Páskándi-megemlékezés
Utoljára módositva: 2014-05-06 10:06:34

A budapesti Térszínház társulata Páskándi-darabot ad elő május 16-án, Szatmárhegyen.

 

A május 16-án, pénteken, Szatmárhegyen megrendezésre kerülő Páskándi-megemlékezés — gazdag és változatos programjával — némiképp eltér az előző évek hagyományaitól. Mind a szülőház helyén álló emléktábla megkoszorúzása, mind pedig a helység központjában található Páskándi-szobor előtti tisztelgés az eddigi hagyományokkal ellentétben két órával előbb kezdődik, és e két megszokott programpontot megelőzően, majd pedig azokat követően színházi előadások teszik emlékezetessé az ünnepséget.

Május 16-án ugyanis a Térszínház társulata látogat el a költő szülőfalujába. A budapesti színművészek déli 12 órakor a Művelődési Otthonban lépnek fel a helyi iskola tanulói, valamint az előadásra kíváncsi felnőttek előtt a Pinkó és a szegényember című mesejátékukkal.

Délután, 17 órakor ők is ott lesznek az egykori Páskándi-szülőház (Páskándi utca 27. szám) telkén, ahol az emléktábla koszorúzását megelőzően szavalatokkal idézik fel a 81 éve született Kossuth-díjas alkotó emlékét. A hely szülöttére emlékeztet Zágoni Mihály tárogatóművész, a szatmári Filharmónia tagja is, aki a Páskándi Géza által kedvelt szabadság témájú dalok egy kis csokrával kedveskedik a jelenlevőknek. Az itteni megemlékezés résztvevőit Huszti Gyula, a szatmárhegyi RMDSZ-szervezet elnöke és Muntán Antal helyettes iskolaigazgató köszönti, szatmárhegyi diákok pedig az erre az alkalomra összeállított versműsorukat mutatják be.

A költő emléke előtti főhajtás 18 órakor a községközpont Páskándi-szobor előtt folytatódik. Zágoni Mihály zenei nyitányát követően Szűcs Szabolcs polgármester és Altfatter Tamás Ferenc, Szatmár megye alprefektusa köszönti az emlékezőket, Bucz Hunor költő, a Térszínház igazgató-rendezője és Muntán Antal pedig ünnepi beszédet tart. Páskándi verseiből itt is a budapesti Térszínház művészei és a szatmárhegyi iskolások mutatnak be az eseményhez illő válogatást.

A szobor megkoszorúzásával azonban nem ér véget az idei szatmárhegyi Páskándi-megemlékezés programja. A Művelődési Otthonban 19 órára díjtalan belépéssel meghirdetett színházi esttel zárul a rendezvénysorozat. A budapesti Térszínház társulatának előadásában Páskándi Géza A vigéc című kétrészes „zord” bohózatát láthatják az érdeklődők. A darabot február 22-én vitték színre s játszották átütő sikerrel a magyar főváros közönsége előtt a márciusi színházi világnap alkalmával. Ezt a produkciójukat hozták el ajándékképpen a budapestiek Páskándi Géza szülőföldjére. Előadásukra szeretettel várják a környező települések lakóit is.

(Az immár 17. alkalommal megrendezésre kerülő szatmárhegyi Páskándi-megemlékezés az Erdélyi Magyar Közművelődési Egyesület rendezvénye. Társszervezők a Páskándi Géza Baráti Társaság, Szatmárhegy Polgármesteri Hivatala, Szatmárhegy RMDSZ-szervezete és a Szatmárnémeti Kölcsey Kör. A szervezést irányítja: Muzsnay Árpád.)

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
NINCS POLL
SEBESSÉGMÉRÉS
  • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
  • Az összes megtekintése
    Radarok Szatmár megyében
    (2018. július 16.)


    KONYHA
      Hozzávalók: 1 csomag rétestészta (de leveles tésztával is jó), 10 dkg spenót, 20 dkg túró, 1 db tojás, ...