Pénteken nyílik meg az Afrika Expo
Utoljára módositva: 2014-01-29 10:35:32

Különleges kiállítás megnyitójára kerül sor január 31-én Nagykárolyban a Szatmár Megyei Tanács, a Szatmár Megyei Múzeum, az alárendeltségébe tartozó nagykárolyi Városi Múzeum, illetve a Kulturális, Sport- és Turisztikai Igazgatóság közös szervezésében.

 

Országos összehasonlításban is kitűnő látogatottságnak örvend a Szatmár Megyei Múzeum (a szatmárnémeti, tasnádi és nagykárolyi részlegeivel együtt). A tavalyi évben 76 000 látogatót vonzottak a különböző kiállítások, s ezek közül 36 000 személyt a Károlyi-kastélyban rendezett kiállítások érdekeltek. Hágó Attila Nándor, a nagykárolyi részleg vezetője elmondta, a céljuk az, hogy idén is tartsák ezt a szintet, sőt újabb látogatókat is bevonzzanak. Persze mindehhez jó kiállítási anyagra van szükség. Nagy segítséget jelenthet számukra a várt nézőszám elérésében az az állandó tárlat, melynek megnyitójára január 31-én, 14 órától kezdődően kerül sor. Az Afrika Expo egy nem mindennapi kiállításnak ígérkezik, amelynek anyagát Sir Dr. Pánczél Zoltán Tibor hagyta az intézményre.

Pánczél Zoltán Tibor és Nagykároly

Sir Dr. Pánczél Zoltán Tibor Szatmárnémetiben született, 1959. május 31-én, harmadik gyerekként. Édesanyja, Pánczél (Nonn) Margit révén nagykárolyi gyökerei voltak: anyai dédnagyapja Nonn Gyula nagykárolyi építész, aki a nagykárolyi Kalazanci Szent József egykori piarista rendház és gimnázium bővítését, valamint Mátészalka első emeletes épületét, a jelenlegi városi bíróság épületét tervezte.

Pánczél iskolai tanulmányait a szatmárnémeti Rákóczi Ferenc iskolában kezdte, majd az akkori Magyar Líceum diákjaként érettségizett 1978-ban. Rendező és szervező tehetsége már az iskolában megmutatkozott. A Temesvári Műszaki Egyetemen építészmérnöki karon végzett. Bár soha nem maradt hűtlen szülővárosához, Temesváron élte le életét. 2001-ben átvette a Fornetti Románia cég vezetését. Menedzselése alatt sikerült a Temes megyei Hodonyban mindössze száz nap alatt üzemkész gyárat építeni, amely 600 embernek adott munkát.

A Romániai Magyar Üzleti Egyesület (RMÜE) alapító tagja volt. 2009-ben kinevezték Magyarország temesvári tiszteletbeli konzuljává. Ebben a minőségében Temes, Krassó-Szörény, Hunyad, Gorj és Mehedinti megyékben képviselte és segítette a magyar állampolgárok érdekeit. Fáradhatatlan gazdaságfejlesztő és közösségépítő vezetőként a magyar-román kapcsolatokat s különösen a romániai magyarságot szolgálta.

Elkötelezett támogatója volt a magyarországi Tisztelet Társaságnak, amelytől tevékenysége elismeréséül megkapta a Rózsa Díjat. Bár a polgári életben nem használta, de megillette a Sir megszólítás, hiszen a Jeruzsálemi Szent János Szuverén Máltai Lovagrend Autonóm Perjelségek Szövetsége nagykereszt lovagja, valamint a rendi állam gazdasági minisztere volt.

Élete során beutazta a világot, Új-Zélandtól New Yorkig, Kínától Dél-Afrikáig. Ismerősei körében híres volt fénykép- és filmgyűjteménye. Dédnagyapja, Nonn Gyula nyomdokait követve, aki a nagykárolyi vadásztársaságot alapította, már ifjú korában a vadászat szerelmesévé vált. Gazdag trófea- és fegyvergyűjteményét sok vendég megcsodálhatta Temesfőn, ahová szívesen vonult vissza feltöltődni.

Sir. Dr. Pánczél Zoltán Tibor 2013. január 28-án hunyt el Temesváron. A temetési szertatást a budapesti Szent István Bazilikában tartották, a gyászbeszédet gyermekkori barátja és egykori osztálytársa, Nm. és Ft. Schönberger Jenő megyéspüspök mondta el. A budapesti Fiumei úti temetőben helyezték el végső nyugalomra, 2013. február 16-án.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Várod már a tavaszt?
Természetesen várom
Várom, de még messze van
Máris tavasz?
Nem szeretem a tavaszt
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
SEBESSÉGMÉRÉS
  • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
  • Az összes megtekintése
    Radarok Szatmár megyében
    (2018. február 19.)


    KONYHA
    Hozzávalók: 25 dkg csicseriborsó, 1 l zöldségleves-alaplé, 2 db burgonya, 1 szál póréhagyma, 2 gerezd fokhagyma, olívaolaj, só, bors, ...