Polgáriak Nagykárolyban
Utoljára módositva: 2014-05-13 08:57:47

A Határtalanul! program keretében a magyarországi Polgár város diákjai látogattak el nagykárolyi partneriskolájukba.

 

Ady Endre szülőházához is ellátogattak a tanulók Szatmár megyei körútjuk során

A Határtalanul! programban a nagykárolyi Elméleti Líceum is részt vesz, partnerségben a magyarországi Polgár városban található József Attila Gimnázium és Szakképző Iskolával. A projekt a Mutassuk meg a világnak Nagykároly és Polgár értékeit címmel készült. „A projekt azt a célt szolgálja, hogy ismerjük meg egymás településeinek turisztikai nevezetességeit, történelmi emlékhelyeit, néprajzi hagyományait, gasztronómiai szokásait, földrajzi jellegzetességeit, és készítsünk ebből egy képes kiadványt, valamint egy információkkal bőségesen ellátott internetes oldalt. Egymás megismerésén túl, a magyarságtudat erősítése is hangsúlyozott szerepet kap. 46 diák vesz részt a projektben, 23-23 mindkét iskolából, valamint 3-3 kísérőtanár” — tájékoztatta lapunkat Menţiu Gabriella, a nagykárolyi középiskola földrajz szakos tanárnője, a projekt romániai felelőse.

A projekt romániai szakasza már lezajlott. Ennek során, a nagykárolyiak tartalmas és igen látványos kirándulást szerveztek a polgári diákok számára. Bejárták Szatmár megye fontos történelmi helyeit, ugyanakkor Nagybányán is eltöltöttek egy napot. Kirándulásaik alkalmával megismerkedtek az itt élő etnikumokkal, és megkóstolták a gasztronómiai különlegességeket is.

A tanárnő elmondta, a magyarországi diákokat lenyűgözte mindaz, amit itt láttak-tapasztaltak. Számos olyan helyre jutottak el, melyekről eddig a polgári diákok csak a történelem- vagy magyar irodalomórákon hallottak. Az Érmindszentre, Koltóra való látogatás mellett természetesen nem hiányozhatott a programból a Károlyi-kastély, Kaffka Margit szülőháza, az Aranyszarvas fogadó megtekintése sem, de ellátogattak a Mezőpetriben található falumúzeumba is.

A kirándulásokon túl a vendégek megismerkedtek az Elméleti Líceumban zajló oktatási módszerekkel, ezenkívül tankönyvkiállítás és helytörténeti előadás is várta őket. A program második szakaszának keretében a nagykárolyiak látogatnak Polgárba, ahol szintén kirándulásokon vesznek részt.

A Határtalanul! a nemzeti összetartozás operatív programja, melyet a magyarországi Emberi Erőforrás Támogatáskezelő és a Bethlen Gábor Alap támogat. A program keretében magyarországi iskolák tanulói az állam támogatásával osztálykiránduláson vesznek részt a szomszédos országok magyarlakta területein, így személyes tapasztalásokat szereznek a külhoni magyarságról.

 

Tőtős Tímea

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
APRÓHIRDETÉS
Állás
Tapasztalt szakácsot keresünk Ausztriába. Telefon: 004369911015847.
Tovább >>>
Állás
Németországi munkalehetőség Bayern-Nürnberg környékén. Beteggondozót, házi ápolót keresünk...
Tovább >>>
SZATMÁRI NAP

Helyfoglalás
Előzetes
Szörnyen boldog család
Ma, 16:55
Wishbonék messze nem a legboldogabb család. Emma, egy csőd szélén álló könyvesboltot vezet, míg férje, Frank túl sokat dolgozik és szenved zsarnok főnökétől. Öntudatos lánya, Fay, épp az első szerelmet éli meg, míg fiát, a kis zsenit, Maxot csúfolják az iskolatársai. De ez még nem minden! Egy jelmezes buliban egy gonosz boszorkány szörnyekké varázsolja őket: Emma vámpírrá, Frank Frankenstein szörnyévé, Fay egy múmiává, Max pedig egy vérfarkassá változik. Kalandos hajsza indul a banya után a fél
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Felkészítetted-e már autódat a télre?
Igen, mindig időben felkészítem
Még nem, de a napokban már esedékes
Nem sietem el a dolgot, még van rá időm
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
HOROSZKÓP
Válassza ki csillagjegyét:
2017. október 19.
Szíve mélyén pontosan tudja már régóta, hogy csak ki kellett várnia a megfelelő időt, hogy végre közel kerüljenek egymáshoz kiszemeltjével.
SEBESSÉGMÉRÉS
  • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
  • Az összes megtekintése
    Radarok Szatmár megyében
    (2017. október 19.)


    KONYHA
    Hozzávalók: 40 dkg pulykamell, 40 dkg fusilli tészta, 1 db citrom reszelt héja és leve, 2 gerezd fokhagyma, 1 ...