Piacon a halmi földieper
Utoljára módositva: 2014-04-23 08:56:22

Tegnaptól már kapható a szatmárnémeti élelmiszerpiacokon a Halmiban termesztett földieper, jelenleg kilónként húszlejes áron. Ha lesz eső, hamarosan a nagybani árusítás is beindul.

 

Az idén a szokottnál korábban kezdődött el a földieperszezon Halmiban és környékén. Ez a meleg tavasznak köszönhető és az epertermesztők által alkalmazott új technológiáknak. Constantin Burlacu, a Halmi Epertermesztők Egyesületének vezetője szerint jelenleg öt-hatszáz hektáron termesztenek a településen epret, ahonnan az ország számos megyéjébe szállítják ezt a korán érő gyümölcsöt a felvásárlók és viszonteladók, mivel minőségileg megfelel az elvárásoknak. Régebben a Premium fajtát termesztette mindenki, ami ízben, zamatban és illatban kiváló minőségű, de szállítás közben könnyen megsérül. Miután a piac szabályozza az epertermesztést is, olyan fajták termesztésére kellett átállni, amelyek szépek, mutatósak, ugyanakkor bírják a szállítást, és több napon át megőrzik minőségüket.

 

Az első szüret

 

A halmi eperföldeken már elkezdődött a szüret

Halmiban tegnap Vasile Tripon kezdte el az eperszüretet és vitte ki áruját a piacokra. Első nap kilóját húsz lejért adta, a magas ár ellenére volt rá vevő. Tripon elmondta, hogy szülei is epertermesztők voltak, ő maga az eperföldeken nőtt fel. Jelenleg 2,5 hektáron termeszt epret, 2000-ig kis területen gazdálkodott, ekkor kezdett el terjeszkedni, 2007-től szerelt fel fóliarendszert és csepegtetőt. A fóliasátrak alá tavaly októberben ültetett ki palántákat, amelyek termését most kezdte el betakarítani. A fóliasátorban termesztett eper nagyobb hozamú, mint a szabadban termesztett, és korai érése miatt magasabb áron lehet értékesíteni. A fólia esetében kétévenként kell új telepítést végezni, a nagyobb termés mindig a második évben van. A szabadban termesztett eper későbben érik, de jobb az íze. Most nagy szükség van az esőre, ugyanis nem mindegy, hogy az esővíz éri-e a gyümölcsöt, vagy mély furatú kútból származik a víz. Ott, ahol nincs fólia, ha nem lesz eső, tönkremegy a termés, nem lesz se minőség, se mennyiség.

 

Elek György

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
APRÓHIRDETÉS
Eladó Növények
Eladó nagy étkezési burgonya nagy tételben Börvelyben, 0,70...
Tovább >>>
SZATMÁRI NAP

Helyfoglalás
Előzetes
Dzsungel-mentőakció
Ma, 15:00
A dzsungelben évek óta békesség honol, mióta Maurice, a Hatalmas tigris harcos és kis csapata tartja fenn a rendet. Egészen addig, amíg meg nem jelenik Igor, legveszedelmesebb ellenfelük, akinek egyetlen célja a világon, hogy megsemmisítse a dzsungelt. Hogy a gonosz koalát megállítsák, a kis csapatnak egyesítenie kell minden tudását és erejét, és segítségül kell hívniuk a Bajnokokat, a dzsungel legendás védelmezőit is.
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2

Helyfoglalás
Sokkal több mint testőr
Ma, 16:55
Nem könnyű a testőrök sorsa. Pláne, ha egy folyton rinyáló gyilkost kell pátyolgatniuk. A profi védelmi ügynököt (Ryan Reynolds) egy nap szokatlan küldetéssel bízzák meg: halálos ellenségét, a világ egyik leghírhedtebb és legkeresettebb bérgyilkosát (Samuel L. Jackson) kell az oltalmazó szárnyai alá vennie. Bár eddig a stukker másik végéről szagolták a puskaport, az eltökélt testőrnek és a stiklikben járatos gengszternek ezúttal össze kell fognia, hogy - lehetőleg élve - eljussanak a hágai bírós
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Melyik a kedvenc őszi italod?
Forró, citromos tea
Jó meleg kakaó
Isteni forrócsoki
Fűszeres forralt bor
Egyik sem
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
HOROSZKÓP
Válassza ki csillagjegyét:
2017. szeptember 21.
Mindenki barátságos és segítőkész ma Önnel, ami elsősorban kiegyensúlyozott és őszintén érdeklődő kisugárzásának köszönhető.
SEBESSÉGMÉRÉS
  • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
  • Az összes megtekintése
    Radarok Szatmár megyében
    (2017. szeptember 21.)


    KONYHA
    Hozzávalók: 40 dkg pulykamell, 40 dkg fusilli tészta, 1 db citrom reszelt héja és leve, 2 gerezd fokhagyma, 1 ...