Pezsgő pukkan, petárda robban…
Utoljára módositva: 2017-12-29 18:10:31

Az egykor a rossz szellemek elűzését célzó éjféli zajkeltés modern világunkban rossz petárdázássá torzult — tilos ugyan, de aki nem bírja ki nélküle, legalább figyelmesen durrogtasson!

Óév utolsó, új év első napja és természetesen szilveszter éjszakája valóságos „rémálom” a tűzoltók (a durranásokat kevésbé szeretők, no meg a házi kedvencek és főleg a kutyák) számára, hiszen a nagy ünneplésben figyelmetlenül vagy felelőtlenül eldobált csillagszórók, engedélyezett mini tűzijátékok és tiltott petárdák, rakéták mind-mind potenciális tűzeset- és balesetforrások. Épp ezért mind a katasztrófavédelmisek, mind a rendőrök arra kérnek mindenkit, fogadják meg tanácsaikat, és tartsák be a szabályokat a biztonságos év végi szórakozás érdekében — annál is inkább, mert borsos pénzbírsággal és bűnvádi eljárással kezdheti 2018-at, aki petárdázik, vagy más, tiltott pirotechnikai eszközökkel fűszerezi a szórakozást. Bár a rendőrök szilveszterhez közeledve egyre folyamatosabb ellenőrzéseket tartanak, és jelentős mennyiségeket foglalnak le az illegális pirotechnikai eszközökből, illetve sokan le is buknak kereskedelem (csak tegnap 6974 petárdát foglaltak le két, 14 és 16 éves szatmárnémeti, egy 19 éves egri és egy 21 éves kisgércei fiatalnál) vagy használat miatt, bárki könnyedén beszerezheti ezeket a veszélyes „játékszereket” a piaci vagy kapualji és az internetes árusok bőséges kínálatából. A hatályos jogszabályok alapján a magánszemélyeknek kizárólag az 1-es kategóriába tartozó pirotechnikai eszközöket — például csillagszórót, minifáklyát, tűzgyűrűt, gyertyát — lehet eladni, de 18 évesnél fiatalabbak, azaz kiskorúak számára ezek árusítása is szigorúan tilos! A törvény azt is szabályozza, hogy magánszemély nem használhat három grammnál nagyobb robbanótöltettel ellátott pirotechnikai eszközöket még szilveszter éjszakáján sem. A 2-es, 3-as és 4-es, valamint T1-es és T2-es vagy P2-es kategóriába tartozó felszerelések (petárda, pukkanó, illetve szikrát szóró tűzijátékok) magánszemélyeknek való eladása, de ezek használata és birtoklása is 3 hónaptól 1 évig terjedő szabadságvesztéssel büntethető.

Akik nem tudják elképzelni az évváltást pufogtatás nélkül, azok kizárólag engedéllyel rendelkező forgalmazótól vásároljanak törvényesen használható tűzijáték-termékeket, és úgy tárolják azokat, hogy a gyermekek ne férhessenek hozzájuk! Olvassák el a használati útmutatót, és mindig tartsák be az abban foglaltakat, a sérült, átnedvesedett, hibás vagy lejárt szavatosságú termékeket pedig ne használják, hiszen könnyen felrobbanhatnak! A pirotechnikai eszközök legtöbbje szabadtéri felhasználású, ezért zárt térben soha ne működtessék azokat, ne hajoljanak föléjük, figyeljenek rá, hogy ne álljanak akadályok függőleges útjukban, s győződjenek meg róla, hogy a közelben nincsenek gyúlékony anyagok — a négy emeletnél alacsonyabb épületek 50 méteres körzetében, az ennél magasabbak esetében pedig 100 méteres körzetben tilos tűzijátékozni; a magasfeszültségű elektromos berendezések és gázzal működő berendezések 500 méteres körzetében pedig bármilyen pirotechnikai eszköz használata tilos. Mint ahogy értelemszerűen szigorúan tilos gyalogosok között, a járdákon, sétányokon, a közúti forgalomban, parkoló gépkocsik között és alatt…

Noha a hatóságok (és a józan ész) minden évben figyelmeztetnek a pirotechnikai eszközökre vonatkozó előírások betartására, szilveszter napján és főleg szilveszter éjszakáján sokan használnak illegálisan beszerzett darabokat — de ha már mindenképp használják, vigyázzanak saját maguk és mások testi épségére!

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
 • Nincs kapcsolodó cikk
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP

Helyfoglalás
Bűbáj herceg és a nagy varázslat
Ma, 17:00
Bűbáj herceget szörnyű átok sújtja, Bűbájos kisugárzásától a királyság minden nőnemű lakója egyből beleszeret, ám mivel ez csak varázslat, képtelen megtalálni így az igaz szerelmet. És ha a 21. születésnapjáig nem lel rá az igaz szerelemre, az átok végérvényesen beteljesedik.
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2

Helyfoglalás
Örökség
Ma, 21:00
Miután Ellen, a Graham család nagymamája meghal, lánya egyre több megmagyarázhatatlan eseménnyel szembesül anyja múltjából. Minél többet fedeznek fel az elhunyt asszony életéből, annál baljósabb változások következnek be a család élő tagjainak életében. Ari Aster első nagyjátékfilmje egy család szétesésének mesterien bemutatott, lidércnyomásos látomása, bővelkedik hátborzongató jelenetekben. A családi gyász baljós, mélyen nyugtalanító események elindítója. És mi lehet a vérfagyasztó örökség?
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Figyelemmel követed-e a VB-t?
Nem kérdés, ez az év eseménye
Figyelemmel követem, de azért nem mindenáron
Ha olyan meccs van, ami érdekel, azt megnézem
Legfeljebb a társaság miatt nézek focit
Nem érdekel a foci, a VB-t sem nézem
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
HOROSZKÓP
Válassza ki csillagjegyét:
2018. június 21.
Hihetetlen belső érzékkel észreveszi saját önbecsapási kísérleteit. Igazán őszinte önmagához és ezt környezetének sokszor nehéz követnie.
SEBESSÉGMÉRÉS
 • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
 • Az összes megtekintése
  Radarok Szatmár megyében
  (2018. június 21.)


  KONYHA
    Hozzávalók: 1 csomag rétestészta (de leveles tésztával is jó), 10 dkg spenót, 20 dkg túró, 1 db tojás, ...