Pénzbüntetést kapott a cég
Utoljára módositva: 2019-08-30 15:11:42

Helyszíni látogatást tettek a nagykárolyi Sana RA Kft.-nél a Szatmár Megyei Környezetvédelmi Ügynökség, valamint a Környezetvédelmi Őrség képviselői szerda délután.

A szakértőket Kovács Jenő nagykárolyi polgármester is elkísérte, aki elmondta, hogy bár kívülről ez nem látszott, az egykori cukorgyár területén működő, biogáz-előállítással foglalkozó cég szabadtéri lerakatában megtalálták a várost ellepő bűz forrását.

„Olyan intézmények képviselőivel látogattam ki a helyszínre, amelyeknek jogukban áll az említett céget bezáratni vagy megbüntetni mulasztásért. Amikor a Sana RA Kft. megkapta a működéséhez szükséges engedélyeket, nem volt külön kiemelve az a rész, hogy fedett helyen tárolhatja-e a felhasználandó állati eredetű hulladékot, ürüléket, vágóhidakról, állattartó farmokról származó maradványokat. Egyértelmű lenne pedig, hogy ezt az esetenként több tonnányi hulladékot fedett helyen kell tárolni. Itt ez nem történt meg, s erre léptek is az illető hatóságok. Ismételten hangsúlyoznám: megengedhetetlen, hogy ilyen formában működjön tovább ez a cég, mert ez így — a bűzön kívül — komoly fertőzésveszélyt is jelent. Belegondolni is félelmetes, miféle fertőzések indulhatnának el, ha ez a munka így menne tovább, s ezt a cég vezetőségének is be kell látnia. A helyszínen járva egyébként a cég képviselői próbálták elmagyarázni, hogy meghibásodások okán tárolták nem megfelelően a felhasználásra váró hulladékot, azonban ez akkor sem mehet így tovább. Az adott cégnek ugyanis fel kell lennie készülve az ilyen esetekre, erre nincs mentség, ez alól nincs kibúvó” — mondta a polgármester.

A Sana RA Kft.-t a Környezetvédelmi Őrség a szerdai terepszemlét követően a tegnapi nap folyamán 75 000 lejes bírsággal sújtotta.

A szakemberek a terepszemlét követően megállapították, hogy különböző meghibásodások miatt az állati maradványok feldolgozása szünetelt, s a hőségben, nem megfelelő körülmények között, a szabadban tárolt hulladék erjedni kezdett, s az ebből származó bűz lepte el a várost.

A ténymegállapítást követően az őrség emberei és a környezetvédelmi ügynökség szakértői sürgették a hiba kijavítását, ezáltal felszámolva a felgyűjtött hulladékot. Ha valamilyen oknál fogva ez nem történhet meg időben, akkor a begyűjtött hulladékot, az erre szakosodott telephelyeken meg kell semmisíteni.

Hogy a jövőben ne történjenek hasonló, a lakosságot kellemetlenül érintő incidensek a cég működését illetően, a Környezetvédelmi Őrség szakemberei betiltották a felhasználandó állati eredetű hulladékok szabadban történő felhalmozását, tárolását. Így a jövőben a Sana RA Kft. csak a célra kialakított hűtőkabinokban tárolhatja a hulladékot, egészen addig, míg sor kerül a felhasználására.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
 • Nincs kapcsolodó cikk
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
NINCS POLL
SEBESSÉGMÉRÉS
 • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
 • Az összes megtekintése
  Radarok Szatmár megyében
  (2020. április 6.)


  KONYHA
  Hozzávalók: 50 dkg liszt, 10 dkg vaj, 2 db tojás, 2 dl tej, 2,5 dkg friss élesztő, 10 dkg ...