Piacon a halmi földieper
Utoljára módositva: 2014-04-23 08:56:22

Tegnaptól már kapható a szatmárnémeti élelmiszerpiacokon a Halmiban termesztett földieper, jelenleg kilónként húszlejes áron. Ha lesz eső, hamarosan a nagybani árusítás is beindul.

 

Az idén a szokottnál korábban kezdődött el a földieperszezon Halmiban és környékén. Ez a meleg tavasznak köszönhető és az epertermesztők által alkalmazott új technológiáknak. Constantin Burlacu, a Halmi Epertermesztők Egyesületének vezetője szerint jelenleg öt-hatszáz hektáron termesztenek a településen epret, ahonnan az ország számos megyéjébe szállítják ezt a korán érő gyümölcsöt a felvásárlók és viszonteladók, mivel minőségileg megfelel az elvárásoknak. Régebben a Premium fajtát termesztette mindenki, ami ízben, zamatban és illatban kiváló minőségű, de szállítás közben könnyen megsérül. Miután a piac szabályozza az epertermesztést is, olyan fajták termesztésére kellett átállni, amelyek szépek, mutatósak, ugyanakkor bírják a szállítást, és több napon át megőrzik minőségüket.

 

Az első szüret

 

A halmi eperföldeken már elkezdődött a szüret

Halmiban tegnap Vasile Tripon kezdte el az eperszüretet és vitte ki áruját a piacokra. Első nap kilóját húsz lejért adta, a magas ár ellenére volt rá vevő. Tripon elmondta, hogy szülei is epertermesztők voltak, ő maga az eperföldeken nőtt fel. Jelenleg 2,5 hektáron termeszt epret, 2000-ig kis területen gazdálkodott, ekkor kezdett el terjeszkedni, 2007-től szerelt fel fóliarendszert és csepegtetőt. A fóliasátrak alá tavaly októberben ültetett ki palántákat, amelyek termését most kezdte el betakarítani. A fóliasátorban termesztett eper nagyobb hozamú, mint a szabadban termesztett, és korai érése miatt magasabb áron lehet értékesíteni. A fólia esetében kétévenként kell új telepítést végezni, a nagyobb termés mindig a második évben van. A szabadban termesztett eper későbben érik, de jobb az íze. Most nagy szükség van az esőre, ugyanis nem mindegy, hogy az esővíz éri-e a gyümölcsöt, vagy mély furatú kútból származik a víz. Ott, ahol nincs fólia, ha nem lesz eső, tönkremegy a termés, nem lesz se minőség, se mennyiség.

 

Elek György

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP

Helyfoglalás
Előzetes
Nincs kiszállás
Ma, 19:40
Egy életunt biztosítási ügynök egyhangú, mindennapi ingázása hirtelen izgalmas fordulatot vesz, amikor egy titokzatos idegen leszólítja a vonaton, és arra kéri, találjon meg egy utast, még mielőtt beérnek a végállomásra. Miközben versenyt fut az idővel, hogy megoldja a rejtélyt, egy halálos terv körvonalazódik, ami veszélyezteti nemcsak saját, de utastársai életét is.
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Mit teszel szíved egészségének megóvása érdekében?
Naponta legalább 20 percert sétálok
Sok gyümölcsöt fogyasztok
Figyelek arra, hogy eleget aludjak
Megválogatom, milyen ételeket fogyasztok
Nem foglalkozom különösebben ilyesmivel
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
HOROSZKÓP
Válassza ki csillagjegyét:
2018. január 18.
Környezete nem tudja eldönteni, hogy ilyen tévedhetetlenek a megérzései vagy egyszerűen csak kiváló informátorai vannak.
SEBESSÉGMÉRÉS
  • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
  • Az összes megtekintése
    Radarok Szatmár megyében
    (2018. január 18.)


    KONYHA
    Hozzávalók a szufléhoz: 2 dl zsíros tej, 8 dkg darált mák, 4 dkg porcukor, 4 db vajas kifli, 2 ...