Partiumi falugazdászok a VIII. Kárpát-medencei Összefogás Fórumon
Utoljára módositva: 2019-12-08 20:14:37

December 5-én Budapesten rendezték meg a VIII. Kárpát-medencei Összefogás Fórumot. Az Agrárminisztérium legnagyobb, a Magyarország határain kívül élő magyar gazdákra fókuszáló rendezvényén részt vettek a Partiumi Falugazdász Hálózat tagjai is.

A magyar kormány törekvése, hogy versenyképessé formálja a Kárpát-medence magyar közösségeit — mondta Nagy István agrárminiszter. Hangsúlyozta: szorgalmazzák szűkebb értelemben a Kárpát-medencei szintű magyar-magyar, tágabb értelemben a közép-kelet-európai gazdasági együttműködés megerősödését. A kezdeti, elsősorban erkölcsi, szellemi természetű segítségnyújtás a magyar gazdaság egyre jobb teljesítményének köszönhetően kiegészült a külhoni magyar vállalkozások, köztük döntő részben agrárvállalkozások anyagi támogatásával, elsősorban a külhoni gazdaságfejlesztési pályázatok révén.

Az Agrárminisztérium külkapcsolataiban kitüntetett szerepet kap a külhoni magyarsággal való kapcsolattartás, így helyet kap a határon túli vidékfejlesztés, a szakképzés támogatása, a tanulmányutak, ösztöndíj- és gyakornokprogramok szervezése, az európai uniós fórumok koordinációja, a szakmai programok anyagi támogatása.

Az eseményen nagy figyelmet kaptak a Kárpát-medencében működő falugazdász-hálózatok is, ezek kapcsán pedig felszólalt Magyar Lóránd, a Partiumi Falugazdász Hálózat koordinátora is.

„Erdélyben az agrárkamarák hiánya miatt kiemelten fontos szerepet töltenek be a falugazdászok. A magyar kormány által létrehozott falugazdász-hálózat tagjaira az erdélyi gazdák tanácsadásban és széles körű segítségnyújtásban számíthatnak. A hálózat munkatársai nem csak hiánypótló szerepet töltenek be, hanem munkájuk lassan már elengedhetetlen a gazdaságok fejlődésének, optimális működésének a szempontjából. Ezért is reméljük, hogy a falugazdászok munkájának támogatása biztosított lesz a folytatásban, és remélhetőleg jövő évtől egy nagyobb létszámú csapattal állhatunk a gazdák rendelkezésére” — mondta a vidékfejlesztési szakember.

A 2019-es évben több helyi falugazdász-hálózat összeolvadásából jött létre a partiumi hálózat, amelyben jelenleg 17 falugazdász tevékenykedik Szatmár, Bihar, Szilágy és Máramaros megyében.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
 • Nincs kapcsolodó cikk
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Melyik a kedvenc téli sportod?
A síelés
A snowboardozás
A korcsolyázás
A szánkózás
A jégkorongozás
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
SEBESSÉGMÉRÉS
 • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
 • Az összes megtekintése
  Radarok Szatmár megyében
  (2020. január 18.)


  KONYHA
  Hozzávalók: 1 csokor újhagyma, 6 ek. olívaolaj, 1–2 szelet szikkadt kenyér, 50 dkg csirkemellfilé (darálva), 1 db tojás, só, ...