Partiumi Magyar Napok hétvégéje – Fotók!
Utoljára módositva: 2014-08-25 13:18:52

A változatos időjárás ellenére zsúfoltságig megtelt a Kossuth-kert mindkét napon, a vasárnapi esőknek és minden babonaságnak ellentmondva nagyon sikeres volt a XIII. PMN

A programok és foglalkozások szinte zavarba ejtő sokaságával szembesültek szombaton kora délelőtt a Kossuth-kertbe érkezők, amelynek sétányain már jóval a 11 órai „hivatalos” kezdés előtt nagy volt a sürgés-forgás. Kézművesek és könyvárusok rendezgették portékáikat, lacikonyhások sütötték a kolbászt — rostélyost, hiszen inkább előbb, mint utóbb, de mindenki megéhezett, forogtak a kürtőskalács-sütők, gyúrták az elmaradhatatlan bogdándi béles és a sváb strudli tésztáját. Természetesen a borgácsfőző versenyen részt vevő tizenegy csapat is lázasan készülődött, pucolták a zöldségeket, aprították a hagymát, rakták a tüzet a kisebb-nagyobb üstök alá — izgatott pillantásokat vetve a magyarországi mesterséf, Benke Laci bácsi irányába. Közben a nagyszínpadon kezdetét vette az első zumba-bemutató, amelyet alakformáló aerobik, deepWork, bodyART, spinning és spinracing követett, hiszen a szervezők szokás szerint idén is helyet biztosítottak az egészséges és fitt életmódot hirdető eseményeknek — hogy ne csak az evés-ivásról szóljon a hétvége. Jó páran részt is vettek a mozgásban, ám még többen csak tisztes távolból nézték a sokszor kemény izommunkát igénylő mozdulatokat, figyelmüket megosztva a fitnesz és a főzőverseny irányából egyre intenzívebben és ínycsiklandozóbban szálló illatok között. Készült a pörkölt, rotyogott a gulyásleves és a babgulyás, sült a csülök, a szakácsok és kuktáik pedig a cél érdekében egy-egy pohár pálinkát is lehúztak — hogy a jó hangulat csak még finomabbá tegye az elkészített étket.

A tömegben feltűnt három igric és egy hercegnő is, minél több apróságot toborzandó a Mátyás kerestetik! vásári komédiára, amelyet a Brighella Bábszínház társulata mutatott be és a varázslásnak ezzel még nem szakadt vége, hiszen a komédia után a kolozsvári Belloni bűvész kápráztatta el a nézősereget. Az egyre nagyobb számban érkezők közül többen a Zöld Ház előterébe vették az irányt, ahol nem csak megtekinthették Vida István Chilét Santiagótól a Magellán-szorosig bemutató csodálatos képeit, hanem alkotójukkal is elbeszélgethettek, aki számtalan érdekességet mesélt e távoli országról. Sokan álltak meg a nyíregyházi Jósa András Múzeum huszárkort idéző vándorkiállításánál is, a gyermekek pedig szinte késő estig forgatták a fakardokat, ellesve a vívás fortélyait a Simonyi óbester szablyavívóktól. A kisszínpadon egymást váltották a néptánccsoportok s a muzsikaszót hallva táncra perdültek a nézők, de a hagyományos bogdándi ház életképét bemutató bogdándi nénik is — majd a már jól ismert és mindig óriási sikernek örvendő szabadtéri táncházban késő estig mozdultak a lábak.

Késő délutánra telítődött a Kossuth-kert, de a látogatók egyre csak özönlöttek —hatalmas tömeg hömpölygött a sétányokon, egyre nagyobb sorok torlódtak össze a lacikonyhák, strudlissátrak, a Bor és Pálinkautca előtt, sem az Ifjúságsziget relax-övezetében, sem a Gravel Garden hangulatos asztalainál nem lehetett már ülőhelyet kapni és kicsinek bizonyult a Humor-Nagysátor is, hiszen csoportokban álltak „ajtaja és ablakai” előtt azok, akik már nem fértek be, de nem akartak lemaradni a nevetésről. Kicsi lett hirtelen a nagyszínpadnak helyet adó domb is, alig fértek el a táncdalfesztiválok királyára, azaz Koós Jánosra és Dékány Saroltára kíváncsiak, Nagy Ferót és a Beatricét pedig még többen akarták látni. A pöttyös lelkű rocker pedig nem csak jól ismert slágereiket, de egy-egy Republic, Bikini és R-GO számmal is meglepte a közönséget. És ezzel még nem volt vége az éjszakának, hiszen szenzációs hangulatú rockabilly bulival és show-val mutatkozott be az Elvis Presley-slágereket játszó, magyarországi Ed Philips and the Memphis Patrol.

