Pénzt termelhetne a kastély
Utoljára módositva: 2018-02-03 17:21:21

Lejárt annak az EU-s pályázatnak az ötéves határideje, melyből megújították a Károlyi-kastélyt. Most már van lehetőség pénzt kérni az épületbe látogatóktól, erre tett javaslatot Dragoş Georgescu.

Több kényes problémát is felvet annak a lehetőségnek a gyakorlatba ültetése, hogy pénzt termeljen a nagykárolyi Károlyi-kastély, hiszen egyből felvetődik a kérdés, hogy kinek termeljen. Az épületben több intézmény is működik, úgymint a Gróf Károlyi Idegenforgalmat Népszerűsítő Alapítvány, illetve a Nagykárolyi Városi Múzeum. Már tavaly is óvatosan kezelték a kérdést, amikor felmerült, hogy a város hozzon létre egy saját múzeumot, elválva a megyei intézménytől, amelynek alegységeként működik jelenleg. A napokban megtartott tanácsülés keretében a Gróf Károlyi Alapítvány vezetője, Dragoş Georgescu állt a tanácsosok elé egy olyan javaslatcsomaggal, amely a kastélyt mint profitot termelő épületet és létesítményt helyezi előtérbe.

A javaslatcsomag első pontja arra vonatkozik, hogy a megyei múzeum által a kastélyban működtetett két kiállítás — az Afrika-expó és a kastély történetét bemutató tárlat — anyagai kerüljenek át a nagykárolyi önkormányzathoz, míg a második pont a múzeum személyzetének megújítását célozza.

A több pontból álló javaslatcsomag részeként olyan lehetőségek is felmerülnek, mint az, hogy belépőjegyhez kössék a kastély látogatását, amelynek az ára eltérő lenne: gyerekeknek, diákoknak és nyugdíjasoknak 3 lejbe, míg felnőtteknek 6 lejbe kerülne.

Esküvők szervezésére is lehetőség nyílna, igaz, ahhoz mélyebben kellene a pénztárcájába nyúlnia az ifjú párnak. Aki a lovagteremben szeretne lakodalmat, annak adott napi árfolyamon 3000 euró ellenértékét kellene kifizetnie, de ha az 58-as termet venné bérbe, az „csak” 1500 euróba kerülne.

Azok a kastélyban kiállító képzőművészek, akik értékesíteni szeretnék kiállított képeiket, ezentúl nem állíthatnának ki ingyen a kastélyban. Például egy két hétig látogatható tárlat esetén ezer lejt kellene fizetnie az adott művésznek, de ezt az összeget egy alkotása felajánlásával is kiválthatná. Itt is felmerül a kérdés, hogy lesz-e olyan profi képzőművész, aki ezt hallva szeretne majd kiállítani a kastélyban. A javaslattal kapcsolatban egyébként Putovits Tünde tanácsos is szót kért. Mint mondta, szerinte ez az elképzelés távol tartja majd a jobb képzőművészeket a kastélytól.

A Dragoş Georgescu által felvázoltak újabb kiállítások megszervezésének ötleteit is tartalmazzák, egy kávézó és egy szuvenírbolt létrehozását, amelyben leginkább helyi kézműves termékeket forgalmaznának. Utóbbi elképzelés gyakorlatba ültetésével az alapítvány egyik munkatársát, Fastus Józsefet bíznák meg.

Megnyitnák a bástyát is a látogatók előtt, természetesen ezt is belépőjegy vásárlása ellenében lehetne látogatni, továbbá itt különböző kiállítások kapnának helyet. Létrehoznának egy kiállítást, amely Karácsonyi Károly biológus természettudományi munkásságát mutatja be, valamint a Kastélylakók/Castelanii időszakát is bemutató tárlatot.

A Georgescu által felolvasott javaslatokkal kapcsolatban a későbbiekben hoznak majd döntést a nagykárolyi tanácsosok. Kovács Jenő polgármester annyit fűzött az elhangzottakhoz, hogy nem szabad elhamarkodottan dönteni, s az elhangzottak mindegyik pontját külön kell kielemezniük.

Tőtős Tímea

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
 • Nincs kapcsolodó cikk
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP

Helyfoglalás
Oh, Ramona
Ma, 21:15
Román vígjáték
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Szoktál-e méregteleníteni?
Igen, szükség van megtisztítani a szervezetet
Még nem próbáltam, de itt az ideje elkezdeni
Nem szoktam, szerintem semmi szükség rá
Mi az a méregtelenítés?
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
SEBESSÉGMÉRÉS
 • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
 • Az összes megtekintése
  Radarok Szatmár megyében
  (2019. február 15.)


  KONYHA
  Hozzávalók: 3 dkg élesztő, 3 dl tej, 1 tk. cukor, 50 dkg liszt (+ a szóráshoz), 2 tojás sárgája, ...