Pártszékházi körkép, urnazárás után
Utoljára módositva: 2014-11-03 08:30:39

Csak a pontos számadatok ismeretében nyilvánít véleményt az RMDSZ, furcsa öröm ülte meg a PSD-t. Elégedetlenséget tapasztaltunk az EMNP-nél és bizakodó hangulat fogadott az ACL-nél.

Javában zajlik az összesítés

A Romániai Magyar Demokrata Szövetség székházában 23 órakor nagy volt a sürgés-forgás, egymás után érkeznek a szavazóházi biztosok, egyeztetik a számadatokat. A nem végleges eredményeket Pataki Csaba szenátor így véleményezte: „Az első két helyezett kiléte eddig sem volt igazán kérdéses. Ami Kelemen Hunort illeti, a becsléseink pontosak voltak, most már csak az a kérdés, hogy a pontos számadatok mit mutatnak. Ha elértük a 4–4,5 százalékot, akkor azt jelenti, hogy jól dolgoztunk. Az első fordulóban az erőnket kellett megmutassuk, a második fordulót pedig több megyei és országos szintű egyeztetés is megelőzi majd. A november 6-ai Szövetségi Állandó Tanács dönt majd a politikai állásfoglalásról.” Szatmár megye helyzetében az a furcsaság, hogy egyes településeken több személy szerepel a szavazásra jogosultak listáján, mint ahányan összesen élnek az adott településen.

 

 

Nagyon visszafogottan örvendtek a szocdemek

Meglepő, majdhogynem síri csend uralkodott a Szociáldemokrata Párt székházában, pedig legalább 50–60 párttag van az épületben. Mircea Govor megyei pártelnök is gondterhelten lépett ki irodájából, s csak a fénykép kedvért húzódott mosolyra szája, ahogy helyet foglalt a hölgykoszorúban. „Az elsődleges eredmények ismeretében nagyon örvendünk — mondja, bár ez a „nagy öröm” nem nagyon érzékelhető. — A PSD fel van készülve a második fordulóra és a sikerre. Egy pillanatig sem gondolom, hogy Victor Ponta nem fog győzni. Ilyesmiről szó sem lehet! De óvatosnak kell lennünk és nagyon alaposan elő kell készítenünk a második fordulót.”

 

 

Komor EMNP, optimista ACL

Urnazárás után szavazatszámláló munka folyt az ACL-főhadiszálláson

Az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) székházában maréknyi párttag elemezte a Szilágyi Zsoltra vonatkozó siralmas exit-poll eredményeket, a Klaus Iohannist indító Keresztény-Liberális Szövetségnél (ACL) nagyszámú kampánycsapat dolgozott a szavazatszámláláson. Kiszner Csaba István, az EMNP szatmárnémeti szervezetének alelnöke elmondta, arra számítottak, hogy Szilágyi Zsolt megszerzi a leadott szavazatok 1,5–2 százalékát, az exit-pollokban mért 0,5 százalék nagy csalódás. Ennek oka a romániai magyar választók fásultsága, a távolmaradás sajnos a magyarok lakta megyékre a leginkább jellemző. Kiszner kilencvenkilenc százalékban biztos abban, hogy a második fordulóban Klaus Iohannisnak bizalmat szavazni buzdítják majd szavazóikat, de az erre biztató szavakkal a központi pártvezetés fog előállni, valószínűleg a hét közepén. A végleges stratégiáról az elkövetkező napokban fognak dönteni, ugyanekkora dől el az is, a gyenge szereplés miatt lesznek-e párton belüli változások.

Az ACL Szatmár megyei székházában ehhez képest bizakodó volt a hangulat, a jobboldali szövetséget alkotó mindkét párt megyei vezetője optimistán várja a november 16-ai második fordulót. Romeo Nicoară, a Nemzeti Liberális Párt (PNL), megyei elnöke szerint ha a második forduló jobban lesz szervezve a külhoni románok számára, biztosak lehetnek a győzelemben, hiszen nagyon sok avasi dolgozik Nyugat-Európában, akik mind Iohannisra voksolnak majd. Nicoară bízik abban, hogy Monica Macovei szavazói Klaus Iohannist támogatják majd a második fordulóban és azok a liberálisok is, akiket a Tăriceanu nevezetű „vörös komédiás” vezetett tévútra a vasárnapi szavazáson.