A vasárnap reggeli és délelőtti eső átmosta kicsit a tervezett programokat, de a szatmáriak — jó szokásukhoz híven — nem hagyták magukat: esernyővel, esőkabáttal felszerelkezve érkeztek a Kossuth-kertbe, ahol zajlott az Ady Endre Társaság szervezte halászléfőző-verseny, nem maradt el hétpróbás gyermekvetélkedő sem, ahol a feladatok teljesítésével a gyerkőcök piculákat gyűjthettek, ezeket pedig a verseny végeztével ajándékokra cserélhették. Nagy sikernek örvendett a Szent György Lovagrend katonai hagyományőrző tagozatának izgalmas harci bemutatója, ismét sokan gyűltek össze a nagyszínpad előtt, előbb a szintén közkedvelt, örökifjú Aradszky László, majd a Maszkura és a Tücsökraj koncertjére.

Ide kattintva még több képet nézhet a rendezvényről!

 

Szabó Kinga Mária

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
APRÓHIRDETÉS
Állás
Gyakorlattal rendelkező sofőrt keresünk nyergesvontatóra, uniós munkára, egygazdás,...
Tovább >>>
Állás
Németországi munkalehetőség Bayern-Nürnberg környékén. Beteggondozót, házi ápolót keresünk...
Tovább >>>
SZATMÁRI NAP

Helyfoglalás
Gnome alone
Ma, 15:00
Leírás
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2

Helyfoglalás
Előzetes
Thor: Ragnarök
Ma, 16:45
A Marvel Studios új filmjében Thort pörölyétől megfosztva bebörtönzik az univerzum túlsó felén. Az idővel versenyt futva próbál visszajutni Asgardba, és megállítani a Ragnarököt; egy háborút, ami otthonának pusztulásával és az asgardi civilizáció eltűnésével járhat, és amit egy mindenható új ellenség, a könyörtelen Hela idézett elő. Először azonban túl kell élnie egy halálos gladiátorviadalt, amelyben ellenfele korábbi szövetségese és szintén a Bosszúállók tagja: a hihetetlen Hulk!
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2
Elek György könyvbemutató
Ma, 17:00
Lélek és test hálószobája című könyv bemutatója.
pin Szatmári Római Katolikus Püspöki Hivatal

Helyfoglalás
Megjött apuci 2
Ma, 19:20
Brad (Will Ferrell) és Dusty (Mark Wahlberg) elérték a lehetetlent: barátok és apatársak lettek. Minden simán megy, amíg Dusty régi motoros, macsó faterja, Kurt (Mel Gibson) és Brad ultraérzékeny és érzelmes apja, Don (John Lithgow) meg nem érkeznek a karácsonyi ünnepekre. Kurtnak feltett szándéka, hogy éket verjen Dusty és Brad közé. Vajon a fiúk össze tudnak-e dolgozni, hogy bebizonyítsák Kurtnak, hogy működik a modern nevelésük, és sikerül összehozniuk a nagy családi karácsonyt? A nagysikerű
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2
Bluescore
Ma, 20:00
Koncert
Club Poesis

Helyfoglalás
Az igazság ligája
Ma, 21:05
Bruce Wayne tudja, hogy nem vonulhat vissza. A világnak szüksége van rá, és a hozzá hasonlókra, mert különben védtelen. Új szövetségese, Diane Prince segítségével csapatot toboroz. Ehhez hasonló nem történt még soha: Batman és Wonder Woman mellé felsorakozik egy csapat metahumán: Aquaman, Cyborg és Flash. És amikor végre összefognak, rá kell jönniük, hogy talán még az ő egyesített erejük is kevés. Lassúak voltak. A Földet fenyegető katasztrófa már nagyon közel jár, és elképesztő hatalommal bír.
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Szoktál-e adventi koszorút készíteni?
Igen, minden évben közösen készítünk adventi koszorút
Nem készítek, inkább megveszem az üzletből
Megvan tavalyról ezért nem készítek/vásárolok újat
Nincs adventi koszorúnk
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
SEBESSÉGMÉRÉS
  • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
  • Az összes megtekintése
    Radarok Szatmár megyében
    (2017. november 23.)


    KONYHA
    Hozzávalók: 1 db sütőtök, 2–3 db cékla, olívaolaj, só, bors, 1 nagy marék dió, frissen reszelt szerecsendió, 4 szelet ...