Pénznyelőgép a közigazgatási palota
Utoljára módositva: 2016-10-06 09:26:44

Az energetikai költségek hatékonyabbá tételéről tartanak kétnapos tanácskozást Szatmárnémetiben, s a témák sorában többek között szerepel a vidéki települések közvilágítása is.

Energetikai költségek tekintetében a szatmárnémeti közigazgatási palota valóban pénznyelőgépnek számít, hiszen a ’80-as években (’60-as évekbeli technológiával) épített, 97 méter magas és 12 000 négyzetméteres betonmonstrum „villanyszámlája” 402 953 lejre, gázszámlája 535 094 lejre rúgott tavaly, idén pedig már 254 728 lejt fizettek az áram- és 336 727 lejt a gázszolgáltatónak — ezek mellett az 50 161 lejes vízszámla szinte aprópénznek tűnik. Mindezeket Pataki Csaba tanácselnök vázolta azon az energetikai költségekről szóló tanácskozáson, amely tegnap kezdődött meg Szatmárnémetiben. „A közigazgatási palota rengeteget ‘fogyaszt’, hatalmasak az áram- és fűtésköltségek. És ez csak egy épület. Pedig energiaforrások szempontjából Szatmár megye akár autonóm is lehetne, napelemparkjaink is vannak persze, de most főleg a termálvizek nyújtotta — és kihasználatlan — lehetőségekre gondolok, melyek révén fűteni és világítani is lehet” — mondta.

 

Hatékonyabb közvilágítás vidéken

 

Az energetikai költségek hatékonyabbá tételéről tartott kétnapos tanácskozáson a témák sorában többek között szerepel a vidéki települések közvilágítása is. Norvég szakemberek ismertetik a náluk már sikeresen alkalmazott energiahatékonysági módszereket és vitatják meg a Szatmáron kiaknázható lehetőségeket az energiaköltségek csökkentése érdekében — mindezt a EGT Alap és a Norvég Alap projektje keretében. Mint azt a tanácskozásindítón Anders Stolan elmagyarázta, a két alap Norvégia, Izland és Liechtenstein, mint donor országok által létrehozott finanszírozási mechanizmus. Az említett országok bár nem tagjai az Európai Uniónak, az Európai Gazdasági Térség országai közti szolidaritás jegyében e külön támogatási alapokkal segítik — többek között energiahatékonyság, megújuló energia, zöldipari innováció, népegészségügy területén — a tagállamokat. Bár e területek közül mindegyik fontos, legnagyobb hangsúlyt az energiahatékonyságra és a költségek hatékonyabbé tételére helyezik, ugyanis erre bizonyos európai uniós direktívák is kötelezik a tagországokat. A tanácskozás során azonban nem csak norvég szakemberek számolnak be gyakorlatba ültetett tapasztalataikról, hanem szatmári polgármesterek is vázolják elképzeléseiket, terveiket: Pricsi Arthur egy kisváros, Sárközújlak, Gâman Mihály pedig egy község, Pusztadaróc polgármestereként. S hogy miért éppen ők? Mert Sárközújlak az első Szatmár megyei település, ahol már el is készítettek egy előtanulmányt. „Óriási költséget ró az önkormányzatokra a közvilágítás. Nálunk például 150 000 lejre rúg az éves villanyszámla, ennyit emészt fel a 380 darab, különféle fogyasztású égő. Az új közvilágítási rendszerben 680 égő lesz és maga a számítógép vezérelte rendszer is ‘intelligens’ lesz. A karbantartási munkálatok is kevesebbe kerülnek (jelenleg 30 000 lej körül mozog az évi átlag), ami viszont sokkal hasznosabb, hogy például be lehet állítani: éjfél vagy hajnali 1– 2 óra után halványabban világít, de amint gyalogost ‘érzékel’, azonnal erősebbre vált. Már az megéri, hogy szinte megduplázódik az égők száma, a település teljes egésze meg lesz világítva, a fogyasztás pedig kisebb lesz (30 – 35 wattos, ledes égőkről van szó). A pályázatot a Regionális Operatív Programon (POR) keresztül lehet majd benyújtani — várjuk a kiírást és bízunk benne, hogy meg fog valósulni” — magyarázta a polgármester.

Bár sok településen használnak energiatakarékos égőket, a villanyszámla magas

Pályázati lehetőségek szempontjából jóval hátrányosabb helyzetben van Găman Mihály, Pusztadaróc polgármestere, hiszen mint mondja: ötletek, elképzelések és tervékek vannak ugyan — de pályázatok nem nagyon, mert ebből a szempontból a vidéket „kihagyták”, csak a városokra fókuszáltak. A község területén lévő 650 villanyoszlop közül minden másodikon van égő, s ezekből csak 222 a korszerűbb, pontosabban tíz évnél nem idősebb, ezek felelnek meg a mai elvárásoknak. Ami azt jelenti: nagy az energiafogyasztás és kicsi a hatékonyság. „Korszerűsíteni kell az egész közvilágítási rendszert, lemaradtunk az átlagtól. Anno jó volt, sőt, nagyon is, de közben telt az idő, és most már újítani kell. Terveink természetesen vannak, távvezérléses, ‘intelligens’ rendszert szeretnénk, amely ‘észreveszi’, ha éjfél után, hajnalban már nincs nagy mozgás és forgalom az utcákon s ennek megfelelően világít, és amelybe belefoglalnánk a közvilágítás mellett az középületek díszkivilágítását is. Persze a nagy kérdés az, hogy milyen rendszer mennyibe kerül, mennyire kivitelezhető Pusztadarócon és megoldható-e a pénz beszerzése” — mondta, nem hallgatva el azt sem: a településen áthaladó nemzetközi út megvilágítása is — amely bizonyos előírásoknak meg kell feleljen — az ő költségvetésüket terheli.

Szabó Kinga Mária

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
APRÓHIRDETÉS
Állás
Németországba (Bayern, Nürnberg környékére) tapasztalt betegápolókat keresünk (nők-férfiak)...
Tovább >>>
SZATMÁRI NAP

Helyfoglalás
Robin Hood
Ma, 18:50
Felejts el mindent, amit a legendás tolvajról eddig hallottál. Azt hiszed, ismered őt, de nem is tévedhetnél nagyobbat. Robin of Loxley és egy mór harcos szilaj története ölt testet ebben a vakmerő és vagány históriában... A keresztes háború véres csatamezőin edződött nemes, Robin of Loxley (Taron Egerton) nem is sejti milyen kegyetlen és korrupt erővel kell szembenéznie, mikor visszatér angol földre, ahol a Nottingham-i seriff a szent háború ürügyén alatt teljesen kisemmizte alattvalóit. Robin
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Szoktál-e karácsonyi vásárba járni?
Természetesen, nemcsak a helyi, környékbeli vásárokba is elmegyek
A közelben lévő vásárokban szoktam nézelődni, hozzátartozik a karácsonyhoz
A helyi vásárba nézünk ki a családdal
Nem szeretem a karácsonyi vásárt
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
SEBESSÉGMÉRÉS
  • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
  • Az összes megtekintése
    Radarok Szatmár megyében
    (2018. december 19.)


    KONYHA
    Hozzávalók a tésztához: 35 dkg finomliszt, 4 db tojás, 15 dkg kristálycukor, 25 dkg méz, 1 tk. szódabikarbóna, 1 ...