Petőfi és Júlia emlékét idézték
Utoljára módositva: 2015-09-09 09:08:34

Tegnap, Petőfi Sándor és Szendrey Júlia házasságkötésének évfordulója alkalmából ünnepi megemlékezést szervezett az Erdődi Petőfi Kör.

A résztvevőket Szakács Imre, Erdőd város alpolgármestere, az Erdődi Petőfi Kör elnöke, valamint Marius Ovidiu Duma polgármester köszöntötte, majd a Hargita megyei Barátos település fúvószenekara játszott megzenésített Petőfi-verseket. Varga Sándor színművész Petőfi Sándor Tudod, mikor először ültünk…, és Feleségem és kardom című verseit mondta el. Cucuiat Attila irányításával az erdődi iskolások idézték fel Petőfi és Júlia szerelmi történetét. A megemlékezés ünnepi szónoka Kereskényi Sándor irodalomtörténész, muzeológus volt, aki olyan kérdéseket feszegetett, mint: a költészet legyőzheti-e az életet? megteremtheti a szerelem oázisát a valóság sivatagában? Petőfi sorait elemezve éreztette a költészet erejét, kifejtve: Petőfi a szabadságnak nemcsak harcosa és költője volt, de filozófusa és esztétája is, s egyik főpapja az ehhez kapcsolódó szépségvallásnak. „Ez a religio aesthetica, a felszabadító szépség vallása — így gondol a maga szerelmére és házasságára, és így gondolunk rá mi is — mint megtaláltnak vélt tökéletességre, tündérálomra. (…) a mi feladatunk éppen a szépség eme emlékezetének életben tartása” — tette hozzá Kereskényi. Az ünnepi beszédet követően a fúvósok eljátszották a Szózatot, majd a résztvevők levonultak az obeliszkhez, ahol koszorúk elhelyezésével emlékeztek meg Petőfi és Júlia házasságkötéséről. Az ünnepségen Erdőd magyarországi testvértelepülései is képviseltették magukat, jelen volt egy-egy küldöttség Napkorról, Szakolyról valamint Nagyecsedről.

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
APRÓHIRDETÉS
Állás
Nürnberg környékén (Bayern) otthoni, 24 órás idősápolás-háztartásbeli személyek...
Tovább >>>
SZATMÁRI NAP

Helyfoglalás
Legendás állatok - Grindelwald bűntettei
Ma, 21:30
Göthe Salmander (Eddie Redmayne) szerencsére nem változik. Most is ugyanaz a kétballábas, nagy tudású varázsló, aki él-hal a legendás állatokért, és mindent megtesz értük, akár a Roxfortban jár, akár a világ más, egzotikus tájain. A varázslények iránti rajongása azonban ismét újabb kalandba sodorja: ezúttal régi szerelme, Leta Lestrange is felbukkan, de mellette vannak az első részben megismert barátai, a két csinos varázslónő, a legilimentor Queenie (Alison Sudol) és az auror Propentina (Kather
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Szerinted szükség volt-e Szatmárnémetiben plázára?
Természetesen, már ideje volt, hogy végre itt is legyen valami
Plázára igen, de ez gyenge
Mindegy, hogy van pláza vagy nincs
Felesleges, Szatmár túl kicsi hozzá
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
SEBESSÉGMÉRÉS
  • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
  • Az összes megtekintése
    Radarok Szatmár megyében
    (2018. november 16.)


    KONYHA
    Hozzávalók: 1 csomag leveles tészta, 20 dkg sütőtök, 1/2 fej lila hagyma, 10 dkg lágy kecskesajt, 5 dkg dió, ...