Pezseg az élet a Rákóczinál
Utoljára módositva: 2019-07-30 09:24:39

A különböző anyagi támogatásoknak, a befektetett energiának és a fiatalok lelkesedésének köszönhetően az idei esztendő is eseménydús a Mikolai Rákóczi Kulturális Egyesület háza táján. 

A Mikolai Rákóczi Kulturális Egyesület 2014-ben alakult dr. Barabás Katalin kezdeményezése nyomán, így immár 5 éve folyik az aktív munka, melynek célja a magyar nyelv és kultúra, illetve a népi hagyományok megőrzése és továbbörökítése, elsősorban Mikolában.

Az egyesület megalakulása óta működik egy ifjúsági és gyermeknéptánccsoport Kása Zsolt oktató irányításával, átlagosan mintegy 30 résztvevővel, ugyanakkor népdalkör is az idősebb korosztály számára, 16–18 fő rendszeres részvételével, citeracsoport 8–10 fiatal számára, illetve saját könyvtárat is működtet az egyesület a közösség nagy örömére.

A Csoóri Sándor Alap támogatása jóvoltából a néptánccsoport heti rendszerességgel próbál, a táncpróbák pedig ingyenesek a gyerekek számára.

De a Csoóri Sándor Alap nem csak a néptáncoktatást teszi lehetővé a fiatalság számára, támogatása jóvoltából egyéb lehetőségeket is biztosít az egyesületnek. Tavaly 1,5 millió forintot kapott ilyen forrásból a Rákóczi Egyesület, amiből hangosítást (hangszórókat, erősítőt, keverőpultot, mikrofonokat), valamint csizmákat és cipőket vásároltak a néptáncosok számára. Idén megérkezett az újabb támogatás a Csoóri alap részéről, amely ezúttal 2 millió forinttal támogatta az egyesületi munkát. Ebből az összegből 33 rend autentikus népviseletet vásároltak a fiúk és lányok számára. Az új viseletben először június 30-án Pusztadarócon, az Ember Géza Kulturális Napokon mutatkozott be a néptánccsoport. Szintén az említett pályázat révén biztosították a június 24–30. között zajló dél-erdélyi néptánctábor útiköltségét. Az esemény helyszíne a Hátszegtől és Őraljaboldogfalvától délre, a Retyezát Nemzeti Parkban fekvő Fenyőcske Keresztyén Tábor volt, ahol az oktatást Ilonczai Zsombor református lelkipásztor, a szárazberki Hármashatár Egyesület néptánccsoportjának vezetője, koreográfusa tartotta. 2018. július 1-jétől egészen 2019. június 30-ig szintén ezen pályázat jóvoltából sikerült finanszírozni Kása Zsolt néptáncoktató tiszteletdíját és útiköltségét, ezáltal immár második éve a község fiataljai ingyenesen élvezhetik a próbákon való részvételt.

Az elkövetkező időszak is mozgalmasnak ígérkezik, hiszen az egyesület meghívást kapott az augusztus 11-i szárazberki Bocskai Napok kulturális rendezvényre, augusztus 17-én a mikolai Családi Napokon lép majd fel, illetve a Partiumi Magyar Napok rendezvénysorozat visszajáró fellépőiként idén is helyet kapnak az egyesület tagjai a rendezvény színpadán.

Augusztus 20-án Kisvárdán, a Szent István Napokon is bemutatkoznak az egyesület csoportjai, de részt vesznek szeptember 13–15. között az Erdélyi Táncháztalálkozón is, amelynek idén Székelyudvarhely lesz a helyszíne. Zárásként pedig november 11-én ismét a kisvárdaiak vendégszeretetét élvezhetik a Márton-napi mulatságon.

Ugyanakkor az év folyamán több időszakos foglalkozást is szervez az egyesület: Márton-napi kézműves-foglalkozást, március 15-én kokárdakészítést, karácsonyváró mézeskalácssütést stb.

A Csoóri Sándor Alap támogatásai mellett, a még eredményesebb működés érdekében igyekszik az egyesület más jellegű pályázatokat is kihasználni, örömmel fogadja a mikolai helyi tanács támogatását is, illetve nagyon jó kapcsolatot ápol más környékbeli kulturális egyesületekkel is.

Az egyesület legégetőbb gondja jelenleg a helyhiány: az iskola biztosít egy termet, a néptáncpróbákat itt tartják, viszont a körülmények egyre rosszabbak, a termet télen nehéz befűteni a próbákra, illetve nincs hol tárolni a népviseletet és a hangtechnikát sem. A helyzet megoldására egy mikolai ingatlan megvásárlása lenne a legcélszerűbb, amely az egyesület székházaként működne, ennek megvalósításához a magyar állam segítségét kérte legutóbb az egyesület a Kolozsvári Magyar Főkonzulátuson keresztül, válasz egyelőre nem érkezett. Viszont ettől eltekintve az egyesület virágzik, a pályázati forrásokból jól gazdálkodik, ez pedig megmutatkozik az éves eseménynaptáron és a próbákon részt vevő fiatalok és idősebbek épülésén is.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
 • Nincs kapcsolodó cikk
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
NINCS POLL
SEBESSÉGMÉRÉS
 • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
 • Az összes megtekintése
  Radarok Szatmár megyében
  (2020. február 19.)


  KONYHA
  Hozzávalók: 50 dkg liszt, 10 dkg vaj, 2 db tojás, 2 dl tej, 2,5 dkg friss élesztő, 10 dkg ...