Polgáriak Nagykárolyban
Utoljára módositva: 2014-05-13 08:57:47

A Határtalanul! program keretében a magyarországi Polgár város diákjai látogattak el nagykárolyi partneriskolájukba.

 

Ady Endre szülőházához is ellátogattak a tanulók Szatmár megyei körútjuk során

A Határtalanul! programban a nagykárolyi Elméleti Líceum is részt vesz, partnerségben a magyarországi Polgár városban található József Attila Gimnázium és Szakképző Iskolával. A projekt a Mutassuk meg a világnak Nagykároly és Polgár értékeit címmel készült. „A projekt azt a célt szolgálja, hogy ismerjük meg egymás településeinek turisztikai nevezetességeit, történelmi emlékhelyeit, néprajzi hagyományait, gasztronómiai szokásait, földrajzi jellegzetességeit, és készítsünk ebből egy képes kiadványt, valamint egy információkkal bőségesen ellátott internetes oldalt. Egymás megismerésén túl, a magyarságtudat erősítése is hangsúlyozott szerepet kap. 46 diák vesz részt a projektben, 23-23 mindkét iskolából, valamint 3-3 kísérőtanár” — tájékoztatta lapunkat Menţiu Gabriella, a nagykárolyi középiskola földrajz szakos tanárnője, a projekt romániai felelőse.

A projekt romániai szakasza már lezajlott. Ennek során, a nagykárolyiak tartalmas és igen látványos kirándulást szerveztek a polgári diákok számára. Bejárták Szatmár megye fontos történelmi helyeit, ugyanakkor Nagybányán is eltöltöttek egy napot. Kirándulásaik alkalmával megismerkedtek az itt élő etnikumokkal, és megkóstolták a gasztronómiai különlegességeket is.

A tanárnő elmondta, a magyarországi diákokat lenyűgözte mindaz, amit itt láttak-tapasztaltak. Számos olyan helyre jutottak el, melyekről eddig a polgári diákok csak a történelem- vagy magyar irodalomórákon hallottak. Az Érmindszentre, Koltóra való látogatás mellett természetesen nem hiányozhatott a programból a Károlyi-kastély, Kaffka Margit szülőháza, az Aranyszarvas fogadó megtekintése sem, de ellátogattak a Mezőpetriben található falumúzeumba is.

A kirándulásokon túl a vendégek megismerkedtek az Elméleti Líceumban zajló oktatási módszerekkel, ezenkívül tankönyvkiállítás és helytörténeti előadás is várta őket. A program második szakaszának keretében a nagykárolyiak látogatnak Polgárba, ahol szintén kirándulásokon vesznek részt.

A Határtalanul! a nemzeti összetartozás operatív programja, melyet a magyarországi Emberi Erőforrás Támogatáskezelő és a Bethlen Gábor Alap támogat. A program keretében magyarországi iskolák tanulói az állam támogatásával osztálykiránduláson vesznek részt a szomszédos országok magyarlakta területein, így személyes tapasztalásokat szereznek a külhoni magyarságról.

 

Tőtős Tímea

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP

Helyfoglalás
Bűbáj herceg és a nagy varázslat
Ma, 15:00
Bűbáj herceget szörnyű átok sújtja, Bűbájos kisugárzásától a királyság minden nőnemű lakója egyből beleszeret, ám mivel ez csak varázslat, képtelen megtalálni így az igaz szerelmet. És ha a 21. születésnapjáig nem lel rá az igaz szerelemre, az átok végérvényesen beteljesedik.
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Figyelemmel követed-e a VB-t?
Nem kérdés, ez az év eseménye
Figyelemmel követem, de azért nem mindenáron
Ha olyan meccs van, ami érdekel, azt megnézem
Legfeljebb a társaság miatt nézek focit
Nem érdekel a foci, a VB-t sem nézem
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
SEBESSÉGMÉRÉS
  • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
  • Az összes megtekintése
    Radarok Szatmár megyében
    (2018. június 20.)


    KONYHA
      Hozzávalók: 1 csomag rétestészta (de leveles tésztával is jó), 10 dkg spenót, 20 dkg túró, 1 db tojás, ...