Pénzbe kerül a zajszintmérés
Utoljára módositva: 2014-07-30 11:34:29

Aki szakszerűen akar fellépni a csendháborítók ellen és hivatalos mérési adatokat is szeretne az elszenvedett zajszennyezésről, annak a zsebébe kell nyúlnia, igaz nem túl mélyre.

 

Ha beltérben zavar a zaj, akkor a közegészségügyi hatóságot, ha a szabad ég alatt, akkor a környezetvédelmi igazgatóságot kell kihívni az esethez, előbbi a 0261 768 102-es, utóbbi a 0261 736 003-as számon érhető el. Mérésmentes közbelépést igénylőknek opció lehet a szatmárnémeti városi rendőrséget értesíteni — ha megyeszékhelyi esetről van szó —, az Universului sétányon székelő városi közrendi hatóság éjjel-nappal hívható ügyfélszolgálatának száma 0261 727 020. A városi rendőrség nem decibel-mérővel küldi majd a kollégát a helyszínre, hanem a rendelkezésre álló, legkevésbé hivatalos mérőeszközt használja majd: a fülét. Azonban ha a hatósági személy is úgy gondolja, hogy indokolatlan és zavaróan erős a hang, amiről szó van, akkor büntethet is, naponta akár több alkalommal is. A városi rendőrök igyekeznek először a rábeszélés eszközével hatni a hangoskodókra és ha nem megy szép szóval a csendre utasítás, akkor kerül elő a jegyzőkönyv.

Aki hivatalosan, omologált eszközzel végzett zajszintméréssel lépne fel a hangoskodók ellen, annak nem a rendőrséget kell hívnia, és csak akkor érdemes a két hatóság közül valamelyiket a helyszínre kéretnie, ha ismételt vagy hosszú ideje tartó zajszennyezésről van szó. Amennyiben az jelenti a zavaró tényezőt, hogy sír a szomszéd gyereke vagy fúrnak-faragnak az emeleten, az nem igazán állja majd meg a helyét, ha bekapcsolják a decibel-mérőt.

 

Írásban kell kérni

 

A környezetvédelmi igazgatóságnak (APM) a szabad ég alatti zajszennyezés mérésére van megbízatása, tájékoztatta lapunkat Stier Izabella, az APM Szatmár megyei monitoring osztályának vezetője, a panaszok ilyen esetekben is a megengedettnél hangosabb vendéglátóipari egységek miatt vannak. Nem jellemző, hogy ipari egységek vagy építkezések miatt érkezzenek bejelentések a környezetvédelmi hivatal ügyfélszolgálatára. Bejelentést tenni és ebben helyszíni kiszállást kérni írásban lehet, tájékoztatott Stier, a mérés elvégzésének és az ezt követő jelentés — mely más hatóságok előtt is felhasználható — kiállításának költsége 150 lej.

Írásban kell kérni a beltéri mérés elvégzését a szatmárnémeti Avram Iancu utcai közegészségügyi igazgatóságnál is, mondta el Doina Dragoş Guran igazgató, itt is érdemes megvárni, hogy ismétlődő zajkeltésről van-e szó vagy alkalmi hangoskodásról. Éjszaka is kimennek mérni, ilyenkor általában a zenét hangosabban szolgáltató kocsmára vagy diszkóra panaszkodnak, de az éjszakai csendben zavaró lehet egy nappal senkinek fel sem tűnő légkondicionáló berendezés, egy zörögve működő mélyhűtő, vagy a túl nagy autós forgalom is. A közegészségügyiek műszerével történő mérésért legkevesebb nyolcvan lejt kell fizetni, az eseteleges kiszállási díj vagy az éjszakai felár miatt ez ennél több is lehet.

A lakosság komfortszintjének és megfelelő életvitelének biztosításával foglalkozó 119/2014-es számú rendelet szerint napközben, zárt ablaknál, a lakásban nem lehet 35 decibelnél magasabb a zajszint, éjszaka (23–7 között), ugyanez 30 decibelnél nem lehet magasabb.

 

 

Princz Csaba

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP

Helyfoglalás
A védelmező 2.
Ma, 21:10
Amerikai fantasztikus thriller, akciófilm, krimi
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Milyen programok érdekelnek leginkább az idei PMN-en?
Természetesen a koncertek
A nivós színházi előadások
A hagyományőrző néptáncok, népzenei előadások
A bábszínházi előadások
A gasztronómiai programok
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
SEBESSÉGMÉRÉS
  • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
  • Az összes megtekintése
    Radarok Szatmár megyében
    (2018. július 23.)


    KONYHA
      Hozzávalók: 1 csomag rétestészta (de leveles tésztával is jó), 10 dkg spenót, 20 dkg túró, 1 db tojás, ...