PMN: hétköznapokon is felrázza a várost
Utoljára módositva: 2019-08-22 15:42:11

Minőségi időtöltés és változatos programok a család apraja-nagyja számára — így is jellemezhetnénk a Partiumi Magyar Napok szerdai napját. A szervezők gondoskodtak róla, hogy a hétköznapokon is felrázzák a várost, és kicsalogassák a közönséget a fesztivál helyszíneire.

 

A gyermekeké a délelőtt

 

A Partiumi Magyar Napok második napja az Árgyélus Színház „A világ kenyere” című bábelőadásával indult a Tűzoltótorony melletti CBA színpadán. A palóc népmesére épülő történet valósággal elvarázsolta a közönséget, gyermekeket és felnőtteket egyaránt. A magyar mesevilág hőseire jellemző mentalitás, mely szerint „Istennel, ésszel, szorgalommal boldogulsz” tanulságos módon elevenedett meg a világot jelentő partiumi deszkákon.

 

Képzőművészet és történelem

 

A délután Szenczy Zoltán grafikai kiállításmegnyitójával indult. Az Iparosotthon adott otthont a jeles alkalomnak, mely a szatmárnémeti születésű festő és grafikus művészetébe engedett betekintést nyújtani. Szenczy alkotás közben kísérletezik: az újat, a szélsőségeket keresi. Többféle technikával dolgozik: a hagyományos eszközök mellett használja a videót és a számítógépet is.

 

A történelmi előadássorozat következő állomása a Veritas Történetkutató Intézet munkatársának, dr. Hollósi Gábor „A Tanácsköztársaság alkotmánya” című prezentációja volt. A közönség érdeklődéssel hallgatta az információban gazdag bemutatót, s rengeteg újdonságot tudhatott meg a mintegy négy hónapig virágzó Magyarországi Szocialista Szövetséges Tanácsköztársaság jogi berendezkedéséről.

 

Néptánc és színművészet kéz a kézben

A színházi élmények sorában a következő az Északi Színházban a Bekecs Néptáncegyüttes „Mátyás király igazságai” című fellépése volt. Az izgalmas és egyben tanulságos gyermekműsor hat Mátyás király mesére épült, de a főszereplő igazságos jelleme és az örök érvényű tanulságok végigkísérték a nézőket az egyre szövevényesebb histórián. A néptáncegyüttes keddi játékát követően, újra osztatlan sikert aratott a szatmárnémeti közönség körében, akik vastapssal köszönték meg a nem mindennapi produkciót.

A színházszeretők számára a 18. PMN második napja ismét valódi csemegét tartogatott a Nemzeti Táncegyüttes „Táncrapszódiájával”. A csapat lendületes és sokszínű folklór-műsorában különös hangsúlyt fektetett az eredeti és stílusos előadásmódra. A Kárpát-medence táncait felvonultató est során látható volt a jól ismert csárdás, a lányok mutatványos üveges tánca és az erdélyi cigány táncok csakúgy, mint a férfiak virtuóz legényes tánca.

 

Mozgókép kincsek kicsiknek és nagyoknak

 

A Partiumi Filmélmények a fiatalabb generáció számára délután négytől az Iparosotthonban, este fél 10-től a Batthyányi sétány rendezvényterén kínált kikapcsolódási lehetőséget. Az ifjak szerdán Petőfi Sándor „János Vitézének” rajzfilm változatát láthatták. A komolyabb hangvétel kedvelői Reisz Gábor „Rossz versek” alkotását tekinthették meg. Mindkét mozizás telt házas volt, a magyar rajzfilm- és mozivilág remekművei százakat mozgatnak meg naponta.

 

Buli a Tűzoltótorony lábánál

 

A kulturális és a gyermekprogramok mellett a könnyűzenei műfaj képviselői is helyet kaptak a 18. PMN második napjának kínálatában. A CBA színpadon este a Koszika & The HotShots csapott a húrok közé. Énekesnőjük, Koszorús Krisztina ez alkalommal sem titkolta többszörösen díjnyertes tehetségét, a fesztiválozók legnagyobb örömére. Az egyedülállóan sokszínű zenét játszó banda a feldolgozásokkal, illetve saját számaival pazar hangulatot teremtett a Tűzoltótorony parkjában, ahol a koncertből perc alatt szabadtéri buli kerekedett.

A Partiumi Magyar Napok következő napja is gazdag programkínálattal várja a látogatókat. A teljes program megtalálható a www.partiuminapok.ro honlapon, az esemény Facebook oldalán pedig képgalériák és videók adnak hangulatjelentést a fesztivál eseményeiről.

 

Fő támogatók:

Tarr Beton, Aushopping, Ecomatrix, Catena, Joy Strand, Aquavia.

 

Arany fokozatú támogatók:

Autonet, The Dome, CBA, Promomix, Diego, Polipol, Transpink, Aquastar, La Segheria, Interbro, Electrocenter, Csíki Sör.

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
NINCS POLL
SEBESSÉGMÉRÉS
  • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
  • Az összes megtekintése
    Radarok Szatmár megyében
    (2020. március 28.)


    KONYHA
    Hozzávalók: 50 dkg liszt, 10 dkg vaj, 2 db tojás, 2 dl tej, 2,5 dkg friss élesztő, 10 dkg ...