Philip Hammond szerint a megállapodás nélküli kilépés a Brexit-népszavazás elárulása lenne
Utoljára módositva: 2019-08-14 12:49:26

A brit európai uniós tagság megállapodás nélküli megszűnése a 2016-os Brexit-népszavazás elárulását jelentené Philip Hammond szerint. A konzervatív kormány előző pénzügyminisztere a The Times című lapban szerdán megjelent cikkében élesen bírálta Boris Johnson kormányfőt, aki szerinte próbálja elejét venni egy új megállapodás lehetőségének az EU-val azáltal, hogy a közösség számára elfogadhatatlan követeléseket támaszt.

Philip Hammond, aki nem várta meg Boris Johnson miniszterelnöki kinevezését, és még az előző kormányfőnek, Theresa Maynek benyújtotta lemondását, először nyilvánult meg a július vége óta hivatalban lévő új kormány Brexit-politikájával kapcsolatban.

A konzervatív brit napilapban közölt cikkében azt írta, a parlament “hallatni fogja a hangját”, a rendezetlen kiválás “nem történhet meg”.

A volt pénzügyminiszter szerint az arra utaló első jelek, hogy Boris Johnson kész megállapodás nélkül kivezetni az Egyesült Királyságot az Európai Unióból, “nem biztatók”. Rámutatott arra, hogy különbség van az ír-északír határ ellenőrzése visszaállításának elkerülését célzó tartalékmegoldás (backstop) módosítását kérni vagy követelni az eltörlését, ugyanúgy mint a határozott és a “pusztító” tárgyalási stílus között.

“Az emberek, akik a szálakat mozgatják ebben a kormányban, és akiket senki sem választott meg, tudják, hogy az EU nem tud és nem is fog beleegyezni” a tartalékmegoldás törlésébe a megállapodásból – fűzte hozzá szakértők szerint a július 24. óta hivatalban lévő kormányfő egyik legfőbb bizalmasára, Dominic Cummings tanácsadóra utalva.

Philip Hammond továbbá úgy vélekedett, hogy a rendezetlen Brexit az Egyesült Királyság szétesését jelentené, és egy “csökött, köldöknézegető kis Anglia” lenne helyette.

A volt miniszter szerint az igazság paródiája úgy tenni, mintha a brit európai uniós tagságról tartott 2016-os népszavazáson a kilépésre voksolók a megállapodás nélküli Brexitet támogatták volna. “A legtöbben ebben az országban – akár a bennmaradásra, akár a kiválásra szavaztak – zökkenőmentes, rendezett kilépést akarnak, amely nem okoz fennakadásokat, nem kerül munkahelyekbe, nem rontja az életszínvonalat” – írta. Hozzáfűzte, hogy a parlament pontosan tükrözi ennek a többségnek az álláspontját, és “hallatni fogja a hangját”.

Szakértők ezzel kapcsolatban emlékeztettek arra, hogy a brit törvényhozás alsóházában helyet foglaló képviselők egy csoportja bírósági úton próbálja megakadályozni, hogy a kormányfő esetleg a parlament felfüggesztésével megállapodás nélkül vezesse ki az Egyesült Királyságot az Európai Unióból a brit EU-tagság megszűnésének jelenleg érvényes október 31-i határnapján. Sokan pedig úgy vélik, hogy a rendezetlen Brexit elkerülése érdekében bizalmatlansági indítványt fognak benyújtani Boris Johnsonnal szemben a törvényhozási szünet után, szeptemberben.

Arra reagálva, hogy hírek szerint a kormányfő kész lenne a parlamenti ülésszak lezárását kezdeményezni az uralkodónál annak érdekében, hogy a képviselők ne akadályozhassák meg a megállapodás nélküli kilépést, a házelnök közölte, határozott álláspontja, hogy nem szabad akadályozni az alsóházat. A The Daily Telegraph című konzervatív brit napilap a szerdai számában idézte John Bercow-t, aki az edinburghi Fringe fesztiválon azt mondta, “minden erejével azon lesz”, hogy megakadályozzon bármiféle kezdeményezést a kormányfő részéről a parlament felfüggesztésére, amellyel a megállapodást nélküli Brexitet próbálná keresztülvinni a képviselők akarata ellenére.

Többek szerint egy ilyen megoldás veszélybe sodorná a brit alkotmányosság központi elemét, a parlament szuverenitását. Kedden Boris Johnson kormányának munkaügyi minisztere, Amber Rudd is sürgette a miniszterelnököt, hogy ne szánja rá magát egy ilyen lépésre.

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
 • Nincs kapcsolodó cikk
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Mit teszel szíved egészségének megóvása érdekében?
Naponta legalább 20 percert sétálok
Sok gyümölcsöt fogyasztok
Figyelek arra, hogy eleget aludjak
Megválogatom, milyen ételeket fogyasztok
Nem foglalkozom különösebben ilyesmivel
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
SEBESSÉGMÉRÉS
 • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
 • Az összes megtekintése
  Radarok Szatmár megyében
  (2019. október 18.)


  KONYHA
  Hozzávalók: 60 dkg sertéstarja, só, frissen őrölt bors, 3 ek. napraforgóolaj, 8 dkg füstölt szalonna, 2 fej vöröshagyma, 1 ...