Pillanatnyi öncélú érdek (II.)
Utoljára módositva: 2017-09-26 13:45:58

Több éve már, hogy folyamatosan azt halljuk: rosszul szerepelnek a nyolcadikosok a képességvizsgán, a végzősök az érettségin, de csak sejteni lehet, milyen okból szinte mindenki bejut valamilyen egyetemre vagy főiskolára. Mindenki tanul — vagy tanulni látszik —, a munkaadók pedig folyton munkaerőhiánnyal küzdenek. Nem lehet tudni, csak sejteni lehet a jelenség okát, ami kutatók szerint nem más, mint az, hogy a diplomások nagy része nem akar dolgozni, hanem olyan tisztségekre vágyik, ahol sok a pénz, de nincs felelősség és megterhelés.

A mai társadalom olyan irányba halad, hogy az embereket nem érdekli a jövő, sokkal inkább vágynak pillanatnyi élményekre, sokkal inkább kezdenek az öncélú érdekeiknek élni. A mai embernek nem reménye, érdeke, vágya, szándéka, terve, hogy a jövőbe lásson, hogy hosszú távon kötődjön valamihez, valakihez. Egyesek szerint ez azzal magyarázható, hogy az elöregedő társadalom emberéből kihal az új iránti érzék, csak azt fogadja el, amit a közvélemény-formálók megetetnek vele. Sokan érzik magukat áldozatnak, ha nem úgy alakul a sorsuk, ahogy szeretnék, gyötrődnek, hogy valahol elhibáztak valamit, vagy gyötrődnek, hogy valaki, valakik miatt válságos helyzetbe jutnak.

A pillanatnyi, öncélú érdekek, a mának és a magunknak élés vágyai kerülnek előtérbe. Itt érvényesülnek a fogyasztói társadalom elvei: elfogyasztani mindent, amit lehet, kiélvezni a még élvezhetőt.

A pillanatnyi, öncélú érdekek teszik működésképtelenné a párkapcsolatokat: pusztul az egyéni lét, ezzel párhuzamosan pusztul, elsorvad a magánélet, gyógyíthatatlan károsodást szenved a közösségi lét. Ez az a réteg, amelyik többséget alkot a társadalomban. Ennek a rétegnek a szemlélete hamarosan befolyásoló és meghatározó lesz. Megváltozik a viselkedés, a gondolkodás, az erkölcs stb., kialakul egy új magatartásforma, egy új kommunikációs szokás, és új alapokra épül a közélet, a magánélet.

Nem lehet tudni, talán még sejteni sem, hogy a nem tudásalapú diplomások milyen irányba viszik a társadalmat. Az emberiség története során sokszor volt visszalépés a fejlődésben, de mindig a tudás vezette vissza a világot a helyes útra. Igaz, ezekben a válságos időszakokban mindig háttérbe szorultak a pillanatnyi, öncélú érdekek.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
 • Nincs kapcsolodó cikk
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP

Helyfoglalás
Felhőkarcoló
Ma, 21:00
Will Sawyer (Dwayne Johnson), aki egykor az FBI túszmentő osztagát vezette, jelenleg felhőkarcolókra specializálódott biztonsági szakértőként dolgozik. Legújabb megbízása miatt Hongkongba utazik, amikor a világ legmagasabb épülete hirtelen kigyullad, és őt kiáltják ki felelősnek. Will ellen körözést adnak ki, így kell megállítania az igazi felelősöket, tisztára mosnia a nevét, és legfőként megmenteni a családját, akik az épületben rekedtek... a tűzvonal fölött.
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Mit szólsz a 2018-as világbajnokság eredményéhez?
Várható volt, megérdemeltem nyertek a franciák
A horvátok jobbak voltak
Mindegy volt, ki nyeri
Nem néztem a VB-t
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
HOROSZKÓP
Válassza ki csillagjegyét:
2018. július 19.
Most tisztázhatja azokat a problémákat barátaival vagy ismerőseivel, amelyek érzése szerint a mostani félreértéseket generálták.
SEBESSÉGMÉRÉS
 • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
 • Az összes megtekintése
  Radarok Szatmár megyében
  (2018. július 19.)


  KONYHA
    Hozzávalók: 1 csomag rétestészta (de leveles tésztával is jó), 10 dkg spenót, 20 dkg túró, 1 db tojás, ...