Polgáriak Nagykárolyban
Utoljára módositva: 2014-05-13 08:57:47

A Határtalanul! program keretében a magyarországi Polgár város diákjai látogattak el nagykárolyi partneriskolájukba.

 

Ady Endre szülőházához is ellátogattak a tanulók Szatmár megyei körútjuk során

A Határtalanul! programban a nagykárolyi Elméleti Líceum is részt vesz, partnerségben a magyarországi Polgár városban található József Attila Gimnázium és Szakképző Iskolával. A projekt a Mutassuk meg a világnak Nagykároly és Polgár értékeit címmel készült. „A projekt azt a célt szolgálja, hogy ismerjük meg egymás településeinek turisztikai nevezetességeit, történelmi emlékhelyeit, néprajzi hagyományait, gasztronómiai szokásait, földrajzi jellegzetességeit, és készítsünk ebből egy képes kiadványt, valamint egy információkkal bőségesen ellátott internetes oldalt. Egymás megismerésén túl, a magyarságtudat erősítése is hangsúlyozott szerepet kap. 46 diák vesz részt a projektben, 23-23 mindkét iskolából, valamint 3-3 kísérőtanár” — tájékoztatta lapunkat Menţiu Gabriella, a nagykárolyi középiskola földrajz szakos tanárnője, a projekt romániai felelőse.

A projekt romániai szakasza már lezajlott. Ennek során, a nagykárolyiak tartalmas és igen látványos kirándulást szerveztek a polgári diákok számára. Bejárták Szatmár megye fontos történelmi helyeit, ugyanakkor Nagybányán is eltöltöttek egy napot. Kirándulásaik alkalmával megismerkedtek az itt élő etnikumokkal, és megkóstolták a gasztronómiai különlegességeket is.

A tanárnő elmondta, a magyarországi diákokat lenyűgözte mindaz, amit itt láttak-tapasztaltak. Számos olyan helyre jutottak el, melyekről eddig a polgári diákok csak a történelem- vagy magyar irodalomórákon hallottak. Az Érmindszentre, Koltóra való látogatás mellett természetesen nem hiányozhatott a programból a Károlyi-kastély, Kaffka Margit szülőháza, az Aranyszarvas fogadó megtekintése sem, de ellátogattak a Mezőpetriben található falumúzeumba is.

A kirándulásokon túl a vendégek megismerkedtek az Elméleti Líceumban zajló oktatási módszerekkel, ezenkívül tankönyvkiállítás és helytörténeti előadás is várta őket. A program második szakaszának keretében a nagykárolyiak látogatnak Polgárba, ahol szintén kirándulásokon vesznek részt.

A Határtalanul! a nemzeti összetartozás operatív programja, melyet a magyarországi Emberi Erőforrás Támogatáskezelő és a Bethlen Gábor Alap támogat. A program keretében magyarországi iskolák tanulói az állam támogatásával osztálykiránduláson vesznek részt a szomszédos országok magyarlakta területein, így személyes tapasztalásokat szereznek a külhoni magyarságról.

 

Tőtős Tímea

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP

Helyfoglalás
Coco
Ma, 17:15
Annak ellenére, hogy családja ősidők óta megveti a zenét, Miguel arról ábrándozik, hogy egyszer neves muzsikus lesz, akárcsak bálványa, Ernesto de la Cruz. Rejtélyes események láncolatát követően a fiú előtt megnyílik a holtak bámulatos és színkavalkádos világa, ahol bizonyítani tudja tehetségét. Varázslatos útja során összeakad a simlis Hectorral, s ketten együtt próbálják megfejteni a titkot, ami fényt derít Miguel családjának valódi történetére.
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2

Helyfoglalás
Épouse-moi mon pote
Ma, 21:45
Yassine, a fiatal marokkói diák Párizsban tanul építészetet. Egy szerencsétlen eseményt követően Yassine elmulasztja az egyik vizsgáját, így elveszíti vízumát. Hogy gyorsan megoldást találjon a kialakult problémára összeházasodik legjobb barátjával. A gond csak az, hogy a nyakukra mászik egy ellenőr, aki a házasság valódiságát hivatott kivizsgálni.
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Te megvetted-e már a karácsonyi ajándékokat?
Igen, mindig jó előre készülök, hogy semmit se felejtsek el
Még folyamatban van az ajándékok beszerzése
Nem vásárolok, saját kezűleg készítem el azokat
Dehogy, majd utolsó percben kapkodok, mint általában
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
HOROSZKÓP
Válassza ki csillagjegyét:
2017. december 12.
Szereti, ha elismerik érdemeit, márpedig kedvese most annyira a saját problémáival van elfoglalva, hogy nem értékeli kellőképpen az Ön eredményeit.
SEBESSÉGMÉRÉS
  • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
  • Az összes megtekintése
    Radarok Szatmár megyében
    (2017. december 12.)


    KONYHA
    Hozzávalók: 1 db sütőtök, 2–3 db cékla, olívaolaj, só, bors, 1 nagy marék dió, frissen reszelt szerecsendió, 4 szelet ...