Pesti srác a megemlékezésen
Utoljára módositva: 2017-10-23 12:04:54

Lázáriban és Szatmárnémetiben tartottak megemlékezést tegnap, az ’56-os forradalom évfordulója alkalmából.

Ünnepi beszédekkel, szavalatokkal és énekekkel a lázári ötvenhatos emlékműnél kezdődött vasárnap délben a Szatmárnémeti Híd Egyesület által szervezett emlékműsor. A település központjában álló emlékműnél beszélt forradalmi emlékeiről Varga János „Janika” is, aki egyike volt a budapesti ötvenhatos események főszereplőinek számító pesti srácoknak, ő 16 évesen kezdett el harcolni a Corvin közben, a forradalom mára emblematikussá vált helyszínén. Ott volt azok között, akik a magyar Országház elé vonultak kikérni Nagy Imrét, és megosztotta hallgatóságával, hogy ott és akkor még senki nem hitte, hogy pár óra múlva vér fog folyni a pesti utcákon. Varga november 12-ig vett részt az akkorra utóvédharccá változott csatározásokban, röviden beszélt a túlerő ellen folytatott kétségbeesett kitörési próbálkozásaikról. A szabadságvágyat illetően máig egységes maradt magyar öntudat szellemében kijelentette: amikor Erdélyben vannak ő és még élő sorstársai, akkor úgy érzik, hogy itthon, amikor pedig hazamennek, akkor otthon vannak.

Krakkó Rudolf, az ünnepi műsor szervezője szerint ’56 nem Magyarországról és nem Romániáról szól, hanem az egyetemes szabadságról, az akkori hősök a ma generációjának jövőjéért adták vérüket, és nem önmaguk múló jelenéért.

Lengyel István, Lázári község polgármestere úgy értékelt, hogy ’56-ban az volt a legnagyobb probléma, hogy az emberek számára olyan kilátástalan helyzetet teremtő kommunista diktatúra nyomasztotta Magyarországot, amelyik soha nem tudta magának megnyerni a társadalom nagyobbik részének rokonszenvét. Az elöljáró felelevenítette Szabad István lázári forradalmár emlékét, aki a forradalom kéttucatnyi romániai elítéltjének egyike volt.

Az ünnepi beszédek között nagypeleskei és pusztadaróci fiatalok szavaltak az eseményhez illő verseket vagy énekeltek el dalokat, az ünnepi műsor végeztével pedig a résztvevők koszorúztak az ’56-os emlékműnél, és közösen elénekelték a magyar himnuszt.

A megemlékezés délután a szatmárnémeti Dinu Lipatti Filharmóniában folytatódott, ahol Besenyődi Judit szatmárnémeti tizedikes diák énekét követően Dörnyei Krisztina Lejla szoprán opera-énekesnő adott elő Kodály Zoltán által feldolgozott magyar népdalokat. A kétrészes előadás közbeni szünetben szatmári forradalmárok még élő hozzátartozói, illetve emlékük ápolói vehettek át díjakat. A Szabad István nevére kiállított post mortem kitüntetést ennek unokaöccse vette át, a szintén lázári születésű vitéz Zolcsák István nevében pedig Béres Antal lázári alpolgármestert hívták a színpadra. A díjakat az 1956-os világszövetség részéről Varga János adta át. Bemutatták a vitéz Bikfalvi György tasnádi forradalmár emlékiratait tartalmazó könyvet, az ’56-os emlékekről szóló naplót Kovács Emil Lajos méltatta. Krakkó Rudolf, az ünnepi műsor szervezője bejelentette, hogy a tatai önkormányzat jóvoltából ’56-os tematikájú könyveket fognak adományozni az elkövetkező időszakban a szatmárnémeti művészeti líceum, a Kölcsey Ferenc Főgimnázium, a Hám János Római Katolikus Teológiai Líceum, a Szatmárnémeti Református Gimnázium és a lázári Petőfi Sándor Szaklíceum könyvtárainak.

A filharmóniában zajló ünnepséget követően fáklyás menet indult a Dacia Szálló elől a Láncos-templom mögött álló Rákóczi Ferenc-szoborig, a menetelők az ’56-os forradalom és a kommunizmus áldozatainak emléke előtt tisztelegtek.

 

Princz Csaba

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Melyik a kedvenc téli sportod?
A síelés
A snowboardozás
A korcsolyázás
A szánkózás
A jégkorongozás
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
SEBESSÉGMÉRÉS
  • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
  • Az összes megtekintése
    Radarok Szatmár megyében
    (2020. január 19.)


    KONYHA
    Hozzávalók: 1 csokor újhagyma, 6 ek. olívaolaj, 1–2 szelet szikkadt kenyér, 50 dkg csirkemellfilé (darálva), 1 db tojás, só, ...