Pillepalack-kupakokból Istenszülő-ikon készült
Utoljára módositva: 2014-07-23 17:51:45

A nemrégiben lezajlott görögkatolikus Peleskei Ifjúsági Tábor minden napja felejthetetlen marad a résztvevők számára. Az ifjak pillepalackok színes kupakjait gyűjtötték össze, s kirakták ezekből a peleskei Istenszülő-ikont — tájékoztattak a szervezők.

A táborozók elkészítették a peleskei Istenszülő-ikont pillepalack kupakokból (Fotó: PIT 2014)

Az elmúlt hétvégén zajlott a második alkalommal megrendezett görögkatolikus Peleskei Ifjúsági Tábor. Mint a szervezőktől megtudtuk, a PIT idei összejövetelének jelmondata — „Uram jó nekünk itt…” — igazán találónak bizonyult. A július 17. és 20. között Nagypeleskére érkező ifjúság számos program közül válogathatott, nem volt ideje senkinek unatkozni, és a pihenés mellett tartalmasan tölthette a találkozóra szánt időt minden résztvevő. Ezzel egyidejűleg lelkiekben is megtapasztalták, hogy mit jelent Isten háza közelében lenni, milyen értékes lehet egy ilyen találkozó. Az érkezést, majd a közös imádságot a programismertetés és a csoportokra történő besorolás követte, majd ezen belül a bemutatkozásra és ismerkedésre került sor. A legtöbben ebben az évben az angyalok csoportjába jelentkeztek és nyomban el is kezdték a csoportfoglalkozást, hamar meglepve a többi csoportot egy kis vicces arcfestéssel. A képzőművészetesek alig várták, hogy saját kezűleg kiformázzák és agyagba önthessék a peleskei Ikon karcolatát, amit kiégetve a tábor végén minden résztvevő ajándékba kapott. Ezenkívül fülbevalókat és más ékszereket is gyártottak, mindenki nagy örömére. A sportot kedvelők nagy meglepetésére nemcsak focibajnokság volt, hanem kemény karate edzés is, amit a Lázári Samuraiul SK sportolói vezettek. A találkozó résztvevői kipróbálhatták milyen egy feketeöves kemény ütése is. Másnap azok a sportolók is bizonyítottak: egy támogató jóvoltából megpróbálták kifogni a halászlének valót, majd tapasztalattal, érmekkel és diplomákkal tértek vissza. Minden nap volt lehetőség lelki feltöltődésre is, és örömmel gyűltek össze a fiatalok az úti ikon elé, ahol a helyi parókus, ifj. Pallai Béla vezetésével imádkozhattak. A fiatalok imája meghallgatásra lelt, a rossz idő nem zavarta meg a táborozókat, a környék minden települése kapott az Illés-nap környékén esedékes viharos záporból, Peleskét viszont kihagyta a zivatar és heves jégeső. A pénteki napon flash-mob és tánctanulás mozgatta meg a társaságot, hogy a másnapi kemény munkára jól fel lehessen készülni.

Kupakból formázták ki

A szombati nap programja ugyanis sok türelmet, komoly odafigyelést és kitartást követelt, hisz közel 50 000 darab pillepalack-kupakból kellett elővarázsolni a peleskei Istenszülő-ikont. A több órán keresztül készülő alkotást már előző éjjel elkezdték és késő délután jutottak a végére, amikorra a falu apraja-nagyja csodálkozva tapasztalta, hogy erre is fel lehet használni az amúgy nagyrészt szemétbe kerülő hulladékot. Többen meg is jegyezték, ettől kezdve másképpen tekintenek a kupakokra és a környezetszennyező anyagokra, amellyel nem csak a körülöttünk lévő világot pusztítjuk, de általa magunkat is. Este fánkkal lepték meg a táborozókat, a vacsorát az Utcse zenekar fergeteges koncertje követte, s a várva várt tábortűz, amely messze felülmúlta az elmúlt évi füstölgő rönköket. Vasárnap a templomban a táborozók együtt vettek részt a falu lakosaival az Illés-napi szent liturgián, ahol örömmel summázhatta mindenki: valóban jó nekünk itt lenni. A templomi szertartások után ünnepi ebéd következett, finom peleskei tyúkhúslevessel, amit a helyi hívek ajánlottak fel. Nem hiányzott a sütemény, de az elmaradhatatlan csanálosi dinnye sem, ugyancsak a bőkezű adakozók jóvoltából. Végezetül a tábor fénypontjaként a falu művelődési házában A peleskei nótárius című darabot nézhette meg a közönség a peleskei Angeli Ifjúsági Csoport előadásában. A szervezők nem kis munkája megérte a fáradságot, hisz fontosnak tartották, hogy valami többet nyújtsanak a tavalyi táborhoz képest. Sikerült is, hisz nagyon sokan már most bejelentkeztek a jövő évire is és arra kérték a rendezőket, hogy a következő PIT legalább egyhetes legyen. A visszajelzésekből kiderül, hogy az elmúlt évhez viszonyítva nemcsak jobb és rendezettebb volt a PIT 2014, de sikerült a kezdeti hibákat és tévedéseket is kiküszöbölni. A PIT stábja ezúton szeretné hálásan megköszönni az ígéretüket betartó szponzoroknak a bőkezű adományokat.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Figyelemmel követed-e az országban zajló politikai eseményeket?
Természetesen, a csapból is ez folyik
Persze, követem és egyetértek a tüntetőkkel
Dragnea és a Dăncilă-kormány mondjon le!
Nem érdekel egyáltalán a politika
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
HOROSZKÓP
Válassza ki csillagjegyét:
2018. június 25.
Szívesen erőltetnéd a világot, hogy megtörténjen egy változás. De azt is észreveheted, hogy nincsenek eszközeid ahhoz, hogy ezt a változást létrehozd. Ez az ellentmondás erős frusztrációt jelent a számodra. Olyan frusztrációt, amelyet érdemes lenne kezelned, és amelyet érdemes lenne tudatosan megfigyelned.
SEBESSÉGMÉRÉS
  • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
  • Az összes megtekintése
    Radarok Szatmár megyében
    (2018. június 25.)


    KONYHA
      Hozzávalók: 1 csomag rétestészta (de leveles tésztával is jó), 10 dkg spenót, 20 dkg túró, 1 db tojás, ...