Pénzbe kerül a zajszintmérés
Utoljára módositva: 2014-07-30 11:34:29

Aki szakszerűen akar fellépni a csendháborítók ellen és hivatalos mérési adatokat is szeretne az elszenvedett zajszennyezésről, annak a zsebébe kell nyúlnia, igaz nem túl mélyre.

 

Ha beltérben zavar a zaj, akkor a közegészségügyi hatóságot, ha a szabad ég alatt, akkor a környezetvédelmi igazgatóságot kell kihívni az esethez, előbbi a 0261 768 102-es, utóbbi a 0261 736 003-as számon érhető el. Mérésmentes közbelépést igénylőknek opció lehet a szatmárnémeti városi rendőrséget értesíteni — ha megyeszékhelyi esetről van szó —, az Universului sétányon székelő városi közrendi hatóság éjjel-nappal hívható ügyfélszolgálatának száma 0261 727 020. A városi rendőrség nem decibel-mérővel küldi majd a kollégát a helyszínre, hanem a rendelkezésre álló, legkevésbé hivatalos mérőeszközt használja majd: a fülét. Azonban ha a hatósági személy is úgy gondolja, hogy indokolatlan és zavaróan erős a hang, amiről szó van, akkor büntethet is, naponta akár több alkalommal is. A városi rendőrök igyekeznek először a rábeszélés eszközével hatni a hangoskodókra és ha nem megy szép szóval a csendre utasítás, akkor kerül elő a jegyzőkönyv.

Aki hivatalosan, omologált eszközzel végzett zajszintméréssel lépne fel a hangoskodók ellen, annak nem a rendőrséget kell hívnia, és csak akkor érdemes a két hatóság közül valamelyiket a helyszínre kéretnie, ha ismételt vagy hosszú ideje tartó zajszennyezésről van szó. Amennyiben az jelenti a zavaró tényezőt, hogy sír a szomszéd gyereke vagy fúrnak-faragnak az emeleten, az nem igazán állja majd meg a helyét, ha bekapcsolják a decibel-mérőt.

 

Írásban kell kérni

 

A környezetvédelmi igazgatóságnak (APM) a szabad ég alatti zajszennyezés mérésére van megbízatása, tájékoztatta lapunkat Stier Izabella, az APM Szatmár megyei monitoring osztályának vezetője, a panaszok ilyen esetekben is a megengedettnél hangosabb vendéglátóipari egységek miatt vannak. Nem jellemző, hogy ipari egységek vagy építkezések miatt érkezzenek bejelentések a környezetvédelmi hivatal ügyfélszolgálatára. Bejelentést tenni és ebben helyszíni kiszállást kérni írásban lehet, tájékoztatott Stier, a mérés elvégzésének és az ezt követő jelentés — mely más hatóságok előtt is felhasználható — kiállításának költsége 150 lej.

Írásban kell kérni a beltéri mérés elvégzését a szatmárnémeti Avram Iancu utcai közegészségügyi igazgatóságnál is, mondta el Doina Dragoş Guran igazgató, itt is érdemes megvárni, hogy ismétlődő zajkeltésről van-e szó vagy alkalmi hangoskodásról. Éjszaka is kimennek mérni, ilyenkor általában a zenét hangosabban szolgáltató kocsmára vagy diszkóra panaszkodnak, de az éjszakai csendben zavaró lehet egy nappal senkinek fel sem tűnő légkondicionáló berendezés, egy zörögve működő mélyhűtő, vagy a túl nagy autós forgalom is. A közegészségügyiek műszerével történő mérésért legkevesebb nyolcvan lejt kell fizetni, az eseteleges kiszállási díj vagy az éjszakai felár miatt ez ennél több is lehet.

A lakosság komfortszintjének és megfelelő életvitelének biztosításával foglalkozó 119/2014-es számú rendelet szerint napközben, zárt ablaknál, a lakásban nem lehet 35 decibelnél magasabb a zajszint, éjszaka (23–7 között), ugyanez 30 decibelnél nem lehet magasabb.

 

 

Princz Csaba

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
APRÓHIRDETÉS
Eladó Ház
Eladó ház Nagykároly központjában. Telefon: 0722521126.
Tovább >>>
SZATMÁRI NAP

Helyfoglalás
Tomb Raider
Ma, 18:45
A rettenthetetlen, független fiatal nő, Lara Croft kislány volt még, mikor édesapja, a különc kalandor nyomtalanul eltűnt. Most, 21 évesen, csak él bele a világba; East London nem túl bizalomgerjesztő utcáit rója biciklis futárként, miközben alig telik neki lakbérre, és alig ér oda időben a főiskolai előadásokra. Mindenáron a saját lábán kíván megállni, így nem hajlandó átvenni apja cégbirodalmának irányítását, ahogy az is szent meggyőződése, hogy Lord Croft még él. Hét év eltelte és a tényekkel
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2

Helyfoglalás
Gringo
Ma, 21:00
jóhiszemű és becsületes jenki, Harold Soyinka (David Oyelowo) látszólag egy zökkenőmentes üzleti útra indul Mexikóba. De ami a határon túl vár rá, az a legvadabb rémálmait is felülmúlja: hirtelen egy drogkartell és a kábítószer-ellenes ügyosztály kereszttüzében találja magát, és mire rádöbben, hogy sunyi kollégái bepalizták, a törvénytisztelő állampolgárból körözött bűnözővé válik. A világ egyik legveszélyesebb helyén mindenre elszánt gengszterek és morális dilemmával küzdő zsoldosok eszén kell
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Melyik a kedvenc téli sportod?
A síelés
A snowboardozás
A korcsolyázás
A szánkózás
A jégkorongozás
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
HOROSZKÓP
Válassza ki csillagjegyét:
2018. március 20.
Ha megtetszik Önnek valaki az utcán, nincs sok ideje mérlegelni, azonnal cselekednie kell. Nincs vesztenivalója, viszont tapasztalatot szerezhet!
SEBESSÉGMÉRÉS
  • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
  • Az összes megtekintése
    Radarok Szatmár megyében
    (2018. március 20.)


    KONYHA
    Hozzávalók: 1 db hagyma, 1 db karfiol, 2 db burgonya, 5 dkg vaj, 7 dl zöldségleves-alaplé, 1 db bagett, ...