Petőfi és Júlia emlékét idézték
Utoljára módositva: 2015-09-09 09:08:34

Tegnap, Petőfi Sándor és Szendrey Júlia házasságkötésének évfordulója alkalmából ünnepi megemlékezést szervezett az Erdődi Petőfi Kör.

A résztvevőket Szakács Imre, Erdőd város alpolgármestere, az Erdődi Petőfi Kör elnöke, valamint Marius Ovidiu Duma polgármester köszöntötte, majd a Hargita megyei Barátos település fúvószenekara játszott megzenésített Petőfi-verseket. Varga Sándor színművész Petőfi Sándor Tudod, mikor először ültünk…, és Feleségem és kardom című verseit mondta el. Cucuiat Attila irányításával az erdődi iskolások idézték fel Petőfi és Júlia szerelmi történetét. A megemlékezés ünnepi szónoka Kereskényi Sándor irodalomtörténész, muzeológus volt, aki olyan kérdéseket feszegetett, mint: a költészet legyőzheti-e az életet? megteremtheti a szerelem oázisát a valóság sivatagában? Petőfi sorait elemezve éreztette a költészet erejét, kifejtve: Petőfi a szabadságnak nemcsak harcosa és költője volt, de filozófusa és esztétája is, s egyik főpapja az ehhez kapcsolódó szépségvallásnak. „Ez a religio aesthetica, a felszabadító szépség vallása — így gondol a maga szerelmére és házasságára, és így gondolunk rá mi is — mint megtaláltnak vélt tökéletességre, tündérálomra. (…) a mi feladatunk éppen a szépség eme emlékezetének életben tartása” — tette hozzá Kereskényi. Az ünnepi beszédet követően a fúvósok eljátszották a Szózatot, majd a résztvevők levonultak az obeliszkhez, ahol koszorúk elhelyezésével emlékeztek meg Petőfi és Júlia házasságkötéséről. Az ünnepségen Erdőd magyarországi testvértelepülései is képviseltették magukat, jelen volt egy-egy küldöttség Napkorról, Szakolyról valamint Nagyecsedről.

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
APRÓHIRDETÉS
Állás
Németországi munkalehetőség (nő-férfi) beteggondozói munkakörben, Bayern-Nünberg környékén. Jelentkezni...
Tovább >>>
Állás
Németországi munkalehetőség (nő-férfi) beteggondozói munkakörben, Bayern-Nürnberg környékén. jelentkezni...
Tovább >>>
SZATMÁRI NAP

Helyfoglalás
Tini titánok, harcra fel! - A film
Ma, 17:00
Leírás
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2

Helyfoglalás
A kém, aki dobott engem
Ma, 18:40
Audrey (Mila Kunis) és Morgan (Kate McKinnon) a legjobb barátnők, élnek, mint hal a vízben a nyüzsgő Los Angelesben. Egészen addig, amíg ki nem derül, hogy Audrey expasija (Justin Theroux) kém, és elszánt bérgyilkosok üldözik, akik történetesen épp a csajok lakásán kötnek ki. A duó akcióba lendül, és beszáll a nemzetközi kémjátszmába, csak egy a gond: halvány lila gőzük sincs, hogy mit csinálnak. A szálak Európába vezetnek, és miközben az önjelölt Mata Harik a nyomukban lihegő gyilkosokkal próbá
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Hol nyaralsz legszívesebben?
Tengerparton
Hegyekben
City Tour-on
Ahol a pénztárca engedi
Nincs pénzem nyaralásra
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
HOROSZKÓP
Válassza ki csillagjegyét:
2018. augusztus 20.
Túl sokat beszélsz hétfőn. Mostanában egyre többet és többet beszélsz, és egyre kevesebbet cselekszel. Ez pedig oda vezethet, hogy mindenki unja a szavaidat, te magad is. Talán te magad is arra vágysz hogy a szájhősködés helyett a valódi cselekvésnek add át a helyet. Ma tedd meg azt, amiről már régóta beszélsz és csak beszélsz.
SEBESSÉGMÉRÉS
  • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
  • Az összes megtekintése
    Radarok Szatmár megyében
    (2018. augusztus 20.)


    KONYHA
    Hozzávalók: 1/2 csomag leveles tészta, 50 dkg csiperke gomba, 30 dkg füstölt kolbász, 2 gerezd fokhagyma, 6 dl tej, ...