Piacon a halmi földieper
Utoljára módositva: 2014-04-23 08:56:22

Tegnaptól már kapható a szatmárnémeti élelmiszerpiacokon a Halmiban termesztett földieper, jelenleg kilónként húszlejes áron. Ha lesz eső, hamarosan a nagybani árusítás is beindul.

 

Az idén a szokottnál korábban kezdődött el a földieperszezon Halmiban és környékén. Ez a meleg tavasznak köszönhető és az epertermesztők által alkalmazott új technológiáknak. Constantin Burlacu, a Halmi Epertermesztők Egyesületének vezetője szerint jelenleg öt-hatszáz hektáron termesztenek a településen epret, ahonnan az ország számos megyéjébe szállítják ezt a korán érő gyümölcsöt a felvásárlók és viszonteladók, mivel minőségileg megfelel az elvárásoknak. Régebben a Premium fajtát termesztette mindenki, ami ízben, zamatban és illatban kiváló minőségű, de szállítás közben könnyen megsérül. Miután a piac szabályozza az epertermesztést is, olyan fajták termesztésére kellett átállni, amelyek szépek, mutatósak, ugyanakkor bírják a szállítást, és több napon át megőrzik minőségüket.

 

Az első szüret

 

A halmi eperföldeken már elkezdődött a szüret

Halmiban tegnap Vasile Tripon kezdte el az eperszüretet és vitte ki áruját a piacokra. Első nap kilóját húsz lejért adta, a magas ár ellenére volt rá vevő. Tripon elmondta, hogy szülei is epertermesztők voltak, ő maga az eperföldeken nőtt fel. Jelenleg 2,5 hektáron termeszt epret, 2000-ig kis területen gazdálkodott, ekkor kezdett el terjeszkedni, 2007-től szerelt fel fóliarendszert és csepegtetőt. A fóliasátrak alá tavaly októberben ültetett ki palántákat, amelyek termését most kezdte el betakarítani. A fóliasátorban termesztett eper nagyobb hozamú, mint a szabadban termesztett, és korai érése miatt magasabb áron lehet értékesíteni. A fólia esetében kétévenként kell új telepítést végezni, a nagyobb termés mindig a második évben van. A szabadban termesztett eper későbben érik, de jobb az íze. Most nagy szükség van az esőre, ugyanis nem mindegy, hogy az esővíz éri-e a gyümölcsöt, vagy mély furatú kútból származik a víz. Ott, ahol nincs fólia, ha nem lesz eső, tönkremegy a termés, nem lesz se minőség, se mennyiség.

 

Elek György

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
APRÓHIRDETÉS
Állás
Németországi munkalehetőség Bayern-Nürnberg környékén. Beteggondozót, házi ápolót keresünk...
Tovább >>>
SZATMÁRI NAP
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Szoktál-e adventi koszorút készíteni?
Igen, minden évben közösen készítünk adventi koszorút
Nem készítek, inkább megveszem az üzletből
Megvan tavalyról ezért nem készítek/vásárolok újat
Nincs adventi koszorúnk
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
HOROSZKÓP
Válassza ki csillagjegyét:
2017. november 25.
Végre visszatért régi önbizalma! Úgy érzi, aki nem értékeli és nem ismeri fel különlegességét, vagyis nem szereti, az nem is érdemli meg Önt.
SEBESSÉGMÉRÉS
  • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
  • Az összes megtekintése
    Radarok Szatmár megyében
    (2017. november 25.)


    KONYHA
    Hozzávalók: 1 db sütőtök, 2–3 db cékla, olívaolaj, só, bors, 1 nagy marék dió, frissen reszelt szerecsendió, 4 szelet ...