Pedáloztak a könyvtárakért
Utoljára módositva: 2018-09-24 08:25:49

Rendhagyó biciklis túrát tartott szombaton a Szatmár Megyei Könyvtár, ez alkalommal nem a városon belüli körúttal, hanem Vetésig biciklizéssel reklámozták a könyvesházakat és az olvasást.

Szombat reggel a megyei könyvtár egyik szatmárnémeti, a 16-os lakótelepen lévő fiókja elől indultak biciklitúrára az intézmény felhívására jelentkezők, az akció célja a figyelemfelkeltés volt, hogy minél többen kezdjenek olvasni, könyvtárba járni, de emellett a környezetbarát közlekedést is népszerűsíteni kívánták. Szeptember 22. nemzetközi autómentes nap, ehhez is volt köze annak, hogy környezetbarát közlekedési eszközökkel indultak útnak, illetve ahogy az egyik könyvtáros lapunknak a helyszínen elmondta, az olvasás jelentette szellemi frissesség sportolással, testmozgással szerzett fizikai frissességgel lesz teljes. Így függ össze a biciklivel történő helyváltoztatás és a statikus tevékenységnek számító olvasás. Mintegy ötvenen indultak útnak a könyvtári kirendeltség elől, azonban útközben még csatlakoztak a kerekezőkhöz, a célban már mintegy hetven biciklist számoltak össze a szervezők.

Fél tízkor az összes bicajos megszólaltatta biciklije csengőjét, így indultak neki a Vetésig tartó mintegy nyolc kilométeres útnak, a távot a megyeszékhellyel szomszédos településig a Szamos bal parti töltésén levő bicikliúton tették meg. Vetésen Török József és a helyiek fogadták a csapatot, itt meglátogatták a Vlad-kápolnát, megnézték a vetési kulturális központ etnográfiai és képzőművészeti kiállítását, a település református templomát és természetesen a községi könyvtárat. Ebben több mint két és fél ezer regisztrált kötet közül lehet válogatni, és folyamatosan dolgoznak a már meglévő mintegy 6–8 ezer további könyv regisztrálásán. Török József polgármesteri tanácsadó szerint végül mintegy 10 ezer kötete lesz a vetési könyvtárnak, amelyek így be is töltik a kulturális központban a könyvtárnak szánt teret.

Azért lett rendhagyó az idei, sorrendben hetedik könyvtárért biciklizés, mondta el Raluca Istrate, a megyei könyvtár munkatársa, hogy a szatmárnémetieken kívül más könyvtárakat is reklámozzanak. A megyei könyvtárnak négy terme van Szatmárnémetiben, a Decebal utca 4., a Brânduşa utca 17., a Lucian Blaga sugárút 42–44. és a George Călinescu utca 51. szám alatt.

Princz Csaba

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
 • Nincs kapcsolodó cikk
APRÓHIRDETÉS
Állás
Nürnberg környékén (Bayern) otthoni, 24 órás idősápolás-háztartásbeli személyek...
Tovább >>>
SZATMÁRI NAP
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Milyen karácsonyi ajándékokat részesítesz előnyben?
Általában élményt adok ajándékba
A hasznos dolgokat részesítem előnyben
Ár alapján választok ajándékot, ami éppen belefér a keretbe
Mindig megkérdezem az ajándékozottat, ő mit szeretne kapni
Nem szoktam ajándékozni
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
SEBESSÉGMÉRÉS
 • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
 • Az összes megtekintése
  Radarok Szatmár megyében
  (2018. december 15.)


  KONYHA
  Hozzávalók a tésztához: 35 dkg finomliszt, 4 db tojás, 15 dkg kristálycukor, 25 dkg méz, 1 tk. szódabikarbóna, 1 ...