Pedáloztak a könyvtárakért
Utoljára módositva: 2018-09-24 08:25:49

Rendhagyó biciklis túrát tartott szombaton a Szatmár Megyei Könyvtár, ez alkalommal nem a városon belüli körúttal, hanem Vetésig biciklizéssel reklámozták a könyvesházakat és az olvasást.

Szombat reggel a megyei könyvtár egyik szatmárnémeti, a 16-os lakótelepen lévő fiókja elől indultak biciklitúrára az intézmény felhívására jelentkezők, az akció célja a figyelemfelkeltés volt, hogy minél többen kezdjenek olvasni, könyvtárba járni, de emellett a környezetbarát közlekedést is népszerűsíteni kívánták. Szeptember 22. nemzetközi autómentes nap, ehhez is volt köze annak, hogy környezetbarát közlekedési eszközökkel indultak útnak, illetve ahogy az egyik könyvtáros lapunknak a helyszínen elmondta, az olvasás jelentette szellemi frissesség sportolással, testmozgással szerzett fizikai frissességgel lesz teljes. Így függ össze a biciklivel történő helyváltoztatás és a statikus tevékenységnek számító olvasás. Mintegy ötvenen indultak útnak a könyvtári kirendeltség elől, azonban útközben még csatlakoztak a kerekezőkhöz, a célban már mintegy hetven biciklist számoltak össze a szervezők.

Fél tízkor az összes bicajos megszólaltatta biciklije csengőjét, így indultak neki a Vetésig tartó mintegy nyolc kilométeres útnak, a távot a megyeszékhellyel szomszédos településig a Szamos bal parti töltésén levő bicikliúton tették meg. Vetésen Török József és a helyiek fogadták a csapatot, itt meglátogatták a Vlad-kápolnát, megnézték a vetési kulturális központ etnográfiai és képzőművészeti kiállítását, a település református templomát és természetesen a községi könyvtárat. Ebben több mint két és fél ezer regisztrált kötet közül lehet válogatni, és folyamatosan dolgoznak a már meglévő mintegy 6–8 ezer további könyv regisztrálásán. Török József polgármesteri tanácsadó szerint végül mintegy 10 ezer kötete lesz a vetési könyvtárnak, amelyek így be is töltik a kulturális központban a könyvtárnak szánt teret.

Azért lett rendhagyó az idei, sorrendben hetedik könyvtárért biciklizés, mondta el Raluca Istrate, a megyei könyvtár munkatársa, hogy a szatmárnémetieken kívül más könyvtárakat is reklámozzanak. A megyei könyvtárnak négy terme van Szatmárnémetiben, a Decebal utca 4., a Brânduşa utca 17., a Lucian Blaga sugárút 42–44. és a George Călinescu utca 51. szám alatt.

Princz Csaba

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
 • Nincs kapcsolodó cikk
APRÓHIRDETÉS
Szolgáltatás
Szállítok kavicsot, homokot, szemetet. Tel.: 0741077706.
Tovább >>>
SZATMÁRI NAP
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Szoktál-e önkénteskedni?
Igen, az iskolában kapcsolódtam be egy önkéntes programba.
Néha részt veszek önkéntes tevékenységekben, de ez eléggé rendszertelen.
Eddig még nem volt lehetőségem rá, de szívesen megtenném.
Nincs időm ilyesmire, így is alig marad szabadidőm.
Nem, az önkénteskedést nem nekem találták ki.
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
SEBESSÉGMÉRÉS
 • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
 • Az összes megtekintése
  Radarok Szatmár megyében
  (2018. október 20.)


  KONYHA
  Hozzávalók: 1 fej kelkáposzta, 15 dkg főtt sonka, 15 dkg trappista sajt. A panírozáshoz: liszt, 2 db tojás, zsemlemorzsa, ...