Plusz értéket közvetít a művészeti oktatás
Utoljára módositva: 2014-02-27 10:03:35

Várják a beiratkozókat az előkészítő osztályba az Aurel Popp Zene- és Képzőművészeti Líceumban. Ősztől két nulladik indul, egy magyar és egy román tagozaton, mindkettő 25 hellyel.

 

A kötelező tananyag mellett olyan plusz értéket nyújt az Aurel Popp Zene- és Képzőművészeti Líceum, melyet más iskolában nem kapnak meg a gyerekek — fejtette ki lapunk érdeklődésére tegnap Nichita Sulyok Juliánna, az ősztől induló magyar előkészítő osztály leendő tanítónője, aki a nyílt nap alkalmából reggeltől délutánig fogadta a suli iránt érdeklődő gyerekeket és szülőket. Mint elmondta: téves az az elképzelés, miszerint a Művészetiben csak a zenére vagy a képzőművészetre helyezik a hangsúlyt. Ugyanazt az oktatást biztosítják a gyerekek számára, mint a többi iskola, amit az is bizonyít, hogy a tantárgyversenyeken és a felmérőkön jó eredményeket tudnak felmutatni. A művészeti oktatás egy többlet, ezt a lehetőséget pedig a tanítónő szerint érdemes kihasználni, hisz a zene egy csodálatos dolog, a zenei nevelés révén nagymértékben fejlődik a gyerekek szépérzéke, ízlése, mindemellett pedig a műveltségük is jelentős mértékben bővül a művészeti ismeretek elsajátítása során. Mint megtudtuk, előkészítő osztályba nincs felvételi a művészetiben, mindössze be kell iratkozniuk az érdeklődőknek. A 2014–2015-ös tanévtől egyébként egy magyar és egy román nyelvű nulladik osztályt indítanak, mindkettőben 25 helyet hirdettek meg. Az előkészítő osztályban csak játékos zeneoktatás folyik, zeneelméletről még nem esik szó, és a hangszerek sem kerülnek elő. Az első osztály megkezdése előtt tartanak a diákok számára egy kisebb zenei vizsgát, melynek révén elsősorban a gyerekek ritmusérzékét, valamint zenei hallását mérik fel. Mint megtudtuk, első osztálytól kezdődően a tanulók két hangszer, a zongora és a hegedű között választhatnak. Ötödik osztálytól pedig felvehetnek más hangszert is — klasszikus gitárt, fúvóshangszereket, csellót vagy hárfát —, illetve a képzőművészeti nevelést. Az Aurel Popp Zene- és Képzőművészeti Líceum egyébként nem kizárólag a tegnapi nyílt nap alkalmával igyekezett népszerűsíteni a művészeti oktatást — január folyamán több mint 300 óvodást fogadtak, akik számára az elemisták tartottak hangszerbemutatókat.

 

Babos Krisztina

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
APRÓHIRDETÉS
Állás
Gyakorlattal rendelkező sofőrt keresünk nyergesvontatóra, uniós munkára, egygazdás,...
Tovább >>>
Állás
Németországi munkalehetőség Bayern-Nürnberg környékén. Beteggondozót, házi ápolót keresünk...
Tovább >>>
SZATMÁRI NAP
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Felkészítetted-e már autódat a télre?
Igen, mindig időben felkészítem
Még nem, de a napokban már esedékes
Nem sietem el a dolgot, még van rá időm
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
HOROSZKÓP
Válassza ki csillagjegyét:
2017. november 18.
Ha elég elkötelezetten és bátran közeledik a problémához, sokkal hamarabb átlátja és így a megoldást is hamarabb megtalálja.
SEBESSÉGMÉRÉS
  • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
  • Az összes megtekintése
    Radarok Szatmár megyében
    (2017. november 18.)


    KONYHA
    Hozzávalók: 1 db sütőtök, 2–3 db cékla, olívaolaj, só, bors, 1 nagy marék dió, frissen reszelt szerecsendió, 4 szelet ...