Pillanatnyi öncélú érdek (II.)
Utoljára módositva: 2017-09-26 13:45:58

Több éve már, hogy folyamatosan azt halljuk: rosszul szerepelnek a nyolcadikosok a képességvizsgán, a végzősök az érettségin, de csak sejteni lehet, milyen okból szinte mindenki bejut valamilyen egyetemre vagy főiskolára. Mindenki tanul — vagy tanulni látszik —, a munkaadók pedig folyton munkaerőhiánnyal küzdenek. Nem lehet tudni, csak sejteni lehet a jelenség okát, ami kutatók szerint nem más, mint az, hogy a diplomások nagy része nem akar dolgozni, hanem olyan tisztségekre vágyik, ahol sok a pénz, de nincs felelősség és megterhelés.

A mai társadalom olyan irányba halad, hogy az embereket nem érdekli a jövő, sokkal inkább vágynak pillanatnyi élményekre, sokkal inkább kezdenek az öncélú érdekeiknek élni. A mai embernek nem reménye, érdeke, vágya, szándéka, terve, hogy a jövőbe lásson, hogy hosszú távon kötődjön valamihez, valakihez. Egyesek szerint ez azzal magyarázható, hogy az elöregedő társadalom emberéből kihal az új iránti érzék, csak azt fogadja el, amit a közvélemény-formálók megetetnek vele. Sokan érzik magukat áldozatnak, ha nem úgy alakul a sorsuk, ahogy szeretnék, gyötrődnek, hogy valahol elhibáztak valamit, vagy gyötrődnek, hogy valaki, valakik miatt válságos helyzetbe jutnak.

A pillanatnyi, öncélú érdekek, a mának és a magunknak élés vágyai kerülnek előtérbe. Itt érvényesülnek a fogyasztói társadalom elvei: elfogyasztani mindent, amit lehet, kiélvezni a még élvezhetőt.

A pillanatnyi, öncélú érdekek teszik működésképtelenné a párkapcsolatokat: pusztul az egyéni lét, ezzel párhuzamosan pusztul, elsorvad a magánélet, gyógyíthatatlan károsodást szenved a közösségi lét. Ez az a réteg, amelyik többséget alkot a társadalomban. Ennek a rétegnek a szemlélete hamarosan befolyásoló és meghatározó lesz. Megváltozik a viselkedés, a gondolkodás, az erkölcs stb., kialakul egy új magatartásforma, egy új kommunikációs szokás, és új alapokra épül a közélet, a magánélet.

Nem lehet tudni, talán még sejteni sem, hogy a nem tudásalapú diplomások milyen irányba viszik a társadalmat. Az emberiség története során sokszor volt visszalépés a fejlődésben, de mindig a tudás vezette vissza a világot a helyes útra. Igaz, ezekben a válságos időszakokban mindig háttérbe szorultak a pillanatnyi, öncélú érdekek.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
 • Nincs kapcsolodó cikk
APRÓHIRDETÉS
Állás
Németországi munkalehetőség Bayern-Nürnberg környékén. Beteggondozót, házi ápolót keresünk...
Tovább >>>
SZATMÁRI NAP

Helyfoglalás
Előzetes
Szörnyen boldog család
Ma, 16:55
Wishbonék messze nem a legboldogabb család. Emma, egy csőd szélén álló könyvesboltot vezet, míg férje, Frank túl sokat dolgozik és szenved zsarnok főnökétől. Öntudatos lánya, Fay, épp az első szerelmet éli meg, míg fiát, a kis zsenit, Maxot csúfolják az iskolatársai. De ez még nem minden! Egy jelmezes buliban egy gonosz boszorkány szörnyekké varázsolja őket: Emma vámpírrá, Frank Frankenstein szörnyévé, Fay egy múmiává, Max pedig egy vérfarkassá változik. Kalandos hajsza indul a banya után a fél
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Felkészítetted-e már autódat a télre?
Igen, mindig időben felkészítem
Még nem, de a napokban már esedékes
Nem sietem el a dolgot, még van rá időm
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
HOROSZKÓP
Válassza ki csillagjegyét:
2017. október 17.
Ha csak a saját feje után akar menni, ne csodálkozzon, ha környezete ingerült és türelmetlen lesz egy idő után. Maradjon nyitott mások véleményére!
SEBESSÉGMÉRÉS
 • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
 • Az összes megtekintése
  Radarok Szatmár megyében
  (2017. október 17.)


  KONYHA
  Hozzávalók: 40 dkg pulykamell, 40 dkg fusilli tészta, 1 db citrom reszelt héja és leve, 2 gerezd fokhagyma, 1 ...