Pénzbüntetést kapott a cég
Utoljára módositva: 2019-08-30 15:11:42

Helyszíni látogatást tettek a nagykárolyi Sana RA Kft.-nél a Szatmár Megyei Környezetvédelmi Ügynökség, valamint a Környezetvédelmi Őrség képviselői szerda délután.

A szakértőket Kovács Jenő nagykárolyi polgármester is elkísérte, aki elmondta, hogy bár kívülről ez nem látszott, az egykori cukorgyár területén működő, biogáz-előállítással foglalkozó cég szabadtéri lerakatában megtalálták a várost ellepő bűz forrását.

„Olyan intézmények képviselőivel látogattam ki a helyszínre, amelyeknek jogukban áll az említett céget bezáratni vagy megbüntetni mulasztásért. Amikor a Sana RA Kft. megkapta a működéséhez szükséges engedélyeket, nem volt külön kiemelve az a rész, hogy fedett helyen tárolhatja-e a felhasználandó állati eredetű hulladékot, ürüléket, vágóhidakról, állattartó farmokról származó maradványokat. Egyértelmű lenne pedig, hogy ezt az esetenként több tonnányi hulladékot fedett helyen kell tárolni. Itt ez nem történt meg, s erre léptek is az illető hatóságok. Ismételten hangsúlyoznám: megengedhetetlen, hogy ilyen formában működjön tovább ez a cég, mert ez így — a bűzön kívül — komoly fertőzésveszélyt is jelent. Belegondolni is félelmetes, miféle fertőzések indulhatnának el, ha ez a munka így menne tovább, s ezt a cég vezetőségének is be kell látnia. A helyszínen járva egyébként a cég képviselői próbálták elmagyarázni, hogy meghibásodások okán tárolták nem megfelelően a felhasználásra váró hulladékot, azonban ez akkor sem mehet így tovább. Az adott cégnek ugyanis fel kell lennie készülve az ilyen esetekre, erre nincs mentség, ez alól nincs kibúvó” — mondta a polgármester.

A Sana RA Kft.-t a Környezetvédelmi Őrség a szerdai terepszemlét követően a tegnapi nap folyamán 75 000 lejes bírsággal sújtotta.

A szakemberek a terepszemlét követően megállapították, hogy különböző meghibásodások miatt az állati maradványok feldolgozása szünetelt, s a hőségben, nem megfelelő körülmények között, a szabadban tárolt hulladék erjedni kezdett, s az ebből származó bűz lepte el a várost.

A ténymegállapítást követően az őrség emberei és a környezetvédelmi ügynökség szakértői sürgették a hiba kijavítását, ezáltal felszámolva a felgyűjtött hulladékot. Ha valamilyen oknál fogva ez nem történhet meg időben, akkor a begyűjtött hulladékot, az erre szakosodott telephelyeken meg kell semmisíteni.

Hogy a jövőben ne történjenek hasonló, a lakosságot kellemetlenül érintő incidensek a cég működését illetően, a Környezetvédelmi Őrség szakemberei betiltották a felhasználandó állati eredetű hulladékok szabadban történő felhalmozását, tárolását. Így a jövőben a Sana RA Kft. csak a célra kialakított hűtőkabinokban tárolhatja a hulladékot, egészen addig, míg sor kerül a felhasználására.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
 • Nincs kapcsolodó cikk
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Mit teszel szíved egészségének megóvása érdekében?
Naponta legalább 20 percert sétálok
Sok gyümölcsöt fogyasztok
Figyelek arra, hogy eleget aludjak
Megválogatom, milyen ételeket fogyasztok
Nem foglalkozom különösebben ilyesmivel
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
SEBESSÉGMÉRÉS
 • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
 • Az összes megtekintése
  Radarok Szatmár megyében
  (2019. október 17.)


  KONYHA
  Hozzávalók: 60 dkg sertéstarja, só, frissen őrölt bors, 3 ek. napraforgóolaj, 8 dkg füstölt szalonna, 2 fej vöröshagyma, 1 ...