 

Urnazárás után szavazatszámláló munka folyt az ACL-főhadiszálláson

 

Petre Mureşan, az ACL másik társszervezetének, a Demokrata-Liberális Párt (PD-L), Szatmár megyei szervezetének elnöke úgy véli, hogy az exit-poll eredményeihez képest nagy változások lesznek a szavazatok számát illetően Iohannis javára, illetve az is meglátása, hogy kétségbeesett kampányt vitt és fog vinni a szociáldemokrata párt, mert érzi a vesztét. Mureşan konkrét kijelentést is tett, szerinte Klaus Iohannis 53 százalékkal fogja nyerni a második fordulót, mert Pontának nincs matematikai lehetősége többletszavazatokra szert tenni.

 

 

Szabó Kinga Mária

Princz Csaba

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP

Helyfoglalás
Hotel Transylvania 3. - Szörnyen rémes vakáció
Ma, 15:00
A vámpíroknál nincs ennivalóbb lény. Mavis, Drakula édes kicsi lánya például a vérét adná azért, hogy a szörnyek nyaraltatásáért a szívét is kitevő apja ebéd után végre maga is alvadhasson egy jót. Így azután különleges meglepetéssel készül: befizeti Drakulát egy szörnyen társas hajóútra, hogy egy ideig csak saját vérfagyasztó boldogságával törődjön. Az indulásnál kiderül, hogy a tervbe egy apró rög került: Drakula régi barátai is a családi kirándulás résznek tekintik magukat: Farkas, Frankenst
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2

Helyfoglalás
A Hangya és a Darázs
Ma, 16:55
A Marvel Studios új filmjében az Amerika Kapitány: Polgárháború eseményeit követően Scott Lang kénytelen viselni döntései következményeit szuperhősként és apaként egyaránt. Próbál egyensúlyozni a magánéletében és a Hangyaként reá nehezedő felelősséggel, ám mikor Hope van Dyne és Dr. Hank Pym felkeresi, újabb küldetésre indul. A Darázs személyében társat is kap, így csapatban derítenek fel súlyos titkokat a múltból.
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2

Helyfoglalás
Felhőkarcoló
Ma, 21:00
Will Sawyer (Dwayne Johnson), aki egykor az FBI túszmentő osztagát vezette, jelenleg felhőkarcolókra specializálódott biztonsági szakértőként dolgozik. Legújabb megbízása miatt Hongkongba utazik, amikor a világ legmagasabb épülete hirtelen kigyullad, és őt kiáltják ki felelősnek. Will ellen körözést adnak ki, így kell megállítania az igazi felelősöket, tisztára mosnia a nevét, és legfőként megmenteni a családját, akik az épületben rekedtek... a tűzvonal fölött.
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Mit szólsz a 2018-as világbajnokság eredményéhez?
Várható volt, megérdemeltem nyertek a franciák
A horvátok jobbak voltak
Mindegy volt, ki nyeri
Nem néztem a VB-t
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
HOROSZKÓP
Válassza ki csillagjegyét:
2018. július 16.
Ne mondj igent arra, amit nem akarsz. Igen, tudom, hogy ez nem az a nagy életbölcsesség, amire egy horoszkóptól vársz. Ugyanakkor ma sokan akarják rád tukmálni az akaratukat, és az érzelmi zsarolás igen sokféle formájával találkozhatsz. Ragaszkodj a saját akaratodhoz, és szelíden mondj nemet minden manipulációra.
SEBESSÉGMÉRÉS
  • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
  • Az összes megtekintése
    Radarok Szatmár megyében
    (2018. július 16.)


    KONYHA
      Hozzávalók: 1 csomag rétestészta (de leveles tésztával is jó), 10 dkg spenót, 20 dkg túró, 1 db tojás, ...