Pártszékházi körkép, urnazárás után
Utoljára módositva: 2014-11-03 08:30:39

Csak a pontos számadatok ismeretében nyilvánít véleményt az RMDSZ, furcsa öröm ülte meg a PSD-t. Elégedetlenséget tapasztaltunk az EMNP-nél és bizakodó hangulat fogadott az ACL-nél.

Javában zajlik az összesítés

A Romániai Magyar Demokrata Szövetség székházában 23 órakor nagy volt a sürgés-forgás, egymás után érkeznek a szavazóházi biztosok, egyeztetik a számadatokat. A nem végleges eredményeket Pataki Csaba szenátor így véleményezte: „Az első két helyezett kiléte eddig sem volt igazán kérdéses. Ami Kelemen Hunort illeti, a becsléseink pontosak voltak, most már csak az a kérdés, hogy a pontos számadatok mit mutatnak. Ha elértük a 4–4,5 százalékot, akkor azt jelenti, hogy jól dolgoztunk. Az első fordulóban az erőnket kellett megmutassuk, a második fordulót pedig több megyei és országos szintű egyeztetés is megelőzi majd. A november 6-ai Szövetségi Állandó Tanács dönt majd a politikai állásfoglalásról.” Szatmár megye helyzetében az a furcsaság, hogy egyes településeken több személy szerepel a szavazásra jogosultak listáján, mint ahányan összesen élnek az adott településen.

 

 

Nagyon visszafogottan örvendtek a szocdemek

Meglepő, majdhogynem síri csend uralkodott a Szociáldemokrata Párt székházában, pedig legalább 50–60 párttag van az épületben. Mircea Govor megyei pártelnök is gondterhelten lépett ki irodájából, s csak a fénykép kedvért húzódott mosolyra szája, ahogy helyet foglalt a hölgykoszorúban. „Az elsődleges eredmények ismeretében nagyon örvendünk — mondja, bár ez a „nagy öröm” nem nagyon érzékelhető. — A PSD fel van készülve a második fordulóra és a sikerre. Egy pillanatig sem gondolom, hogy Victor Ponta nem fog győzni. Ilyesmiről szó sem lehet! De óvatosnak kell lennünk és nagyon alaposan elő kell készítenünk a második fordulót.”

 

 

Komor EMNP, optimista ACL

Urnazárás után szavazatszámláló munka folyt az ACL-főhadiszálláson

Az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) székházában maréknyi párttag elemezte a Szilágyi Zsoltra vonatkozó siralmas exit-poll eredményeket, a Klaus Iohannist indító Keresztény-Liberális Szövetségnél (ACL) nagyszámú kampánycsapat dolgozott a szavazatszámláláson. Kiszner Csaba István, az EMNP szatmárnémeti szervezetének alelnöke elmondta, arra számítottak, hogy Szilágyi Zsolt megszerzi a leadott szavazatok 1,5–2 százalékát, az exit-pollokban mért 0,5 százalék nagy csalódás. Ennek oka a romániai magyar választók fásultsága, a távolmaradás sajnos a magyarok lakta megyékre a leginkább jellemző. Kiszner kilencvenkilenc százalékban biztos abban, hogy a második fordulóban Klaus Iohannisnak bizalmat szavazni buzdítják majd szavazóikat, de az erre biztató szavakkal a központi pártvezetés fog előállni, valószínűleg a hét közepén. A végleges stratégiáról az elkövetkező napokban fognak dönteni, ugyanekkora dől el az is, a gyenge szereplés miatt lesznek-e párton belüli változások.

Az ACL Szatmár megyei székházában ehhez képest bizakodó volt a hangulat, a jobboldali szövetséget alkotó mindkét párt megyei vezetője optimistán várja a november 16-ai második fordulót. Romeo Nicoară, a Nemzeti Liberális Párt (PNL), megyei elnöke szerint ha a második forduló jobban lesz szervezve a külhoni románok számára, biztosak lehetnek a győzelemben, hiszen nagyon sok avasi dolgozik Nyugat-Európában, akik mind Iohannisra voksolnak majd. Nicoară bízik abban, hogy Monica Macovei szavazói Klaus Iohannist támogatják majd a második fordulóban és azok a liberálisok is, akiket a Tăriceanu nevezetű „vörös komédiás” vezetett tévútra a vasárnapi szavazáson.

 

Urnazárás után szavazatszámláló munka folyt az ACL-főhadiszálláson

 

Petre Mureşan, az ACL másik társszervezetének, a Demokrata-Liberális Párt (PD-L), Szatmár megyei szervezetének elnöke úgy véli, hogy az exit-poll eredményeihez képest nagy változások lesznek a szavazatok számát illetően Iohannis javára, illetve az is meglátása, hogy kétségbeesett kampányt vitt és fog vinni a szociáldemokrata párt, mert érzi a vesztét. Mureşan konkrét kijelentést is tett, szerinte Klaus Iohannis 53 százalékkal fogja nyerni a második fordulót, mert Pontának nincs matematikai lehetősége többletszavazatokra szert tenni.

 

 

Szabó Kinga Mária

Princz Csaba

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
APRÓHIRDETÉS
Állás
Nürnberg környékén (Bayern) otthoni, 24 órás idősápolás-háztartásbeli személyek...
Tovább >>>
SZATMÁRI NAP

Helyfoglalás
Elliot, a legkisebb rénszarvas
Ma, 11:00
Leírás
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2

Helyfoglalás
Elliot, a legkisebb rénszarvas
Ma, 12:45
Leírás
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2

Helyfoglalás
Bohém rapszódia
Ma, 17:00
A Bohém rapszódia a Queen zenéjének és a banda rendkívüli énekesének kirobbanó története. Freddie Mercury fittyet hányt a sztereotípiákra és ellenszegült a konvencióknak, így vált belőle a világ egyik legkedveltebb zenésze. Tanúi lehetünk a zenekar üstökösszerű felemelkedésének meghatározó dalaik és forradalmi hangzásuk révén, Mercury féktelen életvitelének a bandára gyakorolt hatásainak, és dicső visszatérésüknek a Live Aiden, ahol a már súlyos betegséggel küzdő Mercuryval az élen a rocktörténe
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2

Helyfoglalás
Legendás állatok - Grindelwald bűntettei
Ma, 21:40
Göthe Salmander (Eddie Redmayne) szerencsére nem változik. Most is ugyanaz a kétballábas, nagy tudású varázsló, aki él-hal a legendás állatokért, és mindent megtesz értük, akár a Roxfortban jár, akár a világ más, egzotikus tájain. A varázslények iránti rajongása azonban ismét újabb kalandba sodorja: ezúttal régi szerelme, Leta Lestrange is felbukkan, de mellette vannak az első részben megismert barátai, a két csinos varázslónő, a legilimentor Queenie (Alison Sudol) és az auror Propentina (Kather
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Szerinted szükség volt-e Szatmárnémetiben plázára?
Természetesen, már ideje volt, hogy végre itt is legyen valami
Plázára igen, de ez gyenge
Mindegy, hogy van pláza vagy nincs
Felesleges, Szatmár túl kicsi hozzá
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
SEBESSÉGMÉRÉS
  • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
  • Az összes megtekintése
    Radarok Szatmár megyében
    (2018. november 18.)


    KONYHA
    Hozzávalók: 1 csomag leveles tészta, 20 dkg sütőtök, 1/2 fej lila hagyma, 10 dkg lágy kecskesajt, 5 dkg dió, ...