Pénzt szán Nagykároly a valós integrációra
Utoljára módositva: 2019-02-13 09:54:48

Nagykárolyi tanácstagok egy bizottsága ellenőrzi majd, hogy a kórház vezetősége elegendő orvosságot szerez-e be, ugyanis úgy tudják, olykor a betegek vásárolják meg az egyes tablettákat.

A kedden megtartott rendes havi közgyűlésen a helyhatóság döntéshozói egyöntetűen megszavazták, hogy pénzt különítsenek el a hátrányos helyzetű gyerekek délutáni foglalkoztatására.

Egész pontosan három határozat foglalkozott az 1-es Számú Általános Iskolában zajló felzárkóztatási kezdeményezéssel. Ennek keretében délutáni foglalkozásokat tartanak, és napi két étkezést is biztosítanak a gyerekeknek. Minderre 50 000 lejt különített el a tanácsülés keretében a testület, amely összeget a Pro Şcoală 1 elnevezésű alapítványnak utalnak át. A pénzből a tanerők munkaidőn túli tevékenységének ellentételezését, azaz bérezését fedezik. Mint ismeretes, a helyhatóság ezenkívül biztosítja a tanulók étkeztetését is — tulajdonképpen így érik el, hogy a hátrányos körülmények között élő gyerekek ott is maradjanak ezeken a foglalkozásokon.

Egy másik határozat keretében arról döntött a testület, hogy a továbbiakban nem fedezi a városban tevékenykedő orvosok albérleti és utazási költségeit. (Előbbi esetben az érvényben lévő szerződések lejárta után, míg az ingázás esetében legtovább ebben a hónapban térítik meg a négy orvos ilyen jellegű költségét.) Kovács Jenő polgármester szót kért a döntés meghozatala előtt. Kifejtette, hogy a tanács annak idején azért döntött az ilyen jellegű kedvezmény biztosítása mellett, mert nagyon alacsonyak voltak a bérek. Időközben azonban jelentősen növekedett az orvosok fizetése, értelmezése szerint ennek szellemében már nem elvárható a helyhatóság támogatása.

A tavalyi esztendő költségvetésének végrehajtásáról is szó volt. Ennek kapcsán újfent ellentétek bontakoztak ki — az egyszemélyesre zsugorodott „ellenzék” szerint éppen csak az önfenntartásra fordított pénzt a helyhatóság, nem pedig a befektetésekre. Az egyetlen ellenszavazat ellenére a tanács jóváhagyta a büdzsévégrehajtási beszámolót. Így tett a kórház esetében is, igaz, ott jelezte pár tanácstag, hogy szükségesnek tartják konzultálni az egészségügyi intézmény vezetőségével. Mint egyikük kifejtette, a városban az a szóbeszéd járja, hogy a betegeknek maguknak kell beszerezniük a gyógyszereket, ellenben ők mint a kórház fenntartói látják, hogy lenne anyagi fedezete a vezetőségnek arra, hogy elegendő orvosságot szerezzen be. A közeljövőben személyesen kívánnak mindennek utánajárni — tudatták.

 

 

Megyeri Tamás Róbert

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Mit teszel szíved egészségének megóvása érdekében?
Naponta legalább 20 percert sétálok
Sok gyümölcsöt fogyasztok
Figyelek arra, hogy eleget aludjak
Megválogatom, milyen ételeket fogyasztok
Nem foglalkozom különösebben ilyesmivel
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
SEBESSÉGMÉRÉS
  • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
  • Az összes megtekintése
    Radarok Szatmár megyében
    (2019. október 18.)


    KONYHA
    Hozzávalók: 60 dkg sertéstarja, só, frissen őrölt bors, 3 ek. napraforgóolaj, 8 dkg füstölt szalonna, 2 fej vöröshagyma, 1 ...