Pataki: erőnk az önkormányzatokban van
Utoljára módositva: 2020-01-21 10:33:27

Pataki Csabával, az RMDSZ Szatmár megyei szervezetének elnökével beszélgettünk arról, hogy a következő időszakban milyen feladatokkal kell szembenézniük, és melyek a prioritások ezek közül. A cél az, mutatott rá, hogy a legfelkészültebb csapattal álljanak az emberek elé.

 

— Minden negyedik évben azzal illik felvezetni a témát, hogy nehéz évnek nézünk elébe. Valóban így van?

— Azt gondolom, hogy a maga nemében minden év nehéz. De ezt csak azért mondhatom el, mert akik a közigazgatás különböző szintjein dolgozunk, akik közül vannak, akik inkább a törvényhozásban segítenek, míg a többségünk arról gondoskodik, hogy működjenek az önkormányzatok, akkor is, ha néha olyan az ország, mint egy háborgó tenger. Számunkra ezek a mindennapok, és nem azokra a találgatásokra koncentrálunk, hogy mi lesz akkor, ha előrehozott választások lesznek, vagy mi lesz akkor, ha nem. Nekünk arra kell figyelni, hogy ezekben a hónapokban is minden a lehető legjobban működjön, hiszen a fejlesztések nem várhatnak, betegek most is vannak, a szemetet el kell szállítani, a pályázati határidők nem változnak.

— Ezek a mindennapi gondok. Ebben az időszakban azonban már a háttérben is folynak az előkészületek a választásokra, igaz?

— Inkább csak felerősödtek, hiszen az RMDSZ-ben is vannak kollégák, akik már javában dolgoznak azon, hogy készen álljunk a helyhatósági választásokra. Hozzájuk folyamatosan csatlakozunk mi is, hiszen ez valóban egy kihívásokkal teli év lesz. Az elmúlt hétvégén nem csak ünnepeltünk Kolozsváron, de a Szövetségi Képviselők Tanácsa elfogadta a jelöltállítási szabályzatot, tehát pontosan tudjuk a lépéseket, így most már biztosra vehető, hogy március közepéig a helyi jelöltek csapatai is összeállnak. Nagyon sok helyen már megszülettek legalább elvi szinten a döntések, hogy ki folytatná és ki szeretné abbahagyni a munkát, így ezen döntések mögé most a jelöltállítási szabályzatnak megfelelően a helyi közösségek támogatását is meg kell szereznünk, hogy elsőként teljes önkormányzati csapatot mutathassunk be a Szatmár megyeieknek. A találgatásokkal ellentétben ez azonban nem ilyenkor kezdődik. Ezek a lépések helyi szinten már jó ideje zajlanak, sőt, szinte le sem állnak. Minden közösségi tevékenység hozzáad a folyamathoz valamit, előtérbe kerülnek új emberek, háttérbe lépnek azok, akik valamiért már nem bírják a közösség támogatását, új arcok kerülnek a szervezetbe. Ez egy komplex folyamat, amelynek célja, hogy mindenhol a legfelkészültebb csapattal álljunk az emberek elé. Talán a legjobb hasonlat az, hogy ezek a folyamatok olyanok, mint az emberi test működése, mert az, hogy nő a hajunk, vagy folyamatosan lélegzünk, az a mindennapokban nem tűnik nagy dolognak, de a háttérben millió folyamat zajlik egyidejűleg, hogy ez zökkenőmentesen megtörténhessen.

— Örülök, hogy említette a háttérmunkát. Jelenleg ezen a területen mi zajlik éppen?

