Pillanatnyi öncélú érdek
Utoljára módositva: 2017-09-27 18:28:54

Azt tartják, hogy a jó politikus nem a választások előtt két-három hónappal kezdi el a kampányt, hanem négy éven át szolgálja a választóit, igyekszik minél többet közöttük lenni, hogy azok elmondhassák elvárásaikat, a polgármesterek, tanácsosok, parlamenti képviselők, valamint a választott és a kormányzó pártok által kinevezett tisztségviselők pedig választási ígéreteiknek megfelelően teljesítsék azokat.

Közel harminc év demokrácia után már illene tudni, hogy mi a dolga a választott képviselőnek, és mire számíthat a választó, ha már elment szavazni.

Gondolom, most mindenki mosolyog vagy már nevet is magában, ugyanis kezdünk rájönni, hogy a választókra csak akkor van szükség, amikor szavazni kell. A politikusok többsége — tisztelet a kivételnek — pártutasításokat teljesít. Hogy milyen felső vagy alulról jövő utasításokat teljesítenek a pártok, az egy külön téma lehet. Választási kampány idején a rendszerváltás óta minden polgármester- és képviselőjelölt jobb és élhetőbb községet és várost, iskolafelújításokat és -építéseket ígér, és így tovább.

Maradjunk most egy kicsit az iskoláknál! Összeadni is nehéz lenne, hogy mennyi pénzt költöttek az elmúlt huszonhét év alatt iskolajavításra és -építésre. Nagyon sok helyen ez nem látszik, mert többnyire toldozták-foldozták a tanintézményeket valamelyik vezető beosztásban lévő személyhez közel álló cégek, és olyan munkát végeztek, mint egykoron Kőműves Kelemen. A pénz elment, az iskolaépület állapota tovább romlik, a gyereklétszám csökken. Erről viszont beszélünk ugyan, de csak akkor, amikor egyik-másik pedagógus állását féltjük. Mert kezdenek úgy alakulni a dolgok, hogy a tanító, a tanár is valakinek a valakije.

A napokban olvastam, hogy nagyon sok polgármester azzal dicsekszik, hogy XY parlamenti képviselőnek köszönhetően elég sok pénzt kapnak pályázati úton a vidékfejlesztési minisztériumtól tanügyi intézmények modernizálására. Hangsúlyozom: pályázati úton, XY parlamenti képviselő közbenjárásával. Boldogok a parlamenti képviselők, akik közbenjárhatnak.

Szatmár megyében van olyan település, ahol olyan modern iskola van, hogy bármelyik nagyváros megirigyelhetné, de ha szétnézünk az iskolában, alig van gyerek. Építjük az iskolákat, képezzük a pedagógusokat, de nem vesszük figyelembe, hogy egyre kevesebb gyerek születik. Mert mi történik? Nem ott építenek vagy újítanak fel iskolákat, ahol érezhető a gyereklétszám növekedése, hanem ott, ahol olyan polgármester van, aki jó kapcsolatban van egy olyan honatyával, aki közben tud járni. Nehogy valaki azt higgye, hogy a gyereknevelési pótlékot nem azért nem szavazták meg a honatyák, mert úgy gondolják, nem ez a legfontosabb, hanem azért, mert ha most szavazták volna meg, akkor a következő választásokig már mindenki elfelejtené a jó cselekedetet. A politikusnak tudnia kell időzíteni a népszerű döntéseket. A választásokig azt is elfelejtik, hogy a honatyák a saját és a közalkalmazottak jövedelmeit biztosították be először. Ők sohasem gondolkodnak hosszú távon, nekik mindig a következő választást kell megnyerni. Nekik akkor is meglesz a magas nyugdíj és a pótlék, ha a magyar képviselet nem lesz ott a parlamentben.

Elek György

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
 • Nincs kapcsolodó cikk
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP

Helyfoglalás
Star Wars: Az utolsó Jedik
Ma, 21:00
Leírás
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Te megvetted-e már a karácsonyi ajándékokat?
Igen, mindig jó előre készülök, hogy semmit se felejtsek el
Még folyamatban van az ajándékok beszerzése
Nem vásárolok, saját kezűleg készítem el azokat
Dehogy, majd utolsó percben kapkodok, mint általában
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
SEBESSÉGMÉRÉS
 • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
 • Az összes megtekintése
  Radarok Szatmár megyében
  (2017. december 17.)


  KONYHA
  Hozzávalók: 1 db sütőtök, 2–3 db cékla, olívaolaj, só, bors, 1 nagy marék dió, frissen reszelt szerecsendió, 4 szelet ...