Petőfi és Júlia emlékét idézték
Utoljára módositva: 2015-09-09 09:08:34

Tegnap, Petőfi Sándor és Szendrey Júlia házasságkötésének évfordulója alkalmából ünnepi megemlékezést szervezett az Erdődi Petőfi Kör.

A résztvevőket Szakács Imre, Erdőd város alpolgármestere, az Erdődi Petőfi Kör elnöke, valamint Marius Ovidiu Duma polgármester köszöntötte, majd a Hargita megyei Barátos település fúvószenekara játszott megzenésített Petőfi-verseket. Varga Sándor színművész Petőfi Sándor Tudod, mikor először ültünk…, és Feleségem és kardom című verseit mondta el. Cucuiat Attila irányításával az erdődi iskolások idézték fel Petőfi és Júlia szerelmi történetét. A megemlékezés ünnepi szónoka Kereskényi Sándor irodalomtörténész, muzeológus volt, aki olyan kérdéseket feszegetett, mint: a költészet legyőzheti-e az életet? megteremtheti a szerelem oázisát a valóság sivatagában? Petőfi sorait elemezve éreztette a költészet erejét, kifejtve: Petőfi a szabadságnak nemcsak harcosa és költője volt, de filozófusa és esztétája is, s egyik főpapja az ehhez kapcsolódó szépségvallásnak. „Ez a religio aesthetica, a felszabadító szépség vallása — így gondol a maga szerelmére és házasságára, és így gondolunk rá mi is — mint megtaláltnak vélt tökéletességre, tündérálomra. (…) a mi feladatunk éppen a szépség eme emlékezetének életben tartása” — tette hozzá Kereskényi. Az ünnepi beszédet követően a fúvósok eljátszották a Szózatot, majd a résztvevők levonultak az obeliszkhez, ahol koszorúk elhelyezésével emlékeztek meg Petőfi és Júlia házasságkötéséről. Az ünnepségen Erdőd magyarországi testvértelepülései is képviseltették magukat, jelen volt egy-egy küldöttség Napkorról, Szakolyról valamint Nagyecsedről.

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Mit tervezel a hosszúhétvégére?
Kirándulást
Strandolást
Wellness-hétvégét
Nagyakarítást
Pihenést
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
HOROSZKÓP
Válassza ki csillagjegyét:
2018. május 26.
Hagyatkozzon ma első benyomására, ha új emberekkel találkozik, ám régi ismerőseivel közös ügyeiben mindenképp használja az eszét is!
SEBESSÉGMÉRÉS
  • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
  • Az összes megtekintése
    Radarok Szatmár megyében
    (2018. május 26.)


    KONYHA
    Hozzávalók: 20 dkg étcsokoládé, 2 ek. holland kakaópor, 10 dkg vaj (+ a tepsihez), 4 db tojás, 15 dkg ...