövő új közigazgatási alakulatnak, a Partium régiónak egységét kifejező jelképek is lesznek. Olyan jelképterveket várnak, amelyek a lehető legszorosabb módon kötődnek a vonatkozó szűkös írásos forrásokban felelhető partiumi szimbólumokhoz, nem áll szándékukban történelmi alapokat nélkülöző, új címerrel és lobogóval terhelni a létező jelképrendszert. Éppen ezért minden beérkező munka mellé szöveges indoklást kérnek. A pályázók csak saját maguk által készített tervekkel pályázhatnak. A pályázó hozzájárul ahhoz, hogy az általa készített pályamunka nyilvánosságra kerüljön egy esetleges nyílt közönségszavazáson. A logópályázat nyertesének személyét csakis előzetes egyeztetés után, az érintett pályázó hozzájárulásával hozzák nyilvánosságra. A pályamunkákat május 26-tól 30 naptári napon át lehet benyújtani, azokat június 26–28. között, a nagyváradi Szent László Napokon kiállítják, majd június 26. és augusztus 30. között internetes szavazásra bocsátják. Az eredményhirdetés szeptember 8-án lesz, a nyertes díja nettó 2000 lej. A beküldött pályamunkának tartalmaznia kell: a címer és a zászló tervét; a címer és a zászló leírását (max. 2500 leütés); a kitöltött pályázati űrlapot (az űrlap a palyazat@emnt.org címen kérhető).

 

 

Elek György

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Mit szólsz a 2018-as világbajnokság eredményéhez?
Várható volt, megérdemeltem nyertek a franciák
A horvátok jobbak voltak
Mindegy volt, ki nyeri
Nem néztem a VB-t
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
SEBESSÉGMÉRÉS
  • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
  • Az összes megtekintése
    Radarok Szatmár megyében
    (2018. július 20.)


    KONYHA
      Hozzávalók: 1 csomag rétestészta (de leveles tésztával is jó), 10 dkg spenót, 20 dkg túró, 1 db tojás, ...