— Az egyik legfontosabb háttérmunka az előző négy év kiértékelése, hiszen nem kezdhetünk bele valami újba addig, ameddig az előző ciklust le nem zártuk, méghozzá megfelelően. Ehhez pedig hozzátartozik az is, hogy tudjuk, mit vállaltunk és ebből mit értünk el. Ezen a ponton érkezik a legtöbb kritika úgyis, hát oda kell figyelnünk rá. Pontosan tudjuk, hogy mire vállalkoztunk négy évvel ezelőtt, mint ahogy azt is, hogy ebből mit sikerült elérni, és azt is, hogy milyen új feladatok jöttek közbe, amelyekre szintén sikerült megoldást találni, vagy éppen keressük a megfelelőt. Ez egy ilyen folyamat, ami soha nem áll le, de azért vannak, amelyek végére pont került, így azokat a konkrét megvalósítások közé lehet sorolni. Nemigen hiszem, hogy lenne olyan RMDSZ-es irányítású község, ahol ne tudnánk pozitív fejleményekről beszámolni, még akkor is, ha a lakosság részéről folyamatosan nő a nyomás. Ezért gondolom azt, hogy a mi közösségünk ereje az önkormányzatokban mutatkozik meg igazán. Nem azt mondom, hogy ne lenne fontos, hogy mi zajlik országos szinten, de a figyelmünk nagy része — kisebbségi helyzetünkből fakadóan főleg — helyi szintre kell irányuljon, mert itt tudunk nagyobb, gyorsan ható eredményeket elérni, és ezt az emberek azonnal meg is érzik. Gondoljunk csak arra, hogy mit jelent az, ha leaszfaltozott úton tudnak menni, vagy óvoda épül a településen, és megfelelő körülmények között, biztonságban tudhatják a gyermekeiket. Az RMDSZ számára tehát ez a kiemelten fontos terület.

— Ha már a lakosságnál tartunk, akkor azonnal felmerül a kérdés, hogy a lakosok mennyire elégedettek a munkájukkal.

— Azt jelenleg, ahogy az összes többi párt, csak elméleti szinten tudjuk, a visszajelzések alapján, de konkrétan a munkánkat a választáson értékelik majd a lakosok. Az elmúlt évben messzemenően támogatásukról biztosítottak két, helyi szinten közvetlen téttel nem rendelkező választáson minket, az RMDSZ-t a Szatmár megyei lakosok. Ez jó lehetőségeket sejtet, azt mutatja, hogy a munkánk, a helyi emberek tevékenységének megítélése összességében jó. Ám mindenkinek azt üzenem, hogy nem csak ezen az egyetlen napon lehet dönteni arról, hogy mi legyen a falu vagy a község, a kisváros és a megyeszékhely sorsa. Mi nyitottak vagyunk. Az elmúlt harminc évben sokszor voltunk képesek fiatalítani, új embereket bevonni az önkormányzatok szintjén is, mert mi arra törekszünk, hogy a lehető legnyitottabb legyen minden szinten a döntéshozatal, és éppen ezért igyekszünk mindig minél több embert bevonni ebbe.

— Mi a céljuk a közelgő önkormányzati választáson?

— Mindenképpen meg akarjuk tartani azokat a pozíciókat, amelyek az elmúlt négy vagy több évben is a mieink voltak. Látjuk, érezzük, hogy elnyertük a közösség bizalmát, még akkor is, ha mindig vannak kritikus hangok. Mi ezeket halljuk, és ha eléggé együttműködő az, aki kritikát fogalmaz meg felénk, akkor a módját is megtaláljuk annak, hogy beépítsük a javaslatokat a gyakorlatba. Vannak azonban olyan települések is, ahol bár a bizalom megvan felénk, sikerült megszerezni vagy visszanyerni, de még nem mi vezetjük a hivatalt, akkor ez ott megtörténjen. Látják mások is, hogy minket nem az érdekel, hogy mikor lesz a választás, melyik napra esik majd pontosan, nem az alkotmányossági vita köti le a figyelmünket, nem azon gondolkodunk, hogy spekulációkat gyártsunk az előrehozott választással kapcsolatban, mi a feladatainkra koncentrálunk, mert tudjuk, hogy a lakosság beleunt a meddő vitákba, járható utakat, biztonságos közlekedést, élhető Szatmár megyét akar, és mi ezt adjuk meg neki a munkánk révén.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
 • Nincs kapcsolodó cikk
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
NINCS POLL
SEBESSÉGMÉRÉS
 • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
 • Az összes megtekintése
  Radarok Szatmár megyében
  (2020. február 29.)


  KONYHA
  Hozzávalók: 50 dkg liszt, 10 dkg vaj, 2 db tojás, 2 dl tej, 2,5 dkg friss élesztő, 10 dkg ...