Pluszfeladatot rótt a Számvevőszék az orvosokra
Utoljára módositva: 2014-01-09 18:21:04

A Számvevőszék ellenőrzését követően, a megyénkbeli orvosok a gyógyítás helyett adóellenőri munkát végeznek, mivel bizonyítaniuk kell, pácienseik rendelkeznek egészségügyi biztosítással.

 

Dr. Călin Bumbuluţ, a Szatmári Orvosi Kamara elnöke legutóbbi sajtótájékoztatóján elmondta, a Számvevőszék tavalyi ellenőrzési akciója során több orvos esetében állapította meg, hogy indokolatlanul írtak fel ártámogatott gyógyszereket. A Számvevőszék döntése értelmében a Szatmár Megyei Egészségbiztosítási Pénztár (CAS SM) felszólította a megnevezett orvosokat, hogy fizessék vissza az államkasszába a meghatározott összegeket, mely megyei viszonylatban összesen 350 ezer lej. „El kell mondanom, hogy az orvosok a felszólításokat követően a törvényes határidőn belül, azaz 30 napon belül, megfellebbezték a határozatokat, melyeket a betegektől összegyűjtött iratokkal támasztottak alá. Ezen fellebbezéseket a CAS SM egyhangúlag jóváhagyta, így az orvosoknak minimális összeget kell visszafizetniük. Ismét kihangsúlyozom, nem az orvosok tévedtek, s nem is a CAS SM, hanem a probléma abból adódik, hogy a különböző nyilvántartási rendszerek nincsenek összehangolva, így nem is tudják nyomon követni az ellenőrök, hogy a páciensek milyen biztosított státusban vannak. Ezen a téren kellene javítania az egészségügyi minisztériumnak, annak érdekében, hogy az orvosok azzal foglalkozhassanak, amihez valóban értenek, s ne kelljen mindenféle adóhivatali pluszfeladatokat ellátniuk” — nyilatkozta Bumbuluţ, akitől azt is megtudtuk, hogy a Számvevőszék a családorvosi ügyeleti központoknak kiutalt támogatásokat is megkérdőjelezte, hiszen az ő értelmezésük szerint az ügyeleti központoknak 2009 óta óránként 10 lejjel többet számoltak el, mint ahogy azt a törvény előírja. Szatmár megyei viszonylatban az egészségbiztosítási pénztár 40 orvost szólított fel arra, hogy fizesse vissza a Számvevőszék által meghatározott különbözetet. Ez egyes orvosok esetében 100 ezer lejes nagyságrendet jelent. Természetesen a családorvosok nem fizetik vissza a kért összeget, mivel nem ők tévedtek, így nem is ők kell megfizessenek egy törvénykezésbeli hiányosságért. Az ügyeleti központok esetében megkötött szerződés nem jogosítja fel a CAS SM-t, hogy egyoldalú döntéssel elvegye az orvosoktól a pénzt, így valószínűleg pereskedés lesz az ügy vége, mivel a családorvosok nem fogják önszántukból visszafizetni a pénzt.

 

 

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
APRÓHIRDETÉS
Állás
Gyakorlattal rendelkező sofőrt keresünk nyergesvontatóra, uniós munkára, egygazdás,...
Tovább >>>
Állás
Németországi munkalehetőség Bayern-Nürnberg környékén. Beteggondozót, házi ápolót keresünk...
Tovább >>>
SZATMÁRI NAP

Helyfoglalás
Gnome alone
Ma, 15:00
Leírás
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
NINCS POLL
SEBESSÉGMÉRÉS
  • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
  • Az összes megtekintése
    Radarok Szatmár megyében
    (2017. november 20.)


    KONYHA
    Hozzávalók: 1 db sütőtök, 2–3 db cékla, olívaolaj, só, bors, 1 nagy marék dió, frissen reszelt szerecsendió, 4 szelet ...