Petőfi-megemlékezés Erdődön
Utoljára módositva: 2014-09-04 18:14:44

Az Erdődi Petőfi Kör szeptember 8-án, 17 órától szervezi meg a hagyományos Petőfi-megemlékezést a vár udvarán — tudtuk meg Szakács Imrétől, az Erdődi Petőfi Kör elnökétől. Sokan teszik fel a kérdést: miért tartják hétfőn a Petőfi-megemlékezést, hiszen vasárnap többen elmennének? Egyik ok, hogy szeptember 7-én, vasárnap lesz a Bogdándi Nemzetiségi Néptánctalálkozó, de ugyancsak vasárnap lesz a Bem-szobor avatása Koltón, ahova szintén sokan elmennek. A legfontosabb ok, amiért mindig nyolcadikán szerveznek Petőfi-megemlékezést, az nem más, mint hogy Erdődön nagyon sok római katolikus él, akik ekkor ünneplik Kisboldogasszony napját, így az erdődiek kettős ünnepet tartanak. Szeptember 8. az erdődiek számára amiatt is fontos, mert 1743-ban ezen a napon, Erdődön halt meg Károlyi Sándor. Az idei megemlékezés újdonsága, hogy az Erdődi Petőfi Kör a helyi német lakossággal közösen megkoszorúzza Károlyi Sándor szobrát, amelyet elhelyeztek ugyan a vár aljában, de nem egy igazán megfelelő helyen. Az erdődi vár felújított udvarában a Drágffy Bertalan-szobor áll, aki építtetett ugyan várat Erdődön, de azt lerombolták, ennek a helyére építtette Károlyi Sándor azt a várat, melynek romjait felújították. Az erdődiek szeretnék, ha a Károlyi-szobor felkerülne a várudvarba, hiszen ő is tett annyit Erdődért, mint a Drágffyak. A Petőfi-megemlékezésen Szakács Imre köszönti a résztvevőket, ünnepi beszédet mond Kereskényi Sándor muzeolúgus, fellépnek a helyi iskolások és a fúvószenekar, az eseményen részt vesznek Erdőd testvértelepüléseinek, a magyarországi Napkornak és Szakolynak a küldöttei is.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
 • Nincs kapcsolodó cikk
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP

Helyfoglalás
The Disaster Artist
Ma, 17:45
Leírás
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2

Helyfoglalás
Előzetes
Nincs kiszállás
Ma, 19:40
Egy életunt biztosítási ügynök egyhangú, mindennapi ingázása hirtelen izgalmas fordulatot vesz, amikor egy titokzatos idegen leszólítja a vonaton, és arra kéri, találjon meg egy utast, még mielőtt beérnek a végállomásra. Miközben versenyt fut az idővel, hogy megoldja a rejtélyt, egy halálos terv körvonalazódik, ami veszélyezteti nemcsak saját, de utastársai életét is.
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Mit teszel szíved egészségének megóvása érdekében?
Naponta legalább 20 percert sétálok
Sok gyümölcsöt fogyasztok
Figyelek arra, hogy eleget aludjak
Megválogatom, milyen ételeket fogyasztok
Nem foglalkozom különösebben ilyesmivel
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
HOROSZKÓP
Válassza ki csillagjegyét:
2018. január 18.
Környezete nem tudja eldönteni, hogy ilyen tévedhetetlenek a megérzései vagy egyszerűen csak kiváló informátorai vannak.
SEBESSÉGMÉRÉS
 • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
 • Az összes megtekintése
  Radarok Szatmár megyében
  (2018. január 18.)


  KONYHA
  Hozzávalók a szufléhoz: 2 dl zsíros tej, 8 dkg darált mák, 4 dkg porcukor, 4 db vajas kifli, 2 ...