Pénzhiány miatt álltak le a beruházások
Utoljára módositva: 2018-09-13 13:53:44

Számos munkálat vár befejezésre az év végéhez közeledve Szamosdobon, egyetlen tényező szab gátat a haladásnak: elfogyott a község pénze, a költségvetés-kiegészítésre pedig még várni kell.

Már év elején tudni lehetett, hogy számos önkormányzatnak nem lesz elég az idei évi költségvetése, ezért az augusztusi költségvetés-kiegészítésben bízva kezdték el a 2018-as évet a polgármesteri hivatalok. Hasonló helyzetben van Szamosdob is, ahol múlt héten apadt el a község büdzséje, olyannyira, hogy két évtized alatt először fordult elő, hogy nem tudták kifizetni a polgármesteri hivatal alkalmazottainak béreit.

A község több beruházást bonyolít idén, amelyeknek a soron következő, adott esetben éppen utolsó részleteit nem tudják kifizetni, így több ponton is leállt a munka. Ghetina Mihai polgármester és Bartha József alpolgármester elmondása szerint a költségvetés-kiegészítéssel várt összeg többé- kevésbé fedezne minden tartozást, a végükhöz közeledő beruházásokat mind be lehetne fejezni.

A község vezetői lapunknak elmondták, hogy mivel egyéb bevéltekkel nem igazán bővelkedik a község, főként a pályázatírás révén tudnak fejleszteni, viszont az idei évi anyagi helyzetük e tekintetben is megnehezíti a haladást.

Jelenleg több pályázat kivitelezésén is dolgoznak, például a 322-es uniós kiírás is a végéhez közelít.

Ennek révén még 2016-ban 2,5 millió eurót nyert a község, amiből tavaly sikerült is leaszfaltozni 6,9 kilométernyi utat Szamosdobon, illetve hozzáfogtak a csengerbagosi és a sándormajori kultúrotthonok részleges felújításához és a csengerbagosi after school program beindításához szükséges feltételek megteremtéséhez. Az alpolgármester elmondta, hogy ezek a beruházások mára 95%-ban el is készültek: a két kultúrotthonban beszerelték a központi fűtést, a fatüzelésű kazánokat, a klímát, felszerelték a villámhárítókat, az új csatornát a tetőkre, illetve az épületek bejáratait is felújították.

Ami az after school programot illeti, felújították a régi bagosi iskolát, viszont itt is hátravan még néhány dolog, amit az átadás előtt be kellene fejezni, azonban a kivitelező cég nem hajlandó végezni a munkával, amit az önkormányzat nem tud kifizetni.

Az alpolgármester szerint hasznos lesz az új épület: azok a gyerekek, akiknek a szülei későig dolgoznak, lesz hol elkészítsék a házi feladataikat, és jó körülmények között tölthetik el a tanórák után azt az időt, amíg a szüleik hazaérnek a munkából. Csengerbagoson csak óvodai és elemi oktatás zajlik, tehát nagyjából ötven tíz év alatti gyermek veheti majd szükség esetén igénybe az új épületben nyújtott szolgáltatásokat.

Továbbá az Országos Vidékfejlesztési Programban nyert fejlesztési csomag több pályázata során 4 millió lejjel fejleszthet a község: idén leaszfaltoztak 1,3 kilométer utat Lajosmajorban Gilvács felé, Csengerbagoson egy hidat fognak építeni a Keleti-csatornán, amely 300 hektár földterületre fog biztonságos bejárást biztosítani a mezőgazdászok nagy örömére, az új tanév során felújítanák a szamosdobi és a csengerbagosi iskolát is, sőt, a jövőben egy elkerülő utat is építenének a regionális szemétlerakó irányába.

Az elkerülő úttal kapcsolatban a község vezetői elmondták: az út a csengerbagosi úttal szemben épülne meg, egy szakaszon a legelőt szelné át, majd csatlakozna a szamosdobi úthálózathoz, ahonnan a szemétlerakathoz vezetne az út. „Nem sikerült egy olyan koncepciót megvalósítani, amely által a községen teljesen kívül esne a terelőút, de már ez is tehermentesítené a főutat, ahol naponta akár 50–60 tehergépkocsi halad el, ami sokszor torlódásokhoz vezet.

 

Jönnek az új utcanevek

 

A község pályázatok révén történő fejlesztései mellett önerőből is bonyolít beruházásokat: hamarosan elkezdik az új utcanévtáblák és házszámok felszerelését. Az ezek elkészítésével megbízott cég már elkészítette az új jelzéseket, összesen 55 oszlopra 87 utcajelzés kerül majd fel, valamint minden házra saját költségén szerelteti fel a számjelzést a polgármesteri hivatal.

A változások okán a rendőrséggel együttműködve három hét múlva elkezdődik a személyi igazolványok cseréje is. Helyben, Szamosdobon végzik majd ezt is, ezzel is könnyítve a lakosok életét, akik így nem kényszerülnek arra, hogy a megyeközpontba utazzanak a személyi igazolványuk cseréje miatt.

A polgármester elmondta, hogy a törvény előírja, hogy az utcák minden településen legyenek megnevezve, sőt, a jövőben a földgáz bevezetése során is szükséges lesz ennek tisztázása.

 

 

Bajnai Botond

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
NINCS POLL
SEBESSÉGMÉRÉS
  • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
  • Az összes megtekintése
    Radarok Szatmár megyében
    (2020. február 29.)


    KONYHA
    Hozzávalók: 50 dkg liszt, 10 dkg vaj, 2 db tojás, 2 dl tej, 2,5 dkg friss élesztő, 10 dkg ...