Páskándi-megemlékezés
Utoljára módositva: 2014-05-06 10:06:34

A budapesti Térszínház társulata Páskándi-darabot ad elő május 16-án, Szatmárhegyen.

 

A május 16-án, pénteken, Szatmárhegyen megrendezésre kerülő Páskándi-megemlékezés — gazdag és változatos programjával — némiképp eltér az előző évek hagyományaitól. Mind a szülőház helyén álló emléktábla megkoszorúzása, mind pedig a helység központjában található Páskándi-szobor előtti tisztelgés az eddigi hagyományokkal ellentétben két órával előbb kezdődik, és e két megszokott programpontot megelőzően, majd pedig azokat követően színházi előadások teszik emlékezetessé az ünnepséget.

Május 16-án ugyanis a Térszínház társulata látogat el a költő szülőfalujába. A budapesti színművészek déli 12 órakor a Művelődési Otthonban lépnek fel a helyi iskola tanulói, valamint az előadásra kíváncsi felnőttek előtt a Pinkó és a szegényember című mesejátékukkal.

Délután, 17 órakor ők is ott lesznek az egykori Páskándi-szülőház (Páskándi utca 27. szám) telkén, ahol az emléktábla koszorúzását megelőzően szavalatokkal idézik fel a 81 éve született Kossuth-díjas alkotó emlékét. A hely szülöttére emlékeztet Zágoni Mihály tárogatóművész, a szatmári Filharmónia tagja is, aki a Páskándi Géza által kedvelt szabadság témájú dalok egy kis csokrával kedveskedik a jelenlevőknek. Az itteni megemlékezés résztvevőit Huszti Gyula, a szatmárhegyi RMDSZ-szervezet elnöke és Muntán Antal helyettes iskolaigazgató köszönti, szatmárhegyi diákok pedig az erre az alkalomra összeállított versműsorukat mutatják be.

A költő emléke előtti főhajtás 18 órakor a községközpont Páskándi-szobor előtt folytatódik. Zágoni Mihály zenei nyitányát követően Szűcs Szabolcs polgármester és Altfatter Tamás Ferenc, Szatmár megye alprefektusa köszönti az emlékezőket, Bucz Hunor költő, a Térszínház igazgató-rendezője és Muntán Antal pedig ünnepi beszédet tart. Páskándi verseiből itt is a budapesti Térszínház művészei és a szatmárhegyi iskolások mutatnak be az eseményhez illő válogatást.

A szobor megkoszorúzásával azonban nem ér véget az idei szatmárhegyi Páskándi-megemlékezés programja. A Művelődési Otthonban 19 órára díjtalan belépéssel meghirdetett színházi esttel zárul a rendezvénysorozat. A budapesti Térszínház társulatának előadásában Páskándi Géza A vigéc című kétrészes „zord” bohózatát láthatják az érdeklődők. A darabot február 22-én vitték színre s játszották átütő sikerrel a magyar főváros közönsége előtt a márciusi színházi világnap alkalmával. Ezt a produkciójukat hozták el ajándékképpen a budapestiek Páskándi Géza szülőföldjére. Előadásukra szeretettel várják a környező települések lakóit is.

(Az immár 17. alkalommal megrendezésre kerülő szatmárhegyi Páskándi-megemlékezés az Erdélyi Magyar Közművelődési Egyesület rendezvénye. Társszervezők a Páskándi Géza Baráti Társaság, Szatmárhegy Polgármesteri Hivatala, Szatmárhegy RMDSZ-szervezete és a Szatmárnémeti Kölcsey Kör. A szervezést irányítja: Muzsnay Árpád.)

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP

Helyfoglalás
The Disaster Artist
Ma, 20:00
Leírás
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2

Helyfoglalás
Előzetes
Nincs kiszállás
Ma, 21:55
Egy életunt biztosítási ügynök egyhangú, mindennapi ingázása hirtelen izgalmas fordulatot vesz, amikor egy titokzatos idegen leszólítja a vonaton, és arra kéri, találjon meg egy utast, még mielőtt beérnek a végállomásra. Miközben versenyt fut az idővel, hogy megoldja a rejtélyt, egy halálos terv körvonalazódik, ami veszélyezteti nemcsak saját, de utastársai életét is.
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Mit teszel szíved egészségének megóvása érdekében?
Naponta legalább 20 percert sétálok
Sok gyümölcsöt fogyasztok
Figyelek arra, hogy eleget aludjak
Megválogatom, milyen ételeket fogyasztok
Nem foglalkozom különösebben ilyesmivel
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
HOROSZKÓP
Válassza ki csillagjegyét:
2018. január 17.
Bár Ön egyébként is szereti, ha elismerik érdemeit, most olyan pozitív visszajelzéseket kap, hogy nem akar hinni a fülének és szinte zavarba jön a bókoktól.
SEBESSÉGMÉRÉS
  • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
  • Az összes megtekintése
    Radarok Szatmár megyében
    (2018. január 17.)


    KONYHA
    Hozzávalók a szufléhoz: 2 dl zsíros tej, 8 dkg darált mák, 4 dkg porcukor, 4 db vajas kifli, 2 ...