Pillepalack-kupakokból Istenszülő-ikon készült
Utoljára módositva: 2014-07-23 17:51:45

A nemrégiben lezajlott görögkatolikus Peleskei Ifjúsági Tábor minden napja felejthetetlen marad a résztvevők számára. Az ifjak pillepalackok színes kupakjait gyűjtötték össze, s kirakták ezekből a peleskei Istenszülő-ikont — tájékoztattak a szervezők.

A táborozók elkészítették a peleskei Istenszülő-ikont pillepalack kupakokból (Fotó: PIT 2014)

Az elmúlt hétvégén zajlott a második alkalommal megrendezett görögkatolikus Peleskei Ifjúsági Tábor. Mint a szervezőktől megtudtuk, a PIT idei összejövetelének jelmondata — „Uram jó nekünk itt…” — igazán találónak bizonyult. A július 17. és 20. között Nagypeleskére érkező ifjúság számos program közül válogathatott, nem volt ideje senkinek unatkozni, és a pihenés mellett tartalmasan tölthette a találkozóra szánt időt minden résztvevő. Ezzel egyidejűleg lelkiekben is megtapasztalták, hogy mit jelent Isten háza közelében lenni, milyen értékes lehet egy ilyen találkozó. Az érkezést, majd a közös imádságot a programismertetés és a csoportokra történő besorolás követte, majd ezen belül a bemutatkozásra és ismerkedésre került sor. A legtöbben ebben az évben az angyalok csoportjába jelentkeztek és nyomban el is kezdték a csoportfoglalkozást, hamar meglepve a többi csoportot egy kis vicces arcfestéssel. A képzőművészetesek alig várták, hogy saját kezűleg kiformázzák és agyagba önthessék a peleskei Ikon karcolatát, amit kiégetve a tábor végén minden résztvevő ajándékba kapott. Ezenkívül fülbevalókat és más ékszereket is gyártottak, mindenki nagy örömére. A sportot kedvelők nagy meglepetésére nemcsak focibajnokság volt, hanem kemény karate edzés is, amit a Lázári Samuraiul SK sportolói vezettek. A találkozó résztvevői kipróbálhatták milyen egy feketeöves kemény ütése is. Másnap azok a sportolók is bizonyítottak: egy támogató jóvoltából megpróbálták kifogni a halászlének valót, majd tapasztalattal, érmekkel és diplomákkal tértek vissza. Minden nap volt lehetőség lelki feltöltődésre is, és örömmel gyűltek össze a fiatalok az úti ikon elé, ahol a helyi parókus, ifj. Pallai Béla vezetésével imádkozhattak. A fiatalok imája meghallgatásra lelt, a rossz idő nem zavarta meg a táborozókat, a környék minden települése kapott az Illés-nap környékén esedékes viharos záporból, Peleskét viszont kihagyta a zivatar és heves jégeső. A pénteki napon flash-mob és tánctanulás mozgatta meg a társaságot, hogy a másnapi kemény munkára jól fel lehessen készülni.

Kupakból formázták ki

A szombati nap programja ugyanis sok türelmet, komoly odafigyelést és kitartást követelt, hisz közel 50 000 darab pillepalack-kupakból kellett elővarázsolni a peleskei Istenszülő-ikont. A több órán keresztül készülő alkotást már előző éjjel elkezdték és késő délután jutottak a végére, amikorra a falu apraja-nagyja csodálkozva tapasztalta, hogy erre is fel lehet használni az amúgy nagyrészt szemétbe kerülő hulladékot. Többen meg is jegyezték, ettől kezdve másképpen tekintenek a kupakokra és a környezetszennyező anyagokra, amellyel nem csak a körülöttünk lévő világot pusztítjuk, de általa magunkat is. Este fánkkal lepték meg a táborozókat, a vacsorát az Utcse zenekar fergeteges koncertje követte, s a várva várt tábortűz, amely messze felülmúlta az elmúlt évi füstölgő rönköket. Vasárnap a templomban a táborozók együtt vettek részt a falu lakosaival az Illés-napi szent liturgián, ahol örömmel summázhatta mindenki: valóban jó nekünk itt lenni. A templomi szertartások után ünnepi ebéd következett, finom peleskei tyúkhúslevessel, amit a helyi hívek ajánlottak fel. Nem hiányzott a sütemény, de az elmaradhatatlan csanálosi dinnye sem, ugyancsak a bőkezű adakozók jóvoltából. Végezetül a tábor fénypontjaként a falu művelődési házában A peleskei nótárius című darabot nézhette meg a közönség a peleskei Angeli Ifjúsági Csoport előadásában. A szervezők nem kis munkája megérte a fáradságot, hisz fontosnak tartották, hogy valami többet nyújtsanak a tavalyi táborhoz képest. Sikerült is, hisz nagyon sokan már most bejelentkeztek a jövő évire is és arra kérték a rendezőket, hogy a következő PIT legalább egyhetes legyen. A visszajelzésekből kiderül, hogy az elmúlt évhez viszonyítva nemcsak jobb és rendezettebb volt a PIT 2014, de sikerült a kezdeti hibákat és tévedéseket is kiküszöbölni. A PIT stábja ezúton szeretné hálásan megköszönni az ígéretüket betartó szponzoroknak a bőkezű adományokat.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP

Helyfoglalás
Rossz anyák karácsonya
Ma, 17:00
Az év legvarázslatosabb ünnepén, mikor minden pillanat csupa öröm és boldogság... na, ilyenkor köthetik csak fel igazán a gatyájukat az anyukák: jön a rohangálás az ajándékok után, a dekorálás és a napokon át tartó főzés. Nem is csoda, hogy Amy (Mila Kunis), Kiki (Kristen Bell) és Carla (Kathryn Hahn) ismét fellázad. A túlhajszolt trió megint szembe megy az árral, és magasról tesz a karácsonyi hagyományokra. A szabadelvű anyák ezúttal is a kimenőre hajtanak, a lehető legkevesebb energiából akarj
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2

Helyfoglalás
Star Wars: Az utolsó Jedik
Ma, 19:00
Leírás
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2

Helyfoglalás
Star Wars: Az utolsó Jedik
Ma, 21:50
Leírás
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Te megvetted-e már a karácsonyi ajándékokat?
Igen, mindig jó előre készülök, hogy semmit se felejtsek el
Még folyamatban van az ajándékok beszerzése
Nem vásárolok, saját kezűleg készítem el azokat
Dehogy, majd utolsó percben kapkodok, mint általában
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
HOROSZKÓP
Válassza ki csillagjegyét:
2017. december 14.
Ma valahogy nem tudja kiszámítani, hogyan fognak viselkedni az emberek. Mind a magánéletében, mind hivatásában meglepő reakciókra számíthat.
SEBESSÉGMÉRÉS
  • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
  • Az összes megtekintése
    Radarok Szatmár megyében
    (2017. december 14.)


    KONYHA
    Hozzávalók: 1 db sütőtök, 2–3 db cékla, olívaolaj, só, bors, 1 nagy marék dió, frissen reszelt szerecsendió, 4 szelet ...