PMN: hétköznapokon is felrázza a várost
Utoljára módositva: 2019-08-22 15:42:11

Minőségi időtöltés és változatos programok a család apraja-nagyja számára — így is jellemezhetnénk a Partiumi Magyar Napok szerdai napját. A szervezők gondoskodtak róla, hogy a hétköznapokon is felrázzák a várost, és kicsalogassák a közönséget a fesztivál helyszíneire.

 

A gyermekeké a délelőtt

 

A Partiumi Magyar Napok második napja az Árgyélus Színház „A világ kenyere” című bábelőadásával indult a Tűzoltótorony melletti CBA színpadán. A palóc népmesére épülő történet valósággal elvarázsolta a közönséget, gyermekeket és felnőtteket egyaránt. A magyar mesevilág hőseire jellemző mentalitás, mely szerint „Istennel, ésszel, szorgalommal boldogulsz” tanulságos módon elevenedett meg a világot jelentő partiumi deszkákon.

 

Képzőművészet és történelem

 

A délután Szenczy Zoltán grafikai kiállításmegnyitójával indult. Az Iparosotthon adott otthont a jeles alkalomnak, mely a szatmárnémeti születésű festő és grafikus művészetébe engedett betekintést nyújtani. Szenczy alkotás közben kísérletezik: az újat, a szélsőségeket keresi. Többféle technikával dolgozik: a hagyományos eszközök mellett használja a videót és a számítógépet is.

 

A történelmi előadássorozat következő állomása a Veritas Történetkutató Intézet munkatársának, dr. Hollósi Gábor „A Tanácsköztársaság alkotmánya” című prezentációja volt. A közönség érdeklődéssel hallgatta az információban gazdag bemutatót, s rengeteg újdonságot tudhatott meg a mintegy négy hónapig virágzó Magyarországi Szocialista Szövetséges Tanácsköztársaság jogi berendezkedéséről.

 

Néptánc és színművészet kéz a kézben

A színházi élmények sorában a következő az Északi Színházban a Bekecs Néptáncegyüttes „Mátyás király igazságai” című fellépése volt. Az izgalmas és egyben tanulságos gyermekműsor hat Mátyás király mesére épült, de a főszereplő igazságos jelleme és az örök érvényű tanulságok végigkísérték a nézőket az egyre szövevényesebb histórián. A néptáncegyüttes keddi játékát követően, újra osztatlan sikert aratott a szatmárnémeti közönség körében, akik vastapssal köszönték meg a nem mindennapi produkciót.

A színházszeretők számára a 18. PMN második napja ismét valódi csemegét tartogatott a Nemzeti Táncegyüttes „Táncrapszódiájával”. A csapat lendületes és sokszínű folklór-műsorában különös hangsúlyt fektetett az eredeti és stílusos előadásmódra. A Kárpát-medence táncait felvonultató est során látható volt a jól ismert csárdás, a lányok mutatványos üveges tánca és az erdélyi cigány táncok csakúgy, mint a férfiak virtuóz legényes tánca.

 

Mozgókép kincsek kicsiknek és nagyoknak

 

A Partiumi Filmélmények a fiatalabb generáció számára délután négytől az Iparosotthonban, este fél 10-től a Batthyányi sétány rendezvényterén kínált kikapcsolódási lehetőséget. Az ifjak szerdán Petőfi Sándor „János Vitézének” rajzfilm változatát láthatták. A komolyabb hangvétel kedvelői Reisz Gábor „Rossz versek” alkotását tekinthették meg. Mindkét mozizás telt házas volt, a magyar rajzfilm- és mozivilág remekművei százakat mozgatnak meg naponta.

 

Buli a Tűzoltótorony lábánál

 

A kulturális és a gyermekprogramok mellett a könnyűzenei műfaj képviselői is helyet kaptak a 18. PMN második napjának kínálatában. A CBA színpadon este a Koszika & The HotShots csapott a húrok közé. Énekesnőjük, Koszorús Krisztina ez alkalommal sem titkolta többszörösen díjnyertes tehetségét, a fesztiválozók legnagyobb örömére. Az egyedülállóan sokszínű zenét játszó banda a feldolgozásokkal, illetve saját számaival pazar hangulatot teremtett a Tűzoltótorony parkjában, ahol a koncertből perc alatt szabadtéri buli kerekedett.

A Partiumi Magyar Napok következő napja is gazdag programkínálattal várja a látogatókat. A teljes program megtalálható a www.partiuminapok.ro honlapon, az esemény Facebook oldalán pedig képgalériák és videók adnak hangulatjelentést a fesztivál eseményeiről.

 

Fő támogatók:

Tarr Beton, Aushopping, Ecomatrix, Catena, Joy Strand, Aquavia.

 

Arany fokozatú támogatók:

Autonet, The Dome, CBA, Promomix, Diego, Polipol, Transpink, Aquastar, La Segheria, Interbro, Electrocenter, Csíki Sör.

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP

Helyfoglalás
Downton Abbey
Ma, 20:30
Ősszel a világszerte méltán híres és kedvelt DOWNTON ABBEY sorozat világában játszódó nagyszabású mozifilm kerül a közönség elé. A Crawley család és a szolgálatukban álló elszánt személyzet a Downton birtok fennállásának legfontosabb pillanatára készülődik. Az angol király és királyné látogatásának hírére felbolydul az egész ház, botrányok, románcok, intrikák kezdenek kibontakozni, és az események olyan fordulatot vesznek, hogy hirtelen egész Downton jövője forog kockán… A filmet a sorozat alkot
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Figyelemmel követed-e az országban zajló politikai eseményeket?
Természetesen, a csapból is ez folyik
Persze, követem és egyetértek a tüntetőkkel
Dragnea és a Dăncilă-kormány mondjon le!
Nem érdekel egyáltalán a politika
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
SEBESSÉGMÉRÉS
  • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
  • Az összes megtekintése
    Radarok Szatmár megyében
    (2019. szeptember 18.)


    KONYHA
    Hozzávalók 4–6 pohárhoz: 50 dkg sárgabarack, 25 dkg zabkeksz, 2 dl habtejszín, porcukor, 2 csomag vaníliás cukor, őrölt fahéj. ...