Pezsgő pukkan, petárda robban…
Utoljára módositva: 2017-12-29 18:10:31

Az egykor a rossz szellemek elűzését célzó éjféli zajkeltés modern világunkban rossz petárdázássá torzult — tilos ugyan, de aki nem bírja ki nélküle, legalább figyelmesen durrogtasson!

Óév utolsó, új év első napja és természetesen szilveszter éjszakája valóságos „rémálom” a tűzoltók (a durranásokat kevésbé szeretők, no meg a házi kedvencek és főleg a kutyák) számára, hiszen a nagy ünneplésben figyelmetlenül vagy felelőtlenül eldobált csillagszórók, engedélyezett mini tűzijátékok és tiltott petárdák, rakéták mind-mind potenciális tűzeset- és balesetforrások. Épp ezért mind a katasztrófavédelmisek, mind a rendőrök arra kérnek mindenkit, fogadják meg tanácsaikat, és tartsák be a szabályokat a biztonságos év végi szórakozás érdekében — annál is inkább, mert borsos pénzbírsággal és bűnvádi eljárással kezdheti 2018-at, aki petárdázik, vagy más, tiltott pirotechnikai eszközökkel fűszerezi a szórakozást. Bár a rendőrök szilveszterhez közeledve egyre folyamatosabb ellenőrzéseket tartanak, és jelentős mennyiségeket foglalnak le az illegális pirotechnikai eszközökből, illetve sokan le is buknak kereskedelem (csak tegnap 6974 petárdát foglaltak le két, 14 és 16 éves szatmárnémeti, egy 19 éves egri és egy 21 éves kisgércei fiatalnál) vagy használat miatt, bárki könnyedén beszerezheti ezeket a veszélyes „játékszereket” a piaci vagy kapualji és az internetes árusok bőséges kínálatából. A hatályos jogszabályok alapján a magánszemélyeknek kizárólag az 1-es kategóriába tartozó pirotechnikai eszközöket — például csillagszórót, minifáklyát, tűzgyűrűt, gyertyát — lehet eladni, de 18 évesnél fiatalabbak, azaz kiskorúak számára ezek árusítása is szigorúan tilos! A törvény azt is szabályozza, hogy magánszemély nem használhat három grammnál nagyobb robbanótöltettel ellátott pirotechnikai eszközöket még szilveszter éjszakáján sem. A 2-es, 3-as és 4-es, valamint T1-es és T2-es vagy P2-es kategóriába tartozó felszerelések (petárda, pukkanó, illetve szikrát szóró tűzijátékok) magánszemélyeknek való eladása, de ezek használata és birtoklása is 3 hónaptól 1 évig terjedő szabadságvesztéssel büntethető.

Akik nem tudják elképzelni az évváltást pufogtatás nélkül, azok kizárólag engedéllyel rendelkező forgalmazótól vásároljanak törvényesen használható tűzijáték-termékeket, és úgy tárolják azokat, hogy a gyermekek ne férhessenek hozzájuk! Olvassák el a használati útmutatót, és mindig tartsák be az abban foglaltakat, a sérült, átnedvesedett, hibás vagy lejárt szavatosságú termékeket pedig ne használják, hiszen könnyen felrobbanhatnak! A pirotechnikai eszközök legtöbbje szabadtéri felhasználású, ezért zárt térben soha ne működtessék azokat, ne hajoljanak föléjük, figyeljenek rá, hogy ne álljanak akadályok függőleges útjukban, s győződjenek meg róla, hogy a közelben nincsenek gyúlékony anyagok — a négy emeletnél alacsonyabb épületek 50 méteres körzetében, az ennél magasabbak esetében pedig 100 méteres körzetben tilos tűzijátékozni; a magasfeszültségű elektromos berendezések és gázzal működő berendezések 500 méteres körzetében pedig bármilyen pirotechnikai eszköz használata tilos. Mint ahogy értelemszerűen szigorúan tilos gyalogosok között, a járdákon, sétányokon, a közúti forgalomban, parkoló gépkocsik között és alatt…

Noha a hatóságok (és a józan ész) minden évben figyelmeztetnek a pirotechnikai eszközökre vonatkozó előírások betartására, szilveszter napján és főleg szilveszter éjszakáján sokan használnak illegálisan beszerzett darabokat — de ha már mindenképp használják, vigyázzanak saját maguk és mások testi épségére!

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
 • Nincs kapcsolodó cikk
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP

Helyfoglalás
The Disaster Artist
Ma, 17:45
Leírás
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2

Helyfoglalás
Előzetes
Nincs kiszállás
Ma, 19:40
Egy életunt biztosítási ügynök egyhangú, mindennapi ingázása hirtelen izgalmas fordulatot vesz, amikor egy titokzatos idegen leszólítja a vonaton, és arra kéri, találjon meg egy utast, még mielőtt beérnek a végállomásra. Miközben versenyt fut az idővel, hogy megoldja a rejtélyt, egy halálos terv körvonalazódik, ami veszélyezteti nemcsak saját, de utastársai életét is.
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Mit teszel szíved egészségének megóvása érdekében?
Naponta legalább 20 percert sétálok
Sok gyümölcsöt fogyasztok
Figyelek arra, hogy eleget aludjak
Megválogatom, milyen ételeket fogyasztok
Nem foglalkozom különösebben ilyesmivel
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
HOROSZKÓP
Válassza ki csillagjegyét:
2018. január 18.
Környezete nem tudja eldönteni, hogy ilyen tévedhetetlenek a megérzései vagy egyszerűen csak kiváló informátorai vannak.
SEBESSÉGMÉRÉS
 • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
 • Az összes megtekintése
  Radarok Szatmár megyében
  (2018. január 18.)


  KONYHA
  Hozzávalók a szufléhoz: 2 dl zsíros tej, 8 dkg darált mák, 4 dkg porcukor, 4 db vajas kifli, 2 ...