Plusz értéket közvetít a művészeti oktatás
Utoljára módositva: 2014-02-27 10:03:35

Várják a beiratkozókat az előkészítő osztályba az Aurel Popp Zene- és Képzőművészeti Líceumban. Ősztől két nulladik indul, egy magyar és egy román tagozaton, mindkettő 25 hellyel.

 

A kötelező tananyag mellett olyan plusz értéket nyújt az Aurel Popp Zene- és Képzőművészeti Líceum, melyet más iskolában nem kapnak meg a gyerekek — fejtette ki lapunk érdeklődésére tegnap Nichita Sulyok Juliánna, az ősztől induló magyar előkészítő osztály leendő tanítónője, aki a nyílt nap alkalmából reggeltől délutánig fogadta a suli iránt érdeklődő gyerekeket és szülőket. Mint elmondta: téves az az elképzelés, miszerint a Művészetiben csak a zenére vagy a képzőművészetre helyezik a hangsúlyt. Ugyanazt az oktatást biztosítják a gyerekek számára, mint a többi iskola, amit az is bizonyít, hogy a tantárgyversenyeken és a felmérőkön jó eredményeket tudnak felmutatni. A művészeti oktatás egy többlet, ezt a lehetőséget pedig a tanítónő szerint érdemes kihasználni, hisz a zene egy csodálatos dolog, a zenei nevelés révén nagymértékben fejlődik a gyerekek szépérzéke, ízlése, mindemellett pedig a műveltségük is jelentős mértékben bővül a művészeti ismeretek elsajátítása során. Mint megtudtuk, előkészítő osztályba nincs felvételi a művészetiben, mindössze be kell iratkozniuk az érdeklődőknek. A 2014–2015-ös tanévtől egyébként egy magyar és egy román nyelvű nulladik osztályt indítanak, mindkettőben 25 helyet hirdettek meg. Az előkészítő osztályban csak játékos zeneoktatás folyik, zeneelméletről még nem esik szó, és a hangszerek sem kerülnek elő. Az első osztály megkezdése előtt tartanak a diákok számára egy kisebb zenei vizsgát, melynek révén elsősorban a gyerekek ritmusérzékét, valamint zenei hallását mérik fel. Mint megtudtuk, első osztálytól kezdődően a tanulók két hangszer, a zongora és a hegedű között választhatnak. Ötödik osztálytól pedig felvehetnek más hangszert is — klasszikus gitárt, fúvóshangszereket, csellót vagy hárfát —, illetve a képzőművészeti nevelést. Az Aurel Popp Zene- és Képzőművészeti Líceum egyébként nem kizárólag a tegnapi nyílt nap alkalmával igyekezett népszerűsíteni a művészeti oktatást — január folyamán több mint 300 óvodást fogadtak, akik számára az elemisták tartottak hangszerbemutatókat.

 

Babos Krisztina

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP

Helyfoglalás
The Disaster Artist
Ma, 17:45
Leírás
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2

Helyfoglalás
Előzetes
Nincs kiszállás
Ma, 19:40
Egy életunt biztosítási ügynök egyhangú, mindennapi ingázása hirtelen izgalmas fordulatot vesz, amikor egy titokzatos idegen leszólítja a vonaton, és arra kéri, találjon meg egy utast, még mielőtt beérnek a végállomásra. Miközben versenyt fut az idővel, hogy megoldja a rejtélyt, egy halálos terv körvonalazódik, ami veszélyezteti nemcsak saját, de utastársai életét is.
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Mit teszel szíved egészségének megóvása érdekében?
Naponta legalább 20 percert sétálok
Sok gyümölcsöt fogyasztok
Figyelek arra, hogy eleget aludjak
Megválogatom, milyen ételeket fogyasztok
Nem foglalkozom különösebben ilyesmivel
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
HOROSZKÓP
Válassza ki csillagjegyét:
2018. január 18.
Környezete nem tudja eldönteni, hogy ilyen tévedhetetlenek a megérzései vagy egyszerűen csak kiváló informátorai vannak.
SEBESSÉGMÉRÉS
  • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
  • Az összes megtekintése
    Radarok Szatmár megyében
    (2018. január 18.)


    KONYHA
    Hozzávalók a szufléhoz: 2 dl zsíros tej, 8 dkg darált mák, 4 dkg porcukor, 4 db vajas kifli, 2 